Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Αυτό είναι το πρόγραμμα της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας


Αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, όπως την προώθησε το ΓΕΕΘΑ.

Η τριήμερη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τον περασμένο Οκτώβριο και των ένθερμων τριήμερων συζητήσεων που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, τέθηκε – όπως είχαμε γράψει πρώτοι στο enikos.gr – το πλάνο διετίας, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, βάσει της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή εάν κάποιος ισχυριστεί ότι η συνάντηση αυτή έδρεψε τους καρπούς της αναβαθμισμένης – ιστορικής σημασίας – αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, που υπεγράφη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Οι Στρατιωτικές Αντιπροσωπείες Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ είχαν διήμερες επαφές από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με σκοπό την κατάρτιση λεπτομερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2022.

1ος Κύκλος Συνομιλιών

Πρόκειται για τον «1ο Κύκλο Συνομιλιών» (ΚΣ) μεταξύ Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο Κλάδων Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ και του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας. Ο εν λόγω ΚΣ διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας των δύο Χωρών για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και αφορούσε στην χάραξη του οδικού χάρτη της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Διευθυντής του Δ’ Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ, η οποία αποτελείτο από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Επιτελείς των Διευθύνσεων Επιχειρήσεων, Διαστήματος, Ανάλυσης – Εκμετάλλευσης Πληροφοριών και Κυβερνοάμυνας, καθώς επίσης και Επιτελείς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Ο Υποναύαρχος Λελούδας, έχοντας σημαντική εμπειρία στις διεθνείς συναντήσεις, έβαλε σε μία σειρά όλα όσα οι Αρχηγοί Φλώρος – Μπιουρκάρντ είχαν συνεννοηθεί σε πρώτο χρόνο.

Επικεφαλής της Γαλλικής αντιπροσωπείας η οποία αποτελείτο από αντίστοιχους Επιτελείς του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας, ήταν ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας Υποπτέραρχος Laurent MARBOEUF, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Διαχείρισης Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ ‘21» είχε σύντομη συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζήτησαν για τον οδικό χάρτη της υλοποίησης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Επιδίωξη των συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ήταν η λεπτομερής διερεύνηση και επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα επαυξηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας, καθώς και ο συντονισμός των κοινών ενεργειών και δράσεών τους εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, όπως και στα πολυμερή σχήματα συνεργασιών που συμμετέχουν οι 2 Χώρες.

Ειδικότερα, κατά τις συνομιλίες διερευνήθηκαν δυνατότητες για την επέκταση των υπαρχόντων και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στα πεδία:

·      Της εκτέλεσης επιχειρήσεων.

·      Της σχεδίασης και εκτέλεσης δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

·      Του διαστήματος, της κυβερνοασφάλειας και των πληροφοριών.

·      Των συνεκπαιδεύσεων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

·      Της ανταλλαγής εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων μεταξύ των στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολών.

·      Αρμοδιότητας των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των επαφών επισημάνθηκε από τη Γαλλική πλευρά η απεριόριστη εκτίμηση που τρέφει ο Γάλλος Αρχηγός Άμυνας προς τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ (και τα αισθήματα είναι πάντα αμοιβαία), ενώ τονίστηκε η ταύτιση απόψεων, η άριστη και προσωπική χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Αρχηγών γεγονός που εγγυάται το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Από την Ελληνική μεριά τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλία και οι ενδελεχείς κατευθύνσεις του προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι αρχικές συζητήσεις έχουν καταλήξει σε ένα «πολύ δυνατό» προσχέδιο κειμένου το οποίο περιέχει τις Κατευθύνσεις των δύο Αρχηγών σε στρατηγικό επίπεδο και σε συνέχεια της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας στην Άμυνα και την Ασφάλεια μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.

Αν και το σύνολο του Σχεδίου δεν μπορεί για ευνόητους λόγους να δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο δίνοντας το περίγραμμα αξίζει να σημειωθεί ότι το λεπτομερές σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις συνεργασίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, Γενικών Επιτελείων, Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ), Πληροφοριών, Κυβερνοάμυνας και Διαστήματος.

Ο οδικός χάρτης προβλέπει το τελικό κείμενο να έχει εγκριθεί έως τις αρχές Ιανουαρίου και να υπογραφεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας Τιερί Μπιουρκάρντ στην Αθήνα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες  αναμένεται πολύ σύντομα.

Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια παίρνει σάρκα και οστά και τα επιτελεία των δύο χωρών «τρέχουν με χίλια» για να πετύχουν τους χρόνους που τους έθεσαν οι δύο Αρχηγοί.

Οι συνομιλίες των Αντιπροσωπειών όπως και η έκταση των θεμάτων που κάλυψαν, επιβεβαίωσαν την ισχυρή κοινή πρόθεση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας για την προώθηση της Στρατιωτικής Συνεργασίας των 2 Χωρών, στο πλαίσιο της αμοιβαίας προσπάθειάς τους για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και των Βαλκανίων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα η Ελλάδα και η Γαλλία, με τις νέες δράσεις που συζητήθηκαν και θα συμφωνηθούν, να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατό «επί του πεδίου».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λήξη συναγερμού στην Εθνική Ελλάδας: Η UEFA ενημέρωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή!

Μεγάλα ερωτηματικά για το ποιος και γιατί διέρρευσε τις φήμες Σύμφωνα με πληροφορίες , η...

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-Τι συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ -Οι επίσημες ανακοινώσεις Αθήνας και Άγκυρας

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, νέο...

Απογραφή 2021: Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,1% – Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της Απογραφής για το έτος 2021, με τον πληθυσμό...

Τράπεζα της Ελλάδας – Αυξήσεις δανείων και καταθέσεων τον Ιούνη

Κατά 941 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνιο στα 142,6...