Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και κυρίως σε εκείνα που κυκλοφορούν ανυπεράσπιστα στους δρόμους, είναι δείκτης πολιτισμού για μια κοινωνία.
Τα ζώα, αυτά τα μικρά πλάσματα που εξαρτώνται από τη δική μας αγάπη και αφοσίωση, μας χαρίζουν απλόχερα της δική τους αγάπη και ευγνωμοσύνη, χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων που εορτάζεται σήμερα, Κυριακή 4 Απριλίου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Υπεύθυνη για τα ζώα, κ. Σεραφίνα Αβραμίδου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, υπογράμμισε την σημαντική προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Αθηναίων με στόχο να αλλάξει τη ζωή των αδέσποτων ζώων στην Αθήνα μέσω μιας σειράς δράσεων φροντίδας και αγάπης, με προεξάρχουσα την πρόσφατη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Βοτανικό, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η προστασία και η υγεία τους είναι θεμέλιο του πολιτισμού της καθημερινότητας.
Κάτι έχει αλλάξει, λοιπόν, πλέον στην πόλη μας σε ότι αφορά στην προστασία και στη φροντίδα των μικρών μας τετράποδων φίλων, όπως άλλωστε σημείωσε και η κ. Αβραμίδου λέγοντας: «Το να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται ο κόσμος το πως αντιμετωπίζονται τα αδεσποτάκια μας από τον Δήμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή».
Παράλληλα, ανέφερε ότι το μητρώο τον εθελοντών έχει πλέον 600 εγγραφές δημοτών που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά στα ζώα με διάφορους τρόπους, από το να βοηθήσουν τις γατούλες της γειτονιάς τους – με τη συνδρομή του Δήμου – να φιλοξενήσουν κάποιο ζωάκι ή να βοηθήσουν στη φροντίδα των 65 ζώων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο, στο Βοτανικό, αναζητώντας μια ζεστή στέγη.
Η διαδικασία για την υιοθεσία
Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο, εξήγησε ότι: «Μπορεί κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα https://animalscityofathens.gr/ ή στις αντίστοιχες σελίδες σε facebook και instagram, να δει τα ζώα που ψάχνουν σπίτι και να κλείσει ένα ραντεβού με την «Αστική Πανίδα» του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να μεταβεί στο χώρο που βρίσκονται τα ζωάκια στο καταφύγιο του Βοτανικού.
Εκεί, σε συνεργασία με τον εθελοντή – εκπαιδευτή θα δουν από κοινού εάν αν το ζώο που επιθυμεί να υιοθετήσει, ταιριάζει με τον τρόπο ζωής τους ή με τον χρόνο που έχει να του διαθέσει».
‘Άλλωστε, όπως τόνισε η κ. Αβραμίδου, είναι σημαντικό και τα ζωάκια να περνούν καλά στα σπίτια που πηγαίνουν αλλά και οι οικογένειες να είναι χαρούμενες με το νέο μέλος τους.
«Η υιοθεσία ενός ζώου πρέπει να είναι μια πολύ συνειδητοποιημένη πράξη. Όποιος αποφασίσει να πάρει ένα ζώο στο σπίτι του, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά και να συμφωνεί όλη η οικογένεια γιατί ουσιαστικά βάζουν ένα νέο μέλος στην οικογένειά τους το οποίο θα βρίσκεται εκεί για 10-15 ή και παραπάνω χρόνια. Είναι ένα παιδάκι το οποίο δεν θα μεγαλώσει ποτέ για να φύγει από το σπίτι μόνο του».