Αθήνα-Λευκωσία φορτσάρουν για τριμερείς: Με Ισραήλ και Αίγυπτο σε επίπεδο κορυφής

43
τριμερείς,Ελλάδα,Κύπρος,Αίγυπτος,

Δυο παράλληλες τριμερείς συναντήσεις προετοιμάζονται, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, για να πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα εντός Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει η ετοιμασία για να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου (Τσίπρας, Αναστασιάδης, Αλ Σίσι) στο Κάιρο, με στόχο να προχωρήσει η συνεργασία στην εφαρμογή μιας σειρά αποφάσεων που έχουν ληφθεί ενώ συζητούνται και άλλα βήματα που θα γίνουν προσεχώς.

Με την Αίγυπτο λειτουργεί ο τακτικός ρυθμός του Μηχανισμού Συναντήσεων Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με στόχο, όπως έχει συμφωνηθεί, να αρχίσει η εργασία για δημιουργία κοινών επιχειρήσεων, σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Ο βασικός προσανατολισμός είναι η συνάντηση να γίνει τον Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει νωρίτερα, καθώς λόγω ραμαζανιού να μη βρεθούν συμφωνημένες ημερομηνίες.

Την ίδια περίοδο, παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ (Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου), είτε στην Αθήνα είτε στα Ιεροσόλυμα. Και στις δυο τριμερείς βασικός άξονας συνεργασίας παραμένει το θέμα του φυσικού αερίου.

Σε σχέση με τη συνεργασία με το Ισραήλ, προωθείται η δημιουργία διασυνδεδεμένου υποθαλάσσιου καλωδίου για σύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Ήδη έχει αρχίσει η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων και όπως έγινε γνωστό το σκάφος που εργάζεται για τα καλώδια έχει παρενοχληθεί συστηματικά από τουρκική φρεγάτα.

Διαβάστε επίσης:  Ένας ήρωας πιλότος στην Ελλάδα του Καρανίκα

Ο σχεδιασμός είναι μέχρι το 2019 να υπάρξει σύνδεση Ισραήλ και Κύπρου και μέχρι το 2022 με την Κρήτη και από εκεί με την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια ώρα υπάρχει μια προσπάθεια να οικοδομηθεί συνεργασία στα ίδια πρότυπα και με την Ιορδανία. Πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει, στα πλαίσια μιας νέας τριμερούς. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχει προγραμματισθεί συνάντηση σε επίπεδο γενικών διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος, Ιορδανίας και Κύπρου, που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία στις 11 Απριλίου.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι τρεις πλευρές θα συζητήσουν θέματα και τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να διαμορφώσουν ατζέντα για μια νέα συνάντηση, που θα οριστεί και αναμένεται ότι θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πάντως, παράλληλα με τις τριμερείς, οι εμπλεκόμενες χώρες αναπτύσσουν και τις διμερείς τους σχέσεις σε πεδία, που είτε δεν έχουν αγγίξει οι διευρυμένες συνεργασίες είτε δεν τις αφορούν.

Πηγή: Mignatiou.com