Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

AstraZeneca: Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου – Στην Ελλάδα τι γίνεται

Μακραίνει ο κατάλογος των ευρωπαϊκών χωρών που αναστέλλουν προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca, λόγω φόβων ότι συνδέεται με περιστατικά θρόμβωσης. 

Και ενώ την Καθαρά Δευτέρα βρισκόταν ουσιαστικά σε ισχύ η  γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν αναφερθεί περιστατικά εκδήλωσης θρομβώσεων και συνακόλουθα η αναστολή χορήγησης του εμβολίου από επτά χώρες, σε διάστημα λίγων ωρών η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και στη συνέχεια η Ισπανία, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τους εμβολιασμούς μέχρι να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλειά του.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός, ότι στον απόηχο των αποφάσεων αυτών, η Νορβηγία ανακοίνωσε τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση.

Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδική εταιρεία.

Οι αποφάσεις των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση.

Και η Κύπρος ανατέλλει το εμβόλιο της AstraZeneka

Αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου. 

Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά.

emvolio.gov.gr: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΜΑ

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι «περιστατικά με θρομβώσεις του αίματος, κάποιες με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά όπως χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο. Χιλιάδες άνθρωποι παρουσιάζουν θρομβώσεις του αίματος κάθε χρόνο στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους. Ο συνολικός αριθμός θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο δεν φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό».

Ο ΕΜΑ, διευκρίνησε ότι  συνεργάζεται με την εταιρεία, με ειδικούς σε παθήσεις του αίματος και με άλλες υγειονομικές Αρχές συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού MHRA, που έχει εμπειρία μετά τη χορήγηση 11 εκατομμυρίων δόσεων του εν λόγω εμβολίου.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) θα επανεξετάσει τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και μια έκτακτη συνάντηση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να καταλήξουμε με τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί και με τυχόν ενέργειες που πρέπει να ληφθούν».

Η αντίδραση του διευθυντή του Oxford Vaccine Group

Οι εξελίξεις αυτές, που όπως γίνεται κατανοητό προκαλούν μεγάλο πισωγύρισμα στον εμβολιαστικό σχεδιασμό πολλών χωρών με αποτέλεσμα να στερηθούν την προγραμματισμένη δόση εκατομμύρια άνθρωποι, προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή του Oxford Vaccine Group.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία «να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει τεράστιους κινδύνους για την υγεία καθώς αν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υιοθέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση πως τα επεισόδια με τις θρομβώσεις σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Κατόπιν αυτού στην Ελλάδα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθούν κατά την συνεδρίαση της Τρίτης,  όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. Πάντως μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παρέπεμπαν στην ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπενθύμιζαν δε ότι το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια Βρετανούς.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη τώρα και λίγη ώρα μετά τη Γερμανία, η Γαλλία αποφάσισε επίσης να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει γρήγορα πάλι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού».

Ανάλογη στάση τήρησε και η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά την εισήγηση του Ιταλικού  Οργανισμού Φαρμάκων, Αifa, ότι για επίσης προληπτικούς λόγους, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της ΑstraΖeneca σε όλη τη χώρα. Και η Ιταλία θα αναμένει την νέα απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, η Γερμανία είχε ανακοινώσει πρώτη  ότι αναστέλλει την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου κατά του κοροναϊού. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια Αρχή στη Γερμανία, καθώς ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με θρόμβωση.

Αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αποτελούν τις τελευταίες χρονικά χώρες από μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών που ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Τι είπε ο ΠΟΥ

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι η συμβουλευτική του επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία κάποιου, προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός».

Η Δανέζα που πέθανε από θρόμβωση

Η 60χρονη Δανέζα που πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 εμφάνισε “ιδιαίτερα ασυνήθιστα” συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από την Όψη κι απ’ την Κόψη…

Όταν ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες στο Μωρηά και τη Ρούμελη, εκεί στις αρχές του 19ου...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά νέα για την Ελλάδα

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που...