Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Black Friday αλά ελληνικά – Ο θεσμός που μετατράπηκε σε εβδομαδιαίος

Σε ρυθμούς Back Friday κινείται ήδη η αγορά με τις διαφημίσεις εν όψει της ημέρας να έχουν κατακλύσει στάσεις λεωφορείων και μετρό αλλά και τα ΜΜΕ.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών της χώρας ξεκινάει τους “εορτασμούς” της Μαύρης Παρασκευής από τις 8 το βράδυ της Κυριακής και είναι ουσιαστικά ο δεύτερος μεγάλος παίκτης, μετά τα Public που μπαίνει στον χορό.

Το τελευταίο διάστημα μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων όλες οι μεγάλες αλυσίδες κρατούσαν σε εγρήγορση τους καταναλωτές και ουσιαστικά ετοιμάζονταν για την επίθεση. Στα χαρτιά η πρώτη εταιρεία που θα έμπαινε στην μάχη ήταν η Media Markt η οποία με δελτίο Τύπου προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει τις προσφορές της Black Friday από Δευτέρα 19 Νοεμβρίου. Στην γωνία την πρόλαβαν Public και Κωτσόβολος οι οποίες μπήκαν στο παιχνίδι μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ανεβαίνει ο ανταγωνισμός

Η Μαύρη Παρασκευή έχει ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε τηλεοπτικές διαφημίσεις έως και 15 ημέρες πριν την ημερομηνία της Black Friday με στόχο να ανεβάσουν περαιτέρω την αδρεναλίνη των καταναλωτών που την περιμένουν ή να ενεργοποιήσουν αυτούς που είχαν δεύτερες σκέψεις.

Η έγκαιρη διαφήμιση στοχεύσει στην  ετοιμότητα απέναντι σε μια απρόβλεπτη κίνηση κάποιου ανταγωνιστή. Οι εταιρείες θέλουν να δηλώνουν παρούσες στο ενδεχόμενο (σ.σ. όπως έγινε και πέρυσι) κάποιου να ξεκινήσει τις προσφορές νωρίτερα. Μέχρι στιγμής πάντως οι μεγάλοι παίκτες κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά σε ότι αφορά την τακτική που θα ακολουθήσουν σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Ο λόγος που η Black Friday έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο γεγονός για τον συγκεκριμένο κλάδο έχει να κάνει με το υψηλό ενδιαφέρον των καταναλωτών που αντίστοιχα μεταφράζεται και σε αυξημένα έσοδα στο ταμείο. Σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων ετών  την συγκεκριμένη ημέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και το 10% του ετήσιου τζίρου μίας αλυσίδας.

Ο εξ Αμερικής εμπορικός θεσμός   είναι προ των πυλών και αγορά ετοιμάζεται, αν και το ερώτημα είναι αν η επιτυχία του 2017 θα επαναληφθεί και φέτος με τους καταναλωτές να περιμένουν ήδη με αγωνία τις προσφορές των αγαπημένων τους καταστημάτων. Η «γιορτή» καταναλωτών και καταστημάτων πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 23 Νοεμβρίου – την επόμενη της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ο αμερικάνικος θεσμός με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις του έτους ,φαίνεται να προσαρμόζεται στα ελληνικά, καθώς πέραν από τις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, μπαράζ εκπτώσεων  από αυτοκινητοβιομηχανίες, κομμωτήρια, φούρνους, αεροπορικές εταιρίες, θέατρα, μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ αλλά και ιδιωτικά κολέγια έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εκπτώσεις θα ισχύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το εμπόριο μετά και την πτώση 7% που κατέγραψε ο τζίρος κατά την διάρκεια των φθινοπωρινών εκπτώσεων.

Ποια καταστήματα συμμετέχουν στο Black Friday 2018

Πληθαίνουν οι εταιρείες που θα λάβουν μέρος στο θεσμό, με προσφορές στους καταναλωτές. Τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών σέρνουν και φέτος το χορό των εκπτώσεων, ωστόσο και φέτος, αυτοκινητοβιομηχανίες, σούπερ μάρκετ,  φούρνοι , κομμωτήρια, αεροπορικές εταιρίες, θέατρα, μπαρ, εστιατόρια  αλλά και ιδιωτικά κολέγια αναμένεται να συμμετάσχουν στην BlackFriday.

