Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Αυτοψία του πρωθυπουργού στα καμένα: “Με γρήγορα βήματα η αποζημίωση των πληγέντων”

“Θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, έχουμε πια εμπειρία και οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν ζημιές, θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Πεντέλη.

«Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου”, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια στάσης στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι “η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα”, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη. “Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο” και σημειώνοντας πως “το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα”.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις πυρόπληκτες περιοχές ήταν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, όπου ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες για το δύσκολο έργο τους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η δουλειά που έγινε από την Πυροσβεστική ήταν πραγματικά εξαιρετική και ήθελα να πω και προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε. Βέβαια έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που ήταν στο σημείο.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το σημείο «Πηγή Καρακαντά», στο δρόμο από Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο, από όπου ήταν ορατά όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά.

Τον πρωθυπουργό, ο οποίο επισκέφθηκε επίσης τις καμένες εκτάσεις στο Ντράφι, το Πανόραμα Παλλήνης και στην Ανθούσα, συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και o γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος», έχει ως εξής:

“Η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη, είχα την ευκαιρία να περιοδεύσω σε όλη την έκτασή της. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν στο πεδίο σε πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες, διότι οι άνεμοι ήταν όντως ακραίοι. Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου.

Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση.
Είδα ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχώρα με πολύ γρήγορα βήματα. Θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, έχουμε πια εμπειρία και οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν ζημιές, θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.

Θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Το είπα και χθες το επαναλαμβάνω και σήμερα ότι αυτό το οποίο κρατώ ως μία θετική εξέλιξη είναι το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων.

Τίποτα όμως δεν μπορεί τελικά να υποκαταστήσει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών μας, αυτών που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή και νομίζω ότι είδαμε όλοι εικόνες μεγάλης αυτοθυσίας, ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στις φλόγες στην κυριολεξία για να προστατεύσουν το δάσος αλλά πρωτίστως και τα σπίτια των συμπολιτών μας. Οφείλουμε σε όλους ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.”

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αυτοψίες και ο έλεγχος των κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές, από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων.

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, ο ΔΕΔΔΗΕΑ εκτιμά ότι θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ τόσο στη Βορειοανατολική Αττική όσο και στα Μέγαρα.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Πεντέλη τέθηκαν εκτός λειτουργίας 4 γραμμές Μέσης Τάσης ενώ καταστράφηκαν 100 στύλοι και πέντε υποσταθμοί μέσης τάσης που αντικαθίστανται από τα συνεργεία του Διαχειριστή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Οι γονείς της Τοπαλούδη και στενοί συγγενείς ζητούν αποζημίωση 980.000 ευρώ από τους δολοφόνους

Μπορεί να έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελένη Τοπαλούδη «έφυγε» από...

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...