ΑΥΤΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ- ΤΡΙΤΟ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ: Απειλές πολέμου στο σερβικό Τύπο, εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ

152
Η Ταμάρα Σκρόζα θεωρεί ότι ο πολεμικός τόνος στα ΜΜΕ παραβιάζει τον Κώδικα του Σερβικού Τύπου και επιμένει ότι η μόνη απειλή πολέμου είναι στα ίδια τα ΜΜΕ.

Διαβάστε το Δεύτερο Μέρος

Η πιθανότητα επικείμενου πολέμου με την Αλβανία και το Κόσσοβο έκανε κατάληψη σε πρωτοσέλιδα σερβικών εφημερίδων μετά τις δηλώσεις των προέδρων Ράμα και Θάτσι περί ενοποίησης. Ο Informer είχε τίτλο: «Έκθεση της CIA: Πόλεμος όλων εναντίον όλων απειλεί τα Βαλκάνια», «Μεγάλη Αλβανία σημαίνει πόλεμο σε όλα τα Βαλκάνια» και «Ο Ερντογάν προετοιμάζει Ράμα και Θάτσι για πόλεμο».

Η Vecernje novosti έγρφε ότι οι σερβικές μυστικές υπηρεσίας ανακάλυψαν σχέδιο Τούρκων πρακτόρων για στήριξη του σεναρίου «Μεγάλη Αλβανία».Ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν έλεγε στις 24 Απριλίου ότι έχει ενοχληθεί από εμπρηστικές δηλώσεις ορισμένων ηγετών της περιοχής. Ωστόσο ο Μπόμπαν Στογιάνκοβιτς της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου, υποστηρίζει ότι ο πολεμικός τόνος στα ΜΜΕ εξυπηρετεί τις κυβερνήσεις σε Σερβία, Κόσσοβο και Αλβανία, για να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους τους και να εμφανιστούν οι ηγέτες τους ως ειρηνοποιοί. Τον πολεμοχαρή τόνο των ταμπλόιντς τροφοδοτούν και δηλώσεις πολιτικών, ανέφερε η Ταμάρα Σκρόζα, μέλος της Επιτροπής Εφέσεων του Συμβουλίου Τύπου της Σερβίας. Και μία αστόχαστη δήλωση πολιτικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα οργίλο άρθρο, τόνισε. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάσιτς, έλεγε στις 20 Απριλίου ότι Ε.Ε., ΗΠΑ και Βρετανία θα έχουν την ευθύνη των συνεπειών, αν δεν αντιδράσουν στις δηλώσεις Αλβανών πολιτικών. Κι ακολούθησε ο υπουργός Εργασίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, στις 25 Απριλίου, να δηλώσει ότι οι «συγχρονισμένες δηλώσεις» των Ράμα και Θάτσι για δήθεν ενοποίηση Αλβανίας και Κοσσόβου, πρέπει να τύχουν απάντησης. Οι δηλώσεις, επιβεβαιώνουν ότι η ιστορία περί «Μεγάλης Αλβανίας» δεν έχει τελειώσει. Ο Στογιάνοβιτς υποστηρίζει ότι στην περίπτωση της Σερβίας, το σύνηθες σενάριο είναι να εγείρουν εντάσεις αξιωματούχοι και μετά να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούσιτς για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Μαυροβούνιο: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ

O ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου, Μίλαν Κνέζεβιτς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ, σε συνάντησή τους στο χωριό Μουρίνο που χτυπήθηκε από αεροπορικά πλήγματα του ΝΑΤΟ το 1999, είπαν πως αν αναλάβουν την εξουσία, θα κάννουν δημοψήφισμα για τη θέση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Μαυροβούνιο, μετά την επικύρωση από το κοινοβούλιο, του πρωτοκόλλου συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.  Την ψηφοφορία, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» σε πολλά ΜΜΕ, μποϊκοτάρισαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα για το θέμα. Ανακοινώνοντας τη συγκέντρωση στο Τσετίνιε το φιλορωσικό Δημοκρατικό Μέτωπο προειδοποίησε ότι θα παγώσει τη συμμετοχή στη συμμαχία, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το Μέτωπο χαρακτήρισε παράνομη την έγκριση της εισόδου στο ΝΑΤO, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των Μαυροβουνίων αντιτίθενται σε αυτήν.

Ντούσκο Μάρκοβιτς: “Ας πιουν και μια μπύρα”…

Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς απέρριψε τις διακηρύξεις της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τες «σόου» και τη συνάντηση στο Μουρίνο, ως «πανηγύρι μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης». Ας παίξουν, ας πιουν και μια μπύρα, είπε, ανακοινώνοντας παράλληλα, αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη διάρκεια της συνόδου της Βουλής. Για να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο, πρέπει μετά τη σύνοδο κορυφής του Μαίου στις Βρυξέλλες, να έχουν επικυρώσει το σχετικό πρωτόκολλο τα κοινοβούλια 28 κρατών μελών. Μέχρι τώρα το έχουν εγκρίνει τα 26, εκτός Ισπανίας και Ολλανδίας. Εξοργισμένη με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία, την οποία το Μαυροούνιο κατηγορεί πως υποκίνησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της φιλοδυτικής κυβέρνησης  τον περασμένο Οκτώβριο. Η Μόσχα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.  Ο πρώην ηγέτης του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, θεωρεί «ύψιστης ιστορικής σημασίας την ένταξη» και κατηγορεί την αντιπολίτευση πως «κραδαίνει άδειο πιστόλι» με εντολή της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ: Ενέκριναν τροπολογία για την Αγία Σοφία

ΝΑΤΟ: Να στηριχθούν τα δυτικά Βαλκάνια

Σε προσχέδιο εισήγησης στην τελευταία Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να υποστηριχθούν σθεναρά στην ευρω-ατλαντική τους ενσωμάτωση, καθώς κινδυνεύουν από υψηλά ποσοστά ανεργίας, εκτεταμένη διαφθορά, διάβρωση της δημοκρατίας και της έννομης τάξης, συχνά μετά από ανάμιξη της Ρωσίας σε κρατικές υποθέσεις.  Το προσχέδιο ετοίμασε ο Ρίτσαρντ Μπένιον, της Επιτροπής Οικονομικών και Ασφάλειας και Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος. Τα δυτικά Βαλκάνια, αναφέρει, «παραμένουν περιοχή ειδικής ανησυχίας για το ΝΑΤΟ, που έχει παρουσία στην KFOR στο Κόσσοβο και στην Επιχείρηση Althea». Παρόλο που το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ότι η Ε.Ε. υπήρξε παίκτης κλειδί για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, θεωρεί πως η οικονομική κρίση άνοιξε το δρόμο για αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά και εθνικιστικά κινήματα που εμποδίζουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνονται οι συχνές εντάσεις στις σχέσεις Κοσσόβου-Σερβίας, ιδιαίτερα μετά την αποστολή τρένου που έγραφε «το Κόσσοβο είναι Σερβία», στα σύνορα. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν η Πρίστινα ανακοίνωσε πως επιθυμεί να αναπτύξει κανονικό στρατό. Στην εισήγηση αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις σε Μαυροβούνιο και Σκόπια και σημειώνεται πως οι πολιτικές εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια δεν καταλαγιάζουν, ακόμη και μετά από προτροπή της Ε.Ε. Ο εισηγητής κάνει λόγο για πολιτικές ελίτ που αποκτούν προσωπικά κέρδη και σημειώνει πως σε όλη την περιοχή, «διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, εκλογικές νοθείες και απάτες συνδέονται με το πρόβλημα της κατάληψης του κράτους από ελίτ που ενδιαφέρονται ελάχιστα για προώθηση της ουσίας της δημοκρατίας, παρόλο που η μορφή της δημοκρατίας, ανταποκρίνεται στους σκοπούς τους». Η εισήγηση, πρωτοεμφανίστηκε στο portal European Western Balkans.

 Επιμέλεια: Ρ.Α.