Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Αυτές είναι οι περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για την άσκηση «Ηνίοχος» – Ράπισμα στην Τουρκία

«Γροθιά» στην Τουρκία για τουρκολιβυκό και τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Οι ημέρες μέχρι την 26η Απριλίου οπότε και θα ξεκινήσει η άσκηση «Ηνίοχος» μετρούν αντίστροφα. Οι υπεύθυνοι σε Πολεμική Αεροπορία και ΓΕΕΘΑ είναι σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου η διακλαδική και διασυμμαχική πλέον άσκηση Ηνίοχος, να ανταμείψει και πάλι όλους τους συμμετέχοντες.

Η Αθήνα δέσμευσε δέκα περιοχές με την ΝΟΤΑΜ A0886/23 από τις 26 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου τις οποίες κατά αποκλειστικότητα σας παρουσιάζει το Πενταπόσταγμα.

Το «ενδιαφέρον» είναι πως οι 8 από τις 10 περιοχές είναι σε σημεία και νησιά που είτε η Τουρκία θέλει αποστρατικοποιημένα είτε στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα έχουν δεσμευτεί περιοχές στην Χίο, την Σάμο, την Κω, την Ρόδο και νοτίως του Καστελορίζου.

Το επισημαίνουμε αυτό γιατί στο πλαίσιο της άσκησης οι συμμετέχουσες χώρες, ήτοι ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία, Ισπανία, Σλοβενία και Κύπρος θα κληθούν να στείλουν τα μαχητικά τους στις περιοχές αυτές, στέλνοντας και αυτές με την σειρά τους μήνυμα στην Τουρκία για το άτοπο των θέσεών της.

Στην Ελλάδα βλέπουν την μείωση της έντασης σε επίπεδο δηλώσεων και παραβιάσεων-παραβάσεων στο Αιγαίο αλλά γνωρίζουν πως το τουρκικό αναθεωρητικό δόγμα δεν έχει αλλάξει.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο ραδιόφωνο του Σκάϊ: «Ασφαλώς και υπάρχει μία αλλαγή συμπεριφοράς, δεν ξέρω αν θα είναι μόνιμη και σταθερή, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Είμαστε στο μηδέν όσον αφορά τις υπερπτήσεις. Κάποιες παραβιάσεις πάντα υπάρχουν, αλλά σποραδικές πλέον, όχι μαζικές και συχνότητες και καθημερινές. Και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η προσοχή της ηγεσίας της γείτονος, σαφώς και έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια αποκατάστασης της ζημιάς, αλλά και στην προεκλογική προσπάθεια που συνδέεται ασφαλώς και με αυτή τη ζημιά και τη διαχείριση του αντικτύπου στη χώρα. Θα δούμε όπως σας είπα. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Θα πειστώ αν δω στοιχεία μονιμότητας και σταθερότητας σε αυτούς τους τόνους που έχουν πέσει, σε αυτή την ένταση που έχει εκτονωθεί».

Η Άσκηση «Ηνίοχος 2022» είναι τύπου ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), που αφορά στη διεξαγωγή Διακλαδικών και Αεροπορικών Επιχειρήσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, στην διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρατηρούνται κατά την διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων.

Η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», την οποία σχεδίασε το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και σύμμαχων Χωρών που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, καθιστώντας την πόλο έλξης στο πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών επιχειρησιακής εκπαίδευσης και αναδεικνύοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες Ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν η Σαουδική Αραβία με μαχητικά F-15, η Ιταλία με Tornado, η Ιορδανία με F-16, η Ισπανία με F-18, η Γαλλία με Rafale, η Σλοβενία με PC-9, η Κύπρος με ένα ελικόπτερο και οι ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 και κλιμάκιο ειδικών δυνάμεων για την κατάδειξη στόχων JTAC. Ο Καναδάς θα συμμετέχει με ελεγκτές αεράμυνας και η Αυστρία με προσωπικό πληροφοριών.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει συμμετοχή αλλά αυτό δεν σημαίνει κάποια αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και ειδικότερα το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία του είναι αυτές τις ημέρες νοτίως και βορείως της Κρήτης αλλά και στο FIR Λευκωσίας στο πλαίσιο της άσκησης Noble Dina.

Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση του Ισραήλ με 1 Φρεγάτα (Φ/Γ), 1 Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), 1 Υποβρύχιο (Υ/Β), 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και 1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται...