Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει «ράλι» προς την επενδυτική βαθμίδα

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια του Bloomberg για τη συνεχή άνοδο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στον Bloomberg σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι «θέμα χρόνου» για την Ελλάδα να επέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, εκτιμάται πως σε 18 μήνες η Ελλάδα μπορεί να έχει πετύχει τον σημαντικό αