Αύριο η απόφαση αν θα μεταβούν στη Γενεύη Τσίπρας-Ερντογάν

14
Τσίπρας, Ερντογάν, Λωζάνη,

Αύριο θα ληφθεί η οριστική απόφαση γα το εάν θα μεταβεί στη Γενεύη, για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αναστασιάδη- Ακιντζί στη Γενεύη είναι απογοητευτικές και όλα δείχνουν ότι η Διάσκεψη οδηγείται σε μεγαλύτερο ναυάγιο του αναμενομένου. Ωστόσο, αν την τελευταία έστω στιγμή, αλλάξει το κλίμα- πράγμα που δεν διαφαίνεται- ο έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί στη Γενεύη.

Για την ελβετική πόλη αναχωρεί νωρίς το απόγευμα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, και θα εκτιμήσει αύριο την κατάσταση, ώστε να ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στη Διάσκεψη ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα θα υπάρξουν νέες επικοινωνίες του Μεγάρου Μαξίμου με το γραφείο του τούρκου Προέδρου, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη Γενεύη σήμερα άλλωστε αναχωρεί τόσο ο διπλωματικός σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού, όσο και ο ομόλογός του τούρκου Προέδρου. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης:  ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ - Η συνεδρίαση και ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis

Τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης εμφανίζονται στο έγγραφο διαφωνιών που παρουσιάζει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».

«Το έγγραφο διαφωνιών προσγειώνει προσδοκίες. Η «Σημερινή» αποκαλύπτει το ενοποιημένο έγγραφο με 24 διαφωνίες στα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού, το οποίο σχεδόν εκμηδενίζει τις προσδοκίες επιτυχούς διάσκεψης λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας»

Με τον ανωτέρω τίτλο, ρεπορτάζ (του Χρίστου Χαραλάμπους) η εφημερίδα σημειώνει: «Διαφωνίες ουσίας σε 24 σημεία -με πολλά υποσημεία το καθένα-, δέκα (10) εκ των οποίων στη διακυβέρνηση και δεκατέσσερα (14) στο περιουσιακό, χωρίζουν ε/κ και τ/κ πλευρά, όπως προκύπτει από το ενοποιημένο έγγραφο με κόκκινα και μπλε γράμματα που ετοιμάστηκε από τους διαπραγματευτές και το οποίο μετά κόπων και μόχθων δόθηκε τελικά στους πολιτικούς αρχηγούς, με τη σαφή προειδοποίηση να μη διαρρεύσει, γιατί θα τεθεί ζήτημα παρουσίας τους στη Γενεύη.

Ξεχωρίζει ή καλύτερα «βγάζει μάτια» η πρώτη διαφωνία στο κεφάλαιο διακυβέρνησης, στην οποία η ε/κ πλευρά απορρίπτει την εκ περιτροπής Προεδρία, ενώ η τ/κ όχι μόνο τη θέλει, αλλά τη θέτει και ως προϋπόθεση για να ισχύσουν όλες οι υπόλοιπες συγκλίσεις στο εν λόγω κεφάλαιο.