Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Αυξάνονται οι περιπολίες στις γειτονιές, μειώνεται η εγκληματικότητα

Στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Ελληνική Αστυνομία για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών αναφέρονται κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται η στρατηγική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται με συνέπεια, είναι η συνεχής ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με βάση το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται τα εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με ιδεοληψίες -απέναντι στην ΕΛ.ΑΣ. και τους Έλληνες Αστυνομικούς- τους οποίους θεωρεί καουμπόηδες, δολοφόνους, βιαστές και ανεκπαίδευτους! Ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση απαξίωσε τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και καλούσε τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται όταν μπαίνουν οι κλέφτες στα σπίτια τους».

Αναλυτικά οι πέντε παρεμβάσεις του υπουργείου στην ΕΛΑ

Πρώτον, όλοι οι νέοι αστυνομικοί που αποφοίτησαν από τις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία δύο χρόνια -1.494 νέοι αστυνομικοί- τοποθετήθηκαν στην Αττική, όπου εντοπίζεται το 70% της εγκληματικότητας. Ειδικά το ΑΤ Νέας Σμύρνης, λόγω των γνωστών περιστατικών πριν από δύο χρόνια, ενισχύθηκε με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με 21 νέους αστυνομικούς.

Δεύτερον, συνολικά στην Αττική περιπολούν καθημερινά 3.300 αστυνομικοί.

Τρίτον, υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν την ΕΛ.ΑΣ. από γραφειοκρατικά πάρεργα: καταργήθηκε το γνήσιο της υπογραφή στα ΑΤ, ψηφίστηκε η ηλεκτρονική επίδοση των δικογράφων και προχωρά η κατάθεση κρατούμενων στις δίκες μέσω τηλεδιασκέψεων (για τη μείωση των μεταγωγών).

Τέταρτον, 150 στελέχη της ΔΙΑΣ που έχουν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιστρέφουν στις περιπολίες. Επισημαίνεται ότι έχει υλοποιηθεί η επανεκπαίδευση του συνόλου των στελεχών που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, και καταρτίστηκε «Μνημόνιο Ενεργειών» -με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές- για την ανταπόκριση επί αστυνομικών συμβάντων.

Και, πέμπτον, 600 ειδικοί φρουροί που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους τον Ιανουάριο θα τοποθετηθούν στα ΑΤ της Αττικής.

Μείωση της εγκληματικότητας

Παράλληλα όπως αναφέρεται, χάρη στη συνεχή προσπάθεια έχει μειωθεί η λεγόμενη χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα, που αφορά την ελληνική οικογένεια. Η σύγκριση του 11μηνου του 2022 με τον μέσο όρο του 11μηνου της περιόδου 2015-2019 -σε κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες- δείχνει μεσοσταθμική μείωση 26%, στο σύνολο της Επικράτειας.  

Επισημαίνεται ότι το πρώτο 11μηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία για την τελευταία 11ετια, παρουσιάζει τον χαμηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών. Και, ταυτόχρονα, το υψηλότερο ποσοστό -90%- εξιχνιάσεων ανθρωποκτονιών του ιδίου έτους και ιδίου έτους και προηγούμενων ετών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα 

Συνολικά 20 άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία τα οποία εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για...

Μεσολόγγι: Η Αστυνομία εξετάζει το τετράδιο με τις οικονομικές συναλλαγές του Μπάμπη

Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μεσολόγγι για την υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου με...

Μεσολόγγι: Πώς στήθηκε η ενέδρα θανάτου στον Μπάμπη και οι απαντήσεις που ψάχνουν οι αστυνομικοί

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε...

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Ποιοι ταξίαρχοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται 

Μετά την κρίση των υποστρατήγων συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας από...