Μεταξύ των οργανωμένων αλυσίδων που θα συμμετέχουν στη φετινή «Μαύρη Παρασκευή» είναι οι PublicMedia Markt, Γερμανός, Kotsovoloseshop.grPorcelanaJuskMcArthur GlenSmart Pack,  OyshoPrince OliverRiverWestAthens Metro Mall, Πλαίσιο, GAPKoolfly.grIntersport , NotosLidlBread FactoryPegeuotCitroenMark and Spencer,  Lidl κ.α.

Οι συμβουλές που θα πρέπει να έχεις στον νου σου πριν κάνεις τα ψώνια σου

Επιλέξτε αξιόπιστες πλατφόρμες πληρωμών:

Το 20% των Ελλήνων έχει εγκαταλείψει το καλάθι αγορών, ενώ ψώνιζε από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα, έχοντας αμφιβολίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών ή οικονομικών δεδομένων του, σύμφωνα με σχετική έρευνα της GfK για την PayPal. Όταν πραγματοποιείτε αγορές από το εξωτερικό, να ελέγχετε πάντοτε εάν παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω αξιόπιστων και ασφαλών συστημάτων.

Τσεκάρετε τις προσφορές σε διάφορα eshops:

Οι Έλληνες ψωνίζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα στο εξωτερικό κυρίως είδη ένδυσης (41%), ηλεκτρονικές συσκευές (31%), καθώς και κοσμήματα και ρολόγια (17%). Ωστόσο, οι γίγαντες του ecommerce, όπως η Amazon, δεν αποτελούν τους μοναδικούς προορισμούς, όπου μπορεί κάποιος να βρει τα εν λόγω προϊόντα. Αφιερώστε λίγο χρόνο και περιηγηθείτε στο Internet, ώσπου να εντοπίσετε μικρότερα sites που προσφέρουν διάφορα προϊόντα σε ελκυστικές τιμές ή μη διαθέσιμα στην Ελλάδα.

 Τι είναι και γιατί εορτάζεται η «Black Friday»;

Στις ΗΠΑ εορτάζεται η «Ημέρα των Ευχαριστιών», γνωστή ως «Thanks Giving». Πρόκειται για μία ημέρα, κατά την οποία ο κόσμος γιορτάζει όλα όσα έφερε ο χρόνος που περνάει σιγά-σιγά και ετοιμάζεται να υποδεχθεί αυτόν που έρχεται. Αυτή η γιορτή πραγματοποιείται την 4η Πέμπτη κάθε Νοέμβρη και έτσι η Παρασκευή που ακολουθεί (Black Friday), θεωρείται η αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Τα έσοδα των καταστημάτων από της πωλήσεις εκείνης της χρονικής περιόδου ήταν παραδοσιακά τα σημαντικότερα της χρονιάς, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να καταγράφουν κέρδη, έχοντας «μαύρο» το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους (το γνωστό «bottomline»), το οποίο αντιστοιχεί σε θετικό πρόσημο (αντίστοιχα, το κόκκινο δηλώνει τις ζημίες).

Έτσι η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, και προέκυψε η ονομασία BlackFriday.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Όταν ο φακός δημιουργεί τέχνη... 16 Απριλίου 2024

Γιάννης Φέρτης: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό 

«Την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι από το πρώτο κοιμητήριο των Αθηνών θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπημένο μας Γιάννη Φέρτη. Αντί στεφάνων η οικογένεια προτείνει να ενισχυθεί...

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...

Σαν σήμερα 16 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή...

Ισχυρή έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο στον Βόλο

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και πυροτεχνουργοί της αστυνομίας βρίσκονται στο νυχτερινό κέντρο «Πρεμιέρα», από όπου προκλήθηκε η έκρηξη που αναστάτωσε όλο τον Βόλο. Η αστυνομία...

Καιρός: Αίθριος με πτώση της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη, 16 Απριλίου, με την θερμοκρασία να παρουσιάζει μικρή πτώση, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και τοπικές...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αγάπιος, Αγάπη, Βασίλισσα, Γαληνός, Γαλήνη, Ειρήνη, Λεωνίδας, Λεωνιδία, Νίκη,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανοιχτά αύριο τα εμπορικά, εντατικοί οι έλεγχοι στην αγορά

Ανοικτά θα είναι αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα λόγω των χειμερινών εκπτώσεων,...

Καταστήματα: Ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή – Το ωράριο – Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ

Την Κυριακή 14/1 τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά με προτεινόμενο ωράριο 11:00 με 18:00 ενώ τα...

Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου για τα ψώνια...

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 24/12 – Το εορταστικό ωράριο καταστημάτων

Την Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11.00 το...