Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της λειψυδρίας κινδυνεύει να βρεθεί η Αττική λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας καθώς οι υδάτινοι τροφοδότες της, στερεύουν.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μαραθώνα, στο φράγμα του Μόρνου και στον Εύηνο που υδροδοτούν την Αττική, έχουν μειωθεί δραματικά ενώ και η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης.
Ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, αναφερόμενος στα αποθεματικά της Αττικής, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή και σε περίπτωση που συνεχιστούν οι συνθήκες ανομβρίας των τελευταίων δύο ετών, υπολογίζεται ότι έχουμε αποθέματα για περίπου τέσσερα χρόνια ».
Παράλληλα, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Αθηνά Κορλίρα, εξήγησε ότι στο πλαίσιο των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται, περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η μεταφορά νερού από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου, η αφαλάτωση, ακόμα και η χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων.
Συμπληρωματικό σχέδιο με πηγές υδροδότησης της Αττικής
«Οι πρόσθετες πιθανές πηγές υδροδότησης είναι κατ’ αρχήν η υδρολογική Λεκάνη του Αχελώου είτε μέσα από την περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών είτε από κάποιους παραποτάμους που είναι στο ανατολικό κομμάτι της είτε μέσω δημιουργίας μιας ομάδας αφαλάτωσης, είτε μέσω της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων, κυρίως μέσα από την ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων ακόμα και η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις».
«Σύνεση στη χρήση»
«Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την τρέχουσα συγκυρία, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το νερό είναι μεν ένας ανανεώσιμος πόρος αλλά όχι απεριόριστος, δεδομένου ότι η ζήτηση αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με περισσότερη σύνεση και όχι μόνο στην Αττική. Αυτό όμως, απαιτεί αλλαγή κάποιων συνηθειών μας, θέλει χρόνο και είναι ευκολότερο για τις νεότερες γενιές. Γι αυτό και δεν το βλέπουμε ως λύση αλλά ως αναγκαιότητα για το μέλλον, ως μια πρακτική που μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα».