Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Aυτό είναι το φάρμακο που αναμένεται να κάνει νέο ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών!

H αμερικανική φαρμακευτική εταιρία, γνωστή για προϊόντα της που βοηθούν όσους έχουν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη (φλουοξετίνη και ντουλοξετίνη), υποστηρίζει πως έχει τη λύση και για όσους έχουν λόγους υγείας να θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους.


Η Eli Lilly, που είναι και η πρώτη εταιρία που παρήγαγε μαζικά το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, όπως και την ινσουλίνη και τα κύρια έσοδα της προέρχονται από φάρμακα για τον διαβήτη, χρησιμοποίησε ουσία που περιέχεται σε ένα από τα best seller της προς άλλην κατεύθυνση: για την απώλεια κιλών.

Όπως αποδείχθηκε στις κλινικές δοκιμές το πείραμα πέτυχε, και τώρα το φάρμακο είναι εν αναμονή της έγκρισης της Food and Drug Administration (FDA). Αυτή αναμένεται να δοθεί μέσα στο 2023.
Ποια είναι η θαυματουργή ουσία

Η τιρζεπατίδη που ήταν στο επίκεντρο της έρευνας, μέχρι τώρα υπήρχε σε αντιδιαβητικό σκεύασμα της εταιρίας. Το αυτό ισχύει και για τα προϊόντα που έχει ήδη εγκρίνει η FDA για απώλεια βάρους.

Είναι τα Wegovy και Saxenda (ανήκουν στην ίδια φαρμακευτική) και έχουν ως κοινό όσους προσπαθούν να διαχειριστούν χρόνια προβλήματα ελέγχου βάρους (βλ. παχύσαρκους, υπέρβαρους και ανθρώπους με θέματα ζαχάρου, επίπεδα ινσουλίνης και πέψης).

Το κόστος τους είναι στα 1.500 και 1.350 δολάρια, το μήνα -αντίστοιχα. Και τα δυο χορηγούνται με pen injector.

Η ουσία που κάνει τη δουλειά στο Wegovy είναι η σεμαγλουτίδη, που σε χαμηλότερη δόση υπάρχει σε φάρμακο (Ozempic) για το διαβήτη.

Το Saxenda έχει λιραγλουτίδη, που σε χαμηλότερη δόση κυκλοφορεί ως Victoza και αφορά επίσης, ασθενείς με διαβήτη.

Όλα λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο: ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων που λέγεται ‘ανταγωνιστές GLP-1’ και μιμούνται ορμόνη που βοηθά να μειωθούν η πρόσληψη τροφής και η όρεξη.

Η διαφορά της τιρζεπατίδης είναι ότι μιμείται και δεύτερη ορμόνη, που ονομάζεται GIP, Αυτή μειώνει την όρεξη, ενώ μπορεί και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά τη ζάχαρη και το λίπος.

Δηλαδή, μιμείται δύο φυσικές ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και παίρνουν μέρος στην αποστολή σημάτων πληρότητας από το έντερο στον εγκέφαλο.

Προφανώς και τα φάρμακα δίνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν συνδυάζονται με υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Κλινική δοκιμή φάσης 3 διαπίστωσε ότι μια υψηλή δόση τιρζεπατίδης βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν το 22,5% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο -ή περίπου 52 κιλά-, καλύτερα από οποιοδήποτε φάρμακο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Οι περισσότεροι ασθενείς στη δοκιμή είχαν δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 30.

Σε δοκιμές, οι Wegovy και Saxenda μείωσαν το σωματικό βάρος κατά περίπου 15% και περίπου 5%, αντίστοιχα.

Η τιρζεπατίδη εκτιμάται πως θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων, όλων των εποχών

Τα φάρμακα για τον διαβήτη συνταγογραφούνται.

Δεν γίνεται το ίδιο πάντα και με αυτά για την παχυσαρκία. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικά αυτά που υπήρχαν, μέχρι τη νέα εποχή. Όπως άλλαξε η αποτελεσματικότητα, άλλαξε στις ΗΠΑ και ο τρόπος που οι ασφαλιστικές διαχειρίζονται το θέμα. Πλέον κάποιες καλύπτουν το ποσό, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Όπως το 30 ως όριο δείκτη μάζας σώματος.

Αναλυτής της Wall Street δήλωσε πως εφόσον εγκριθεί η τιρζεπατίδη από την FDA, οι ετήσιες πωλήσεις μπορούν να φτάσουν στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως αδιαμφισβήτητα τα έσοδα θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 20.700.000.000 δολαρίων που έγινε το 2021. Το έκανε το Humira της AbbVie, φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πόσο θα κοστίζει η τιρζεπατίδη; Εκπρόσωπος της παραγωγού εταιρίας είπε πως η τιμή θα είναι κοντά στα προϊόντα που υπάρχουν ήδη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καινοτόμο φάρμακο θεράπευσε περισσότερους από 100.000 ασθενείς με επιληψία

Η Angelini Pharma, ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 100.000 ασθενείς παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε θεραπεία...

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την Τετάρτη (8/11) το φάρμακο Zepbound για...

Προειδοποίηση των πολιτών για πλαστά Ozempic από τον ΕΜΑ και τον ΕΟΦ

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε ο Ευρωπαικός Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), για τις «προγεμισμένες συσκευές τύπου στυλό,...

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο για τον καρκίνο – Εξουδετέρωσε όλους τους συμπαγείς όγκους

Επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του...