Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

Bήματα υποχώρησης από Μαξίμου για τη συμφωνία με Ιερώνυμο

Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται, διαμήνυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταθέτοντας το περιβόητο νομοσχέδιο για τις σχέσεις Ποολιτείας- Εκκλησίας, κάπου στο μέλλον.

Αφού προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος, είπε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές που ξεκινάει με εντολή Τσίπρα ο Κώστας Γαβρόγλου για “ζυμώσεις”.

Παρεμπιπτόντως, τον τόνο της υποχώρησης είχε δώσει πρώτος χθες ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος είπε ότι “έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές”, καίγοντας τα περί άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου που διέρρεε από την Κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

Πώς “κάηκε” η συμφωνία

Η ήττα του κ. Ιερώνυμου στην Ιερά Σύνοδο, καθώς απέτυχε όχι μόνον να επιβάλει το προσύμφωνό του με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν κατάφερε ούτε να συγκρατήσει τα των ιερέων πάθη σε σχέση με τη μεταβολή των εργασιακών και των μισθολογικών τους, δυσχέρανε τα πολιτικά πρωθυπουργικά σχέδια.

Και τούτο, γιατί με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα- Ιερώνυμου και πριν από την θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Παρασκευής, στο Μαξίμου είχαν την πεποίθηση (αρχικώς τουλάχιστον) ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε “ζυγίσει” τις δυνάμεις του και υπολογίσει ότι οι συσχετισμοί εντός της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα του επέτρεπαν να ελέγξει τις αντιδράσεις.

Η ομόφωνη απόρριψη της συμφωνίας από τη ΔΙΣ “έκαψε” τα του κ. Τσίπρα σχέδια και κυριότατα την εξαγγελία για τις 10.000 προσλήψεις που θα αντικαθιστούσαν το “κενό” στα μητρώα των Δημοσίων Υπαλλήλων του κράτους, μετά την αποχώρηση των κληρικών.

Και αν η αρχική αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν… αποφασιστικής λογικής ( εμείς θα αποφασίσουμε πώς θα μισθοδοτείται ο κλήρος), κρίθηκε ότι ανοιχτή σύγκρουση αυτή τη στιγμή μεταξύ της Κυβέρνησης και των ιερέων, δεν ήταν προς το συμφέρον των σχεδιασμών Τσίπρα.

Στο Μαξίμου προχωρούν σε επαφές και μαλάξεις προς την ιεραρχία (θα δοθούν και περαιτέρω νομικές διαβεβαιώσεις στον κλήρο είπε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος) προκειμένου να αποσπάσουν συναίνεση για να προχωρήσει το προσύμφωνο.

Εάν τούτο δεν καταστεί εφικτό (όπερ και το πιθανότερο), τότε το ζήτημα θα τραβήξει σε χρόνο και θα φθάσει ανεπίλυτο έως τις εκλογές.

Μέλημα πάντως εμφανές της Κυβέρνησης είναι με την κατάρρευση της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να μη δοθεί και εικόνα αναίρεσης των εξαγγελιών για τις προσλήψεις.

Σε επίρρωση τούτου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας, βούληση της Κυβέρνησης είναι η πραγματοποίηση των προσλήψεων αυτών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιερώνυμος: “Η Εκκλησία δεν εκδικείται. Αγαπάει αλλά δεν φεύγει από τις θέσεις της”

Την καταδίκη του για επιθέσεις κατά πολιτικών με αφορμή τον γάμο των ομοφύλων μετά...

Τι αποκάλυψε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Κασσελάκη και πατέρα Αντώνιο

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, αποκάλυψε ότι είχε το προηγούμενο διάστημα...

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Καλό θα ήταν η ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια να είναι ονομαστική

Σε μια ηχηρή παρέμβαση, ανήμερα της έναρξης συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τα...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για γάμο ομόφυλων: Αυτά τα λύνει το κράτος, εγώ θα τα λύσω;

Τις ευχές των δημοσιογράφων δέχθηκε προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης...