Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Αυτοί είναι οι δήμοι με τα περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά

Σημαντικά έσοδα που ενδέχεται συνολικά να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ θα έχουν οι δήμοι από τα αδήλωτα τετραγωνικά που δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μπορεί η τελική προθεσμία για την δήλωση των «κρυφών» τετραγωνικών να πήρε παράταση μέχρι το τέλος του μήνα αλλά ήδη η πρώτη εικόνα των περίπου 50 εκατ. τ.μ. έχει διαμορφωθεί και όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα «κρυφά» τετραγωνικά μέτρα έχουν να κάνουν με ακίνητα της περιφέρειας και όχι τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων. Ειδικότερα η Ζάκυνθος βρέθηκε να έχει σχεδόν δύο εκατ. τ.μ. αδήλωτα και η βάση δεδομένων των δημοτικών τελών θα αυξηθεί κατά 632%! Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα μπορεί να επιβάλλει δημοτικά τέλη σε πρόσθετες επιφάνειας 829.000 τετραγωνικών, ενώ πάνω από 650.000 τ.μ. αποκαλύφθηκαν και στη Λάρισα.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι δήμοι δήμοι Αθηναίων, Αμαρουσίου, Καλλιθέας και Καισαριανής δεν θα έχουν άμεσο όφελος, καθώς από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν δεν προέκυψαν –τουλάχιστον μέχρι τώρα– αδήλωτες επιφάνειες. Αντίθετα, ηλεκτροδοτούμενοι χώροι δηλώθηκαν ως μη ηλεκτροδοτούμενοι προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν την καταβολή των δημοτικών τελών.

Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ μέσω της πλατφόρμας, χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες –εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι μήνες της καραντίνας– για να αποκαλυφθούν περισσότερα από 36 εκατ. τ.μ. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εμφανίζονταν στους Δήμους της Χώρας ότι είχαν συνολική επιφάνεια 102 εκατ. τετραγωνικών… θυμήθηκαν ότι λείπουν χώροι και αύξησαν την αθροιστική επιφάνεια των ακινήτων τους στα 138 εκατ. τετραγωνικά ή κατά 35%. Δεδομένου ότι η ελάχιστη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται γύρω στο 1,3 ευρώ χωρίς το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται επί της αξίας του ακινήτου, η εκτίμηση για πρόσθετα ετήσια έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί και μετριοπαθής, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Η ανταπόκριση βέβαια στο όλο εγχείρημα υπό την απειλή των διασταυρώσεων υπήρξε μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου, είχαν αποκαλυφθεί περίπου 21 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά και μέσα σε μια εβδομάδα υποβλήθηκαν δηλώσεις από 600.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι και αποκάλυψαν επιπλέον 15 εκατ. τετραγωνικά.

Τα πρώτα ευρήματα

1) Σε πέντε Δήμους της Χώρας αποκαλύφθηκαν πάνω από 500.000 τετραγωνικά ανά Δήμο. Ξεχωρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, η Ζάκυνθος, η Κεντρική Κέρκυρα, η Λάρισα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης.

2) Σε 46 Δήμους έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 200.000 έως 500.000 τετραγωνικά ανά Δήμο.

3) Εκτός από τα απόλυτα νούμερα, εντυπωσιάζουν και τα ποσοστά. Το μέσο ποσοστό αύξησης ανά τη χώρα διαμορφώνεται στο 35%. Προκύπτει από τη σύγκριση των τετραγωνικών που εμφανίζονταν μέχρι τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ (και κατά συνέπεια των Δήμων) και των τετραγωνικών που δηλώθηκαν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες ύστερα όμως από τη διασταύρωση των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της Εφορίας.

4) Στους μικρότερους Δήμους, το ποσοστό αύξησης φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το… 1.000%. Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αστυπάλαιας είδαν τα δηλωμένα τετραγωνικά να αυξάνουν από μόλις 289 σε 6.443, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους Φούρνους.

5) Σε τουλάχιστον 22 Δήμους καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των δηλωμένων τετραγωνικών. Μακρύς ο κατάλογος και περιλαμβάνει τα Τέμπη (από 41.000 τετραγωνικά φτάσαμε μέχρι στιγμής στα 274.000), η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάλυμνος, η Ικαρία, τα Μετέωρα, η Γορτυνία κ.λπ.

Το ισχυρό κίνητρο που έχει ωθήσει περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες να δηλώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, είναι η διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και από τα πρόστιμα αλλά και από τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 200% ειδικά για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται αναζωπύρωση στο κύμα υποβολής αιτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι τελικώς θα ανταποκριθούν πάνω από δύο εκατ. ιδιοκτήτες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας μέσω του gov.gr για 277 Δήμους της χώρας

Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr είναι από σήμερα η Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας για τους κατοίκους 277 Δήμων της...

ΑΑΔΕ: Στροφή στα μεγάλα “πορτοφόλια” με αυτοματοποιημένους ελέγχους για αδήλωτα εισοδήματα

Σε αυτοματοποιημένους ελέγχους για τον έλεγχο προσαύξησης αδήλωτης περιουσίας που θα αφορά κυρίως τα...

Κυρίζογλου πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ευθύνη των Δήμων ο καθαρισμός των φρεατίων

Ενόψει της προετοιμασίας της πόλης για τον επερχόμενο χειμώνα και με γνώμονα την ασφάλεια των...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε ποιες περιοχές θα διεξαχθεί ο β’ γύρος

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ανοίγουν ξανά οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών στις περιφέρειες και...