Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Αττική: Άλλα 240 κρούσματα – Κλειστά 93 σχολεία στο λεκανοπέδιο

Στα 240 ανέρχονται τα σημερινά κρούσματα στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι τα 93 από τα 123 σχολικά τμήματα που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού είναι στην Αττική και αυτό όπως είπε είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως σε καθημερινή βάση χάνουν τη ζωής τους κατά μέσο όρο 5 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 78 ετών.

Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.

Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.
Έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη, ελήφθησαν επιπλέον μέτρα στην Αθήνα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων). Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Σχετικά με τον κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff, ο κ. Μαγιορκίνης αφού περιέγραψε τα δεδομένα με τα 12 ψευδώς θετικά κρούσματα ανακοίνωσε ότι και στον τελικό έλεγχο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και τα 12 δείγματα βρέθηκαν οριστικά αρνητικά. Επίσης, έγινε έλεγχος σε επιφάνειες του πλοίου, από τον οποίο δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό.

Τι είπε για τα εμβόλια

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων ο καθηγητής είπε ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η εταιρεία Pfizer, βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και μπορεί να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων ακόμα και μέσα στο 2020.

Ο Χαρδαλιάς για τους παραβάτες

Ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων είπε ότι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν βεβαιωθεί πάνω από 12.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στον δήμο Ευρώτα όλα τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί και έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό όλες οι επαφές τους. Θα γίνουν τεστ σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης σημείωσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βόλος: Αίτημα αποφυλάκισης από τον 50χρονο που σκότωσε τον κουνιάδο του και βιαστή της...

Αίτημα αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι του 50χρονου από την Αργαλαστή, ο οποίος σκότωσε με καραμπίνα τον 33χρονο κουνιάδο του...
Τα μερομήνια του 2018 - Δείτε τον καιρό έως τον Ιούλιο

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου...
Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Πάσχα 2024: Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Σταματημό δεν έχει το «ράλι» της ακρίβειας κάτι που αναμένεται να έχει βαρύ αντίκτυπο και στο πασχαλινό τραπέζι, στο οποίο κεντρικό θέμα είναι το…...

Από 25 Απριλίου σε ισχύ το εορταστικό ωράριο του πάσχα

Πλησιάζει η έναρξη του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων για το Πάσχα. Οι επίσημες ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, συνήθως...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της στη γενέτειρά της! 20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ»,...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

ΕΟΔΥ: Έξαρση της μηνιγγίτιδας σημαίνουν τα τρία κρούσματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών σημαίνει ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων,...

Νέα φρίκη στην Αττική: Πατέρας ασελγούσε στις ανήλικες κόρες του από το 2014

Φρίκη προκαλεί ακόμα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και μάλιστα από τον ίδιο τους...