Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Αυτισμός: Τρεις άξονες για έγκαιρη διάγνωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Τους τρεις άξονες για την έγκαιρη διάγνωση, την εκπαιδευτική και προσωπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης των συμπολιτών μας με αυτισμό, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, περιλαμβάνει:

-Την πιλοτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, προγράμματος πρώϊμης ανίχνευσης του αυτισμού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με ειδικά τεστ από τους παιδαγωγούς και στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό, την παροχή βοήθειας και -όπου είναι εφικτό- την αντιστροφή της πάθησης.

-Την υλοποίηση προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης το 2022, για 200 ωφελούμενους, με κάλυψη σημαντικού μέρους του μισθού από το κράτος και

-Την ενίσχυση της υποστηριζόμενης ή/και αυτόνομης διαβίωσης, με την εξασφάλιση στέγης και την παράλληλη λειτουργία Δομών Βραχείας Φροντίδας. Το μέτρο, θα συνδυαστεί με την καθιέρωση του προσωπικού βοηθού.

Οι δράσεις, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι “η Πολιτεία πρέπει να δράσει και ταυτόχρονα η κοινωνία να κατανοήσει”, δεδομένου ότι ένας στους 150 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, αντιμετωπίζει ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το φάσμα του αυτισμού.

“Ο αυτισμός, είναι αόρατη πάθηση που πρέπει να καταστήσουμε ορατή, σε μια κοινωνία ανοιχτή στην διαφορετικότητα’, δήλωσε η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας ότι “τα κενά είναι τεράστια και ο δρόμος μακρύς και δύσβατος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική στοχοθεσία, απαιτείται η στήριξη της κοινωνίας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος και των δομών στήριξης, οι οποίοι συμμετείχαν στην συζήτηση έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα προστασίας και την μέριμνα εμβολιασμού των ατόμων με αναπηρία, που ελήφθησαν εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

“Το ζήτημα του αυτισμού, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τόνισε η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Μέλος Ε.Γ. Ε.Σ.Α.μεΑ., Γ.Γ. Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, παρατηρώντας ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας εκπονείται και υλοποιείται Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρία, σε συνδυασμό με Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση.

Η Μαραθωνοδρόμος, Ακτιβίστρια για τον αυτισμό, Διαχειρίστρια της σελίδας «Η Ζωή μου με τον Γιάννη», Άδα Σταματάτου, αναφέρθηκε εκτενώς στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η πρώϊμη παρέμβαση ως προς τον έλεγχο της εξέλιξης του αυτισμού και η αυτόνομη διαβίωση ως προς την κοινωνικοποίηση, εκφράζοντας την λύπη της για περιπτώσεις δημοτικών αρχών και ιδιωτών που αποφεύγουν να διαθέσουν δομές για το σκοπό αυτό.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμητρα Παππά, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη της πρώϊμης παρέμβασης αλλά και της μετέπειτα διάγνωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “μπορεί να φοβόμαστε την διάγνωση, αλλά χωρίς αυτή δεν υπάρχει θεραπεία”. Πρόσθεσε δε ότι η θεραπεία προετοιμάζει και προάγει την κοινωνικοποίηση και -κατ΄αρχάς- την ήπια αυτονομία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την διαφοροποίηση της πάθησης όσο και τον χαρακτήρα κάθε παιδιού.

Καταλυτικό, χαρακτήρισε τον ρόλο της πρώϊμης παρέμβασης, η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “ΑΛΜΑ”, Ειδική Παιδαγωγός, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί ακόμη και να αναστρέψει την αρχική διάγνωση.

Παράλληλα με το παιδί, διευκρίνισε η κ. Γιαννακοπούλου, εκπαιδεύονται και οι γονείς, ενώ πρόκειται για διαδικασία διά βίου εκπαίδευσης, η οποία ξεκινά από την ηλικία των δύο ετών και ολοκληρώνεται με την υποστηριζόμενη διαβίωση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου,...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και...

Μιχαηλίδου: Αυξημένο στα 415 ευρώ το δώρο Πάσχα – Παράνομοι όσοι δεν θα το καταβάλουν

Tο δώρο Πάσχα ανέρχεται σε 415 ευρώ, μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού...

Χατζηδάκης: Το 90% των επιχειρήσεων προχωρούν στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς το...