Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Αττική: Η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα

Σπείρα που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα στην Αττική εξάρθρωσε η Αστυνομία. Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 46 περιπτώσεις με τη συνολική αξία των οχημάτων που είχαν κλέψει να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας σε διαφορές περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν 8 άτομα (6 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί), μέλη της σπείρας.

Από τις έρευνες που ακολoυθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων 23 κλεμμένα και 15 πλαστογραφημένα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών οχημάτων, μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το χρηματικό ποσό των -18.000- ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι συλληφθέντες είχαν συστήσει από τις αρχές του 2019 εγκληματική οργάνωση και προέβαιναν συστηματικά σε κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν κατανείμει μεταξύ τους ρόλους, τους οποίους ενάλλασσαν ανάλογα με τον στόχο που είχαν επιλέξει. Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας εντόπιζαν και αφαιρούσαν τα οχήματα, ενώ άλλα μέλη φρόντιζαν να καταρτίζουν πλαστές πινακίδες για να τις τοποθετούν στα αφαιρεθέντα οχήματα και στη συνέχεια είτε να παραποιούν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμός πλαισίου και αριθμός κινητήρα) και να τα μεταπωλούν αυτούσια, είτε να τα διαθέτουν για αξιοποίηση των ανταλλακτικών μερών τους.

Διέθεταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων, φύσες, κλειδιά οχημάτων κ.α.) ο οποίος χρησιμοποιείται από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές τον εισήγαγαν από το εξωτερικό.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αφού εντόπιζαν το όχημα που θα αφαιρούσαν, επέστρεφαν είτε στις οικίες τους είτε σε χώρους – καβάτζες και παραλάμβαναν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτούνταν. Ακολούθως μετέβαιναν εκ νέου στο σημείο της κλοπής και αφαιρούσαν το όχημα. Στη συνέχεια, το μετέφεραν και το στάθμευαν σε ασφαλές σημείο και ερευνούσαν το εσωτερικό του για να εντοπίσουν τυχόν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS TRACKERS).

Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά όταν επρόκειτο για πολυτελή οχήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που είχαν καταρτίσει εκ των προτέρων, από αγγελίες πώλησης οχημάτων ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος στο διαδίκτυο. Ακολούθως, τα στάθμευαν σε περιοχές όπου διαμένουν εύπορα άτομα και χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα, για να μην κινήσουν υποψίες και ειδοποιηθούν οι Αρχές.

Μετά την πάροδο 2-3 ημερών και αφού τα οχήματα δεν είχαν εντοπιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα παρέδιδαν σε άτομα που σχετίζονται με καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων για να τα αποσυναρμολογήσουν.

Επίσης, ορισμένα εξ αυτών, τα μετέφεραν σε συνεργείο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, όπου αφού πραγματοποιούσαν διάφορες αλλαγές, πλαστογραφούσαν αριθμούς πλαισίου οχημάτων πρακτορείου ενοικίασης αυτοκινήτων, επίσης ιδιοκτησίας του ίδιου συλληφθέντα και στην συνέχεια μέσω αυτού τα διέθεταν για ενοικίαση σε ανυποψίαστους πελάτες, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Μάλιστα αναζητούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ολοσχερώς κατεστραμμένων οχημάτων και αφού αγόραζαν τέτοια οχήματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς τους (αριθμό πλαισίου και πινακίδες κυκλοφορίας) για να πλαστογραφήσουν τα κλεμμένα οχήματα ίδιου μοντέλου, τύπου και χρώματος και με τον τρόπο αυτό να τα «νομιμοποιήσουν».

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων και 2 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

 Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων οχημάτων υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του -1.500.000- ευρώ.

Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – για τα κατά περίπτωση αδικήματα – της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή, πλαστογραφίες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων και περί Ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οικογένεια βία: Εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Τι αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μεγάλη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι σχετικές καταγγελίες εκτοξεύθηκαν στις...

Το κλειδί του χαμένου παραδείσου!

Η τέταρτη Κυριακή του Τριωδίου, η Κυριακή της Τυρινής όπως ονομάζεται, είναι αφιερωμένη στην ενθύμηση της εξόδου των Πρωτοπλάστων από τον παράδεισο της τρυφής. ...

Ευαγγέλιο Κυριακής 17 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Η’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 11-18 Μαρία δὲ εἱστήκει πρὸς τῷ μνημείῳ κλαίουσα ἔξω.ὡς οὖν ἔκλαιε, παρέκυψεν εἰς τὸ μνημεῖον καὶ θεωρεῖ...
Άδεια ειδικού σκοπού - Ποιοι γονείς δικαιούνται και ποιοι όχι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 4 Βήματα για να προσεγγίσουμε τα παιδιά μας όταν (οι σχέσεις μας μαζί...

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας* – Ψυχολόγος www.paidi-efivos.gr Τα παιδιά (μας) τα αγαπάμε. Τα παιδιά (μας) θέλουμε να είναι ευτυχισμένα. Θα κάναμε τα πάντα για τα παιδιά (μας). Κι όμως...

Άγιος Παΐσιος: Η απομάκρυνση από τον Θεό είναι κόλαση

– Δεν θυμάμαι μέρα να μην έχει παρηγοριά θεϊκή. Διακοπές γίνονται μερικές φορές και τότε νιώθω άσχημα, και έτσι μπορώ να καταλάβω πόσο άσχημα...

Μεγάλη Σαρακοστή: Μια μακρά και κοπιαστική πορεία προς το Πάσχα

Το Πάσχα δεν είναι για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς μια εκκλησιαστική εορτή όπως όλες οι άλλες, αλλά είναι αναμφίβολα η εορτή των εορτών και...

Τι είναι τελικά το Τριώδιο;

Από μικρό παιδί που ήμουνα μέχρι και σήμερα ακούω την έκφραση άνοιξε το τριώδιο, το οποίο συνδέουν οι άνθρωποι με τις Απόκριες, χορούς, πανηγύρια,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα 

Συνολικά 20 άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία τα οποία εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ηλεκτροκίνητα έως το 2040 το 60% των αυτοκινήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 60% των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτροκίνητα έως το...

Νέα φρίκη στην Αττική: Πατέρας ασελγούσε στις ανήλικες κόρες του από το 2014

Φρίκη προκαλεί ακόμα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και μάλιστα από τον ίδιο τους...

Ισχυρός χιονιάς από το βράδυ στην Αττική – Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η νέα ψυχρή εισβολή στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ...