Ασφαλιστικό: Ρευστοποιούν Ομόλογα για να πληρωθούν οι επικουρικές

10
Ασφαλιστικό: Ρευστοποιούν Ομόλογα για να πληρωθούν οι επικουρικές

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ήδη, αποφασίστηκε η ρευστοποίηση του 20% των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ενώ καταγράφεται σημαντική απώλεια εσόδων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Και όλα αυτά ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το σύνολο των αναδρομικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων…

Στην ρευστοποίηση του 20%, δηλαδή 286 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,4 δισ. ευρώ που διαθέτει στο ειδικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, προχωρά το Ενιαιό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για την καταβολή των αναδρομικών οκταμήνου σε περίπου 250.000 δικαιούχους.

Το Ταμείο, βρίσκεται αντιμέτωπο με τριπλή πρόκληση μέσα σε λίγες μέρες καθώς θα πρέπει να καταβάλλει την επικουρική Ιουλίου, τα αναδρομικά οκταμήνου σε 250.000 δικαιούχους και στο τέλος Ιουλίου την επικουρική σύνταξη Αυγούστου, δεδομένου ότι πλέον κύριες και επικουρικές θα πληρώνονται ταυτόχρονα.

Με αυτά τα δεδομένα το Ενιαίο Επικουρικό, το οποίο ενοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ προχωρά στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει περιθώριο πλεονάσματος.

Διαβάστε επίσης:  Τέλη κυκλοφορίας: Με το μήνα και χωρίς ποινή

Εντωμεταξύ, η υγειονομική κρίση έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα και στον ΕΦΚΑ.

Όπως εκτιμάται, η υστέρηση εσόδων από εισφορές κυμαίνεται από 600 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς) ή έχει αγγίξει το ένα δις ευρώ.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα οριοθετήσει το εύρος και το κόστος των αναδρομικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων, το οποίο κυμαίνεται από 400 εκατομμύρια έως και τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.

Παράλληλα, η επιβάρυνση για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μπορεί να εκτοξευθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως:

  • Η αυξημένη ανεργία
  • Η προγραμματισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Ο περιορισμός των μισθών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης
  • Οι ελαστικές μορφές εργασίας και
  • οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης.