Η Άσκηση «Μέδουσα» αποτελεί προϊόν στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Πόσο πιθανό είναι να μπει και η Γαλλία;
Η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι η τριμερής στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία της Γαλλίας είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει εξελίξεις και στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας.
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος εδώ και τέσσερα χρόνια, μέσω της άσκησης Μέδουσα που πραγματοποιείται ανά εξάμηνο σε Ελλάδα και σε Αίγυπτο, ισχυροποιούν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, τον Νοέμβριο του 2017, που είχε πει απευθυνόμενος στου Έλληνες Αξιωματικούς πάνω από το ελικοπτεροφόρο Νάσερ, τύπου Mistral, «θεωρείστε αυτό το ελικοπτεροφόρο ως δικό σας».
Το γεγονός συμμετοχής και της Γαλλίας στην Τριμερή, στις 4-5 Ιανουαρίου 2020 στο Κάιρο, μετατρέποντάς την σε τετραμερή, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει εμβάθυνση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο με την ενεργή συμμετοχή της Γαλλίας. Το σενάριο δεν φαντάζει απίθανο για πολλούς λόγους.
Η Γαλλία από τη μία θέλει να πάρει τα σκήπτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να είναι αυτή ο ρυθμιστής των διπλωματικών και ενεργειακών εξελίξεων της περιοχής. Η στενότερη συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο συνεπάγεται και αύξηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων γαλλικής προέλευσης. Ήδη η Αίγυπτος έχει προμηθευτεί τα δύο ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral, φρεγάτες FREMM και κορβέτες GOWIND από την Γαλλία ενώ είναι γνωστό το φλερτ της Ελλάδας για την απόκτηση δύο ψηφιακών φρεγατών BELHARA.
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν έχει επιτεθεί προσωπικά στον Γάλλο Πρόεδρο επανειλημμένως, με πιο πρόσφατη τη δήλωσή του ότι «ο Μακρόν είναι εγκεφαλικά νεκρός».
Η διεύρυνση του άξονα θα αποτελέσει ίσως το μεγαλύτερο στρατιωτικό αντίβαρο στην κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις ακόμη και για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου υπό τις ευλογίες της Γαλλίας.
Του Χρήστου Μαζανίτη