Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Ασφαλιστικό: Καλπάζοντας προς την κατάρρευση…

 

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η χώρα χρεοκόπησε το 2010 ήταν η ξέφρενη κούρσα δανεισμού. Κι αυτό για να καλυφθούν τα υπέρογκα ελλείμματα του δημόσιου τομέα. Οι βασικοί τροφοδότες των ελλειμμάτων ήταν κατά σειρά το ασφαλιστικό, οι μισθοί, τα επιδόματα, οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ.

Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από κάθε έλεγχο κατά την περίοδο 2004-2009. Και έτσι φτάσαμε να μας… φταίνε οι εταίροι. Οι οποίοι στη συνέχεια μας δάνεισαν μέσα από το πρόγραμμα στήριξης παρακολουθώντας μας να τους υβρίζουμε!

 

Επτά χρόνια μετά την υπαγωγή μας σε μνημόνιο και με τις επιπτώσεις του να συνεχίζονται τουλάχιστον έως το 2020 σε επίπεδο μέτρων θα κλείσουμε… αισίως μια δεκαετία! Κι όμως εξακολουθούμε να παριστάνουμε τους… ανήξερους. Και κυρίως δεν αντιλαμβανόμαστε τι πρέπει να κάνουμε. Η φορολογική αφαίμαξη έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια πολίτες.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Από την άλλη πλευρά, το ασφαλιστικό σύστημα στηριζόμενο σε μέτρα φορολογικού χαρακτήρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς νέο κύκλο πίεσης.

Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ και είναι αμφίβολο, εάν μπορεί να εισπραχθεί έστω και το 10% από αυτά τα χρήματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Αυτά αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Είναι ζήτημα εάν μπορούν να εισπραχθούν τα 4-5 δισ. ευρώ. Το… γλυκό δένει βλέποντας την αναλογία 1,3 εργαζομένων προς 1 συνταξιούχο. Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό αν ληφθεί υπόψιν ότι περίπου 2,8 εκατ. εργαζόμενοι και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα συντηρούν με τους φόρους και τις εισφορές τους ένα κράτος 11 εκατ. πολιτών!!!

Με δεδομένους τους μισθούς των 360 ή 500 ή 700 ευρώ και τη μερική απασχόληση που κάνει θραύση, μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο περικοπών στο ασφαλιστικό. Και όταν λέμε νέο κύκλο, δεν εννοούμε τα… σίγουρα «ψαλίδια» του 2019 μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

Εννοούμε, την αδυναμία της οικονομίας να προσελκύσει πακτωλό επενδύσεων ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε, να υπάρξουν περισσότερα και υψηλότερα εισοδήματα που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε υψηλότερες εισφορές στο σύστημα.

Η ύφεση της περιόδου 2015-2016. Η… περήφανη διαπραγμάτευση με τον λογαριασμό της άμεσης και έμμεσης ζημίας να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Και με το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, προοιωνίζονται… μαύρες μέρες στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι σημερινές δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος για συντάξεις και περίθαλψη ανέρχονται σε περίπου 35 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ. Εντός δε, των επόμενων λίγων ετών πρέπει να υποχωρήσουν κοντά στο 12%. Με τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού να περιορίζεται από το 9% σήμερα στο 2,5%!!!

Για όσους κατέχουν στοιχειωδώς τα οικονομικά, η ζημιά που έχει συντελεστεί κυρίως κατά τα τελευταία τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση μιας… έκρηξης των επενδύσεων θα μας κυνηγάει τουλάχιστον έως το 2030!!!

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της… αντιμνημονιακής σχολής έχουν προκαλέσει ένα τεράστιο σοκ. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, το μόνο που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Και να φανταστεί κανείς ότι στην οικονομία σήμερα «παράγονται» θέσεις μερικής απασχόλησης. Ο μέσος μισθός, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ, διαμορφώνεται στα 777 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Και στα 1.075 στον δημόσιο! Και αν κάποιοι… κουτοπόνηροι θεωρούν ότι ο μέσος μισθός στο δημόσιο πρέπει να διαμορφωθεί στα επίπεδα του μέσου μισθού του ιδιωτικού τομέα, έχουμε να απαντήσουμε ότι:

Αν δεν υπάρξει μια έκρηξη επενδύσεων, τότε η εξέλιξη αυτή θα είναι αναπόφευκτη. Οι μισθοί του δημοσίου θα ακολουθούν τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα στην κατρακύλα!

Αυτό που απαιτείται με συνοπτικές διαδικασίες από μια νέα κυβέρνηση (η παρούσα δεν το έχει, δεν το θέλει, δεν το επιθυμεί…) είναι ένα επενδυτικό σοκ που θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία μαζικών θέσεων πλήρους απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών του Κράτους (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία). Αλλά, με ιδεοληψίες, κουτοπονηριές, ανοησίες και κομμουνιστικές αντιλήψεις δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορεί να συμβεί, εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση θα είναι η κατάρρευση του ασφαλιστικού και γενικά της οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία.

Η… ελπίδα πέθανε και ο εφιάλτης καραδοκεί… Viva! Hasta la Victoria Siempre!

πηγη: gianniotis

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πού πάτε, ωΡιέ σύντροφοι;

«Καπιταλισμός και κομμουνισμός» έγιναν μια… αγκαλιά στη θεαματική συναυλία του «βασιλιά των βαλς» Αντρέ Ριέ, με τους Γιάννα Αγγελοπούλου και Δημήτρη Κουτσούμπα, που.. βρέθηκαν στις πρώτες σειρές της συναυλίας του...

Αδιαφορία Γκρίνμπεργκ για Κασσελάκη

Δεξιά κι αριστερά γράφονται διάφορα, ότι ο βασικός στρατηγικός και πολιτικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ φοβάται, λέει, τον Στέφανο Κασσελάκη και την...

Κασσελάκης: Οι συναντήσεις του με μιντιάρχες

Διαφορετική στρατηγική ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, από τον προκάτοχο του (Αλέξη Τσίπρα) στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως μου μετέφεραν αξιόπιστες πηγές βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα. Συναντά...

Οι …καλτσάκηδες: τα δύο …σπουδαία αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με τα παντελόνια...

Δύο αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, σημαίνοντα στελέχη, ο ένας ιστορικού κόμματος και ο άλλος μεγάλης επιχείρησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χαρακτηρίζονται κατά...

Το κούρεμα του Κασσελάκη (βίντεο)

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε 48 ώρες παρουσιάζεται στο στρατόπεδο της Θήβας για να υπηρετήσει την 20ημερη στρατιωτική θητεία που επιτρέπεται από τον νόμο. Επισκέφθηκε...

Yποψήφιος στις Ευρωεκλογές o Νίκος Καρβέλας – Με ποιο κόμμα θα κατέβει

Την είδηση ότι ο γνωστός συνθέτης Νίκος Καρβέλας θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές έκανε γνωστή ο Κώστας Αϊβαλιώτης, επικεφαλής της «Εθνικής Ομάδας». Σύμφωνα με...
Κουμουνδούρου, τραυματίστηκε, αστυνομικός,

Ησυχία η Κουμουνδούρου κοιμάται

Τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναλάβει εδώ και μία εβδομάδα η Βούλα Κεχαγιά, αλλά αν τα αντανακλαστικά του όλου κομματικού «οργανισμού»...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου κατάρρευση γέφυρας στο Νιαγάρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1912.... Από κατάρρευση γέφυρας στο Νιαγάρα, σκοτώνονται 47 άνθρωποι.

Εκλογές: Από τη μάχη του «εγώ» στην… κατάρρευση του ΕΣΥ – Η Υγεία στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης

Τραγικά επίκαιρες έγιναν οι ελλείψεις στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, 20 μέρες πριν τις...

Μασσαλία: Συγκλονιστικές εικόνες μετά την κατάρρευση του κτιρίου – Ψάχνουν για εγκλωβισμένους

“Θα πρέπει να προετοιμαστούμε ότι θα υπάρχουν θύματα από αυτήν την τρομερή τραγωδία”, δήλωσε...

Ρωσικές τράπεζες περιμέναμε να καταρρεύσουν, αλλά…

Στο ξεκίνημα της τραγικής παράστασης στην Ουκρανία, οι εκτιμήσεις που διαβάζαμε αφορούσαν το πόσο...