Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Αθήνα: Τα πιο ωραία πάρκα της πόλης για να κάνεις Πρωτομαγιά

Η Αθήνα κρύβει πολλές ομορφιές που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Σε κάθε σημείο της και μια έκπληξη που σίγουρα δεν περιμένεις.

Εάν είσαι ένας από εμάς που ξέμεινες στην Αθήνα για Πάσχα δεν υπάρχει κανένας λόγος να στεναχωριέσαι, αφού μπορείς να περάσεις εξίσου καλά. Να κάνεις τη βόλτα σου στα όμορφα πάρκα της πόλης και ν’ απολαύσεις την Πρωτομαγιά σου φτιάχνοντας ακόμα και στεφανάκι με λουλούδια.


Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι για βόλτα την Πρωτομαγιά

Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι για βόλτα την Πρωτομαγιά


Τα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς του Σαββατοκύριακου για μια κοντινή απόδραση για τους κατοίκους των Βορείων Προαστίων και όχι μόνο

Στο κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στα κτίρια, να περπατήσετε στα μονοπάτια του κτήματος, να κάνετε βόλτα με τα σκυλιά σας, να κάνετε ποδήλατο. Εξαιρετική διαδρομή είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Στο κτήμα υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί χώροι όπου μπορείτε να απολαύσετε το πικ-νικ σας. Δώστε μεγάλη σημασία στα σκουπίδια σας. Κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν σε αρκετά σημεία του κτήματος. Για τους λάτρεις της Ιππασίας το Κτήμα Τατοΐου είναι ιδανικός προορισμός. Επίσης, να έχετε στο νου σας ότι απαγορεύονται παντός είδους μηχανοκίνητα οχήματα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.


Κτήμα Συγγρού απόδραση μέσα στην πόλη

Κτήμα Συγγρού απόδραση μέσα στην πόλη


Το Κτήμα Συγγρού, είναι γνωστό και ως Άλσος Συγγρού, έκτασης 950 στρεμμάτων στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Η κύρια είσοδος βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Το Κτήμα αποτελεί κληροδότημα προς την πάλαι ποτέ Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού (1842 – 1921), συζύγου του Ανδρέα Συγγρού. Το 1988, η διαχείριση του Κτήματος πέρασε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της Γεωργικής Εταιρείας Αθηνών.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 700 στρέμματα καλύπτεται από το Δάσος Συγγρού, ένα από τα ωραιότερα πάρκα και τα τελευταία φυσικά δάση της Αττικής. Είναι το μοναδικό στο Λεκανοπέδιο.

Τα υπόλοιπα στρέμματα του Κτήματος, είναι διαμορφωμένα για γεωργική χρήση, ενώ εκεί βρίσκονται και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών της Εθνικής Σχολής Αναβρύτων, της διατηρητέας έπαυλης του Ανδρέα Συγγρού και ο επίσης διατηρητέος ναός του Αγίου Ανδρέα. Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού τύπου στην Ελλάδα και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2007.


Εθνικός Κήπος: Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας

Εθνικός Κήπος: Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας


Είναι το πρώτο πάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη νεότερη Ελλάδα και ο πρώτος κήπος της πρωτεύουσας. Έχει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών πάρκων και αποτελείται από άριστες κηποτεχνικές διαμορφώσεις, χωμάτινα μονοπάτια και μελετημένη σύνδεση με την πόλη. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου κατά την αρχαία εποχή βρισκόταν το ιερό άλσος του Λυκείου το οποίο ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα.

Αν πας προς την βορειοδυτική πλευρά, δεν θα δεις τίποτα άλλο παρά την γνωστή σε όλους Βουλή των Ελλήνων και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα όπως η Παιδική Βιβλιοθήκη, το Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, το παραδοσιακό καφενεδάκι. Αρχαιολογικά κατάλοιπα όπως το μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης και διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Ενα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Καποδίστρια, Δ. Σολωμού. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής.


Βόλτα το ανανεωμένο Αττικό Άλσος

Βόλτα το ανανεωμένο Αττικό Άλσος


Το Αττικό Άλσος βρίσκεται στα σύνορα τριών περιοχών της Αττικής ‒ Αθήνα, Γαλάτσι και Ψυχικό. Το καλύτερο που έχει να σου προσφέρει είναι μια ωραία βόλτα μέσα στο πράσινο με υπέροχη θέα της Αθήνας.

Με θέα προς τον Υμηττό, και διαθέτοντας γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τέννις, καθώς και παιδική χαρά, ερχόμενος μία βόλτα θα καλύψεις τις ανάγκες και της πιο απαιτητικής σου παρέας! Αν μένεις στην περιοχή και ψάχνεις για πάρκα στην Αθήνα, τότε είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις!

Μια χαλαρή βόλτα μέσα στο Αττικό Άλσος μπορεί να σου πάρει μιάμιση ώρα, αν είσαι διατεθειμένος να περπατήσεις και να περιηγηθείς όλες τις εγκαταστάσεις μετά τη διαμόρφωση του 2010. Σήμερα το Αττικό Άλσος διαθέτει 10 γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπάσκετ και δύο παιδότοπους. Κι όσο για δέντρα, υπάρχουν 1165 δέντρα και 1277 φυτά. Πάρε βαθιά ανάσα και ξεκίνα τη βόλτα.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση

Πρωτομαγιά στο Πάρκο Τρίτση


Το Πάρκο Τρίτση στη μορφή που είναι τώρα δημιουργήθηκε μετά το 1992, με το κτήμα που το φιλοξενεί να έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει ουσιαστικά από την περίοδο 1848 – 1861 και την τότε βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα, η οποία και ενοποιεί τα πολλά κτήματα σε ένα.

Σκοπός η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ενώ δε λείπει και ο «Πύργος της Βασιλίσσης» που είχε σκοπό τη διαμονή της οικογένειας και μάλιστα εκεί γεννήθηκε ο Όθωνας.

Το Πάρκο έχει έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και καταφέρνει να εκτείνεται σε τρεις δήμους: του Ιλίου, των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Εκεί θα συναντήσετε 1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φυστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές, 150 πλατάνια, 100 ευκάλυπτοι, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή, που θα δώσουν μια νότα ομορφιάς στον περίπατό σας. Κοντά σε αυτά θα συναντήσετε και διαφόρων ειδών πουλιά (168 έχουν καταγραφεί από τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας), τα οποία και θα σας τραβήξουν την προσοχή.

Άλσος Νέας Σμύρνης

Άλσος Νέας Σμύρνης βόλτα την Πρωτοχρονιά


Το Άλσος Νέας Σμύρνης είναι ένας «πνεύμονας» πρασίνου, στην καρδιά της πόλης, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’20. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα που υπάρχουν στους δήμους της Αττικής, με έκταση 50.000 τ.μ.

Ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα το Άλσος, είχε ήδη προβλεφθεί γι’ αυτήν τη χρήση από το αρχικό σχέδιο της πόλης, το οποίο είχε συντάξει, το 1924, η επιτροπή Καλλιγά, αποτελώντας το πρώτο έργο του οικισμού, την ίδια χρονιά, όταν Υπουργός Γεωργίας ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Στο χώρο δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ωστόσο σε καθημερινή βάση, λειτουργεί η παιδική χαρά. Οι περιμετρικοί διάδρομοι χρησιμοποιούνται για άθληση, ασκήσεις και τζόκιν από μεμονωμένα άτομα και από αθλητές σωματείων της πόλης, ενώ ολόκληρη η περίμετρός του καλύπτεται από ποδηλατοδρόμιο.

Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Βόλτα στο Σταύρος Νιάρχος


Το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς το «διαμάντι» των Νοτίων Προαστίων και όχι άδικα.

Σε μια έκταση 210 στρεμμάτων υπάρχουν πολλά είδη φυτών, παιδικές χαρές, γήπεδο στίβου. Όποιος βρεθεί εκεί μπορεί ν’ απολαύσει τη βόλτα του με τα πόδια ή το ποδήλατό του.

Ένας δημόσιος χώρος, με ελεύθερη πρόσβαση και διαπλαστική συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είναι το μικρό χωριουδάκι της πρωτεύουσας που έκαναν τις διακοπές τους οι παλιοί Αθηναίοι

Στις μέρες μας ψάχνουμε εκτός Αθηνών για μέρη να πάμε διακοπές, κάποτε όμως οι...

Σήμερα μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα

Μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να πετάξουν αύριο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στον ουρανό της Αθήνας. Σύμφωνα με...

Στο τέλος Απριλίου θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την...

12ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Νικητές Σταμούλης και Μαρινάκου – Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ο Νίκος Σταμούλης του ΓΑΣ Αγρινίου τερμάτισε πρώτος με χρόνο 01:05:47 στον 12ο Ημιμαραθώνιο...