Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Αττική: Επτά αιφνίδιοι θάνατοι καθημερινά

O αιφνίδιος θάνατος είναι για τη χώρα μας ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κάθε χρόνο, μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής 2.500 άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά από αιτίες κατά κανόνα άγνωστες μέχρι τη στιγμή του θανάτου τους. Το 16% των ανθρώπων αυτών πεθαίνουν σε δημόσιο χώρο.

Σημαντικό ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων αφορά παιδιά. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα στην Αττική 3 – 4 νέοι έως 20 ετών πεθαίνουν ξαφνικά. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αιφνίδιοι νεανικοί θάνατοι υπολογίζονται σε 10 – 15 το μήνα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις οι περισσότερες περιπτώσεις

Στο 65% των περιπτώσεων, αιτία του αιφνίδιου νεανικού θανάτου είναι καρδιαγγειακές παθήσεις – κυρίως κληρονομικά καρδιακά νοσήματα – τα οποία ανακαλύπτονται εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το θάνατο του παιδιού.

Επιπλέον, για το 18 – 20% των αιφνιδίων θανάτων, τα αίτια δεν εξακριβώνονται ποτέ, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά μεγάλο μέρος οφείλονται σε κληρονομικά καρδιακά νοσήματα τα οποία δεν είχαν εκδηλωθεί, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν.

Δίκτυο για την πρόληψη νεανικού αιφνιδίου θανάτου

Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, το οποίο στοχεύει στην πληρέστερη καταγραφή των αιφνιδίων θανάτων αλλά και στο γονιδιακό έλεγχο οικογενειών με ιστορικό καρδιοπάθειας, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα κληρονομικά νοσήματα καρδιάς και να προλαμβάνονται οι θάνατοι.

Το Δίκτυο συντονίζουν η Μονάδα Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και οι αντίστοιχες μονάδες στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στο επόμενο διάστημα, το δίκτυο θα επεκταθεί με τη συνεργασία του Ευαγγελισμού, του Ιπποκρατείου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και μεγάλων περιφερειακών νοσοκομείων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η γενετική και ο γονιδιακός έλεγχος είναι απαραίτητο να ενταχθεί στην καθημερινή καρδιολογική ιατρική πράξη, αφού μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες και ουσιαστική πρόληψη.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Έως την ηλικία των 10 ετών, όλα τα παιδιά που αθλούνται θα πρέπει ετησίως να εξετάζονται από τον παιδίατρό τους ο οποίος και θα δίνει «το πράσινο φως» για την άθληση. Όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι, πλέον, έχουν καθιερώσει την κάρτα υγείας αθλητή η οποία συμπληρώνεται ύστερα από ιατρική εξέταση.

Ως την ηλικία των 10 ετών, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου ακόμη και αν υπάρχει κληρονομικό νόσημα καρδιάς είναι σχεδόν μηδενικός. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατακόρυφα από τα 10 έως τα 20.

Γι’ αυτό, μετά τα 10, οι μικροί αθλητές – ακόμη και αν δεν συμμετέχουν σε αγώνες – θα πρέπει εκτός από τον παιδίατρο να εξετάζονται απαραίτητα και από καρδιολόγο. Αν δε, υπάρχει στην οικογένειά τους ιστορικό καρδιακής πάθησης, είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος, ώστε τυχόν κληρονομικό νόσημα να εντοπίζεται έγκαιρα.

Τα κληρονομικά νοσήματα καρδιάς συμπεριφέρονται «ύπουλα», αφού συχνά η πρώτη εκδήλωσή τους είναι ο αιφνίδιος θάνατος.

Οι αθλητές κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε νέο άνθρωπο, εφόσον έχει τέτοιο κληρονομικό νόσημα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Επικουρικές Συντάξεις: Το σχέδιο για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης – Τι αυξήσεις θα φέρει...

Σχέδιο για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ουσιαστικά το υπουργείο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Στρεπτόκοκκος: 94 περιστατικά και 23 θάνατοι τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας

Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, κατέγραψαν εντός του έτους 2023, αύξηση στον αριθμό των περιστατικών διεισδυτικής...

Νέα φρίκη στην Αττική: Πατέρας ασελγούσε στις ανήλικες κόρες του από το 2014

Φρίκη προκαλεί ακόμα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και μάλιστα από τον ίδιο τους...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...