Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Αυτές είναι οι 15 αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις βελτιώσεις από το ΥΠΟΙΚ

Δεκαπέντε αλλαγές στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φέρνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικά το λίφτινγκ αφορά στα εξής 15 σημεία:

  1. Ρυθμίζεται η προστασία της κύριας κατοικίας των φυσικών προσώπων, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η κύρια κατοικία τους, για επαγγελματικούς λόγους.
  2. Διευρύνεται η έννοια των πιστωτών που κατέχουν απαιτήσεις επιδεκτικές ρύθμισης μέσω του ν. 4605/2019 ώστε να καθίσταται πλέον δυνατή η ρύθμιση δανείων προς εταιρείες παροχής πιστώσεων.
  3. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της προστασίας του συνόλου της κατοικίας, σε περίπτωση που αυτή ανήκει σε περισσότερα πρόσωπα. Αν η κύρια κατοικία ανήκει σε περισσότερους συγκύριους και αυτοί πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, η ρύθμιση θα είναι ανάλογη με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας.
  4. Προβλέπεται δυνατότητα συνυποβολής της αίτησης από όλους τους συγκύριους, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση ανάλογα με το ποσοστό του καθενός, ενώ αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της μη υποβολής αίτησης περισσότερων συγκύριων.
  5. Θεσπίζεται συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας μπορεί να ζητήσει ο πιστωτής από τον οφειλέτη να διαγράψει και να επανυποβάλει την αίτηση προκειμένου να γίνουν διορθώσεις σφαλμάτων ή ελλείψεων.
  6. Καθορίζεται η διαδικασία για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτού εγγυητή για την υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον ο ίδιος ο αιτών επιλέξει να συμβληθεί και τρίτο πρόσωπο ως εγγυητής στη σχετική διαδικασία.
  7. Ρυθμίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας επί συζύγων που έχουν διακόψει την έγγαμη συμβίωση χωρίς να έχει λυθεί ακόμα ο γάμος τους, μέσω της δυνατότητας ένταξης στη ρύθμιση, ακόμη και αν δεν συνυπογράψει την αίτηση ο ένας εκ των δύο συζύγων.
  8. Καθιερώνεται η ενδεχόμενη συνδρομή του πληρεξούσιου δικηγόρου στην υποβολή της αίτησης, ανεξαρτήτως εάν προσυπογράφει την αίτηση ή όχι.
  9. Ορίζεται η αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου. Εάν ο αιτών κριθεί επιλέξιμος ο πληρεξούσιος δικηγόρος δικαιούται αμοιβής ύψους 120 ευρώ, η οποία προκαταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθηκική τάξη επί της προς διάσωση κύριας κατοικίας έναντι νόμιμου παραστατικού. Αν ο αιτών έχει δηλώσει ότι στη διαδικασία έχει συμπράξει πληρεξούσιος δικηγόρος και επιτευχθεί ρύθμιση, η πιστώτρια τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθηκική τάξη προκαταβάλλει ως ελάχιστη δικηγορική αμοιβή στον πληρεξούσιο δικηγόρο το ποσό των 220 ευρώ.
  10. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της προώθησης της αίτησης του συνόλου των συγκύριων στους πιστωτές για τη χορήγηση ρύθμισης.
  11. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής πρότασης ρύθμισης εκ μέρους του πιστωτή από έναν σε δύο μήνες, σε περίπτωση συνυποβολής της αίτησης από συγκύριους λόγω της αναγκαιότητας περαιτέρω επεξεργασίας της αίτησης.
  12. Ρυθμίζονται και αποσαφηνίζονται οι έννομες συνέπειες επί αποδοχής της σύμβασης εκ μέρους του εγγυητή. Σε περίπτωση που συμβάλλεται και εγγυητής, προκειμένου να παρασχεθεί ρύθμιση με χρονικό όριο αποπληρωμής τα 25 έτη, θα πρέπει είτε ο αιτών είτε ο εγγυητής κατά το πέρας της 25ετίας να μην υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του.
  13. Ορίζεται ότι και ο εγγυητής, εφόσον συμβάλλεται τέτοιος, οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση και ότι η αποδοχή του τεκμαίρεται και ως υπογραφή της σύμβασης ρύθμισης.
  14. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του αρνητικού επιτοκίου euribor και διατυπώνεται ρητώς ότι στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από μηδέν.
  15. Προβλέπεται ότι η συνεισφορά του Δημοσίου θα μπορεί να εγκριθεί και σε περιπτώσεις που η προσφερόμενη ρύθμιση δεν αντιστοιχεί στο 120% επί της αξίας της κύριας κατοικίας, επειδή υφίστανται πλείονες συγκύριοι και συνοφειλέτες επί της ίδιας οφειλής. Στην περίπτωση αυτή δύναται να προτείνεται ρύθμιση μικρότερη από 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας για έκαστο εκ των συγκυρίων και συνοφειλετών, έτσι ώστε να ισούται με το συνολικό ποσό της οφειλής.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ 2024: Τι αλλάζει στα φετινά εκκαθαριστικά – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ για πάνω από επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων πλησιάζει καθώς η...

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματα θα συμπληρώνονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Αλλάζουν τα πάντα στο τρόπο υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Αυτόματα θα ενημερωθεί η φορολογική δήλωση...

Σαρωτικές αλλαγές στο Πεντάγωνο: Φεύγουν ο Φλώρος και όλοι οι αρχηγοί – Επικρατέστεροι Χούπης και Κατάρας

Κάποτε έπιανε πουλιά στον αέρα, τώρα του φεύγουν από τα χέρια… Ο λόγος για...

Το στίγμα της επόμενης ημέρας στα υπουργεία που άλλαξαν ηγεσία

Στα νέα τους καθήκοντα ήταν από το πρωί οι νέοι υπουργοί, με ξεκάθαρο μήνυμα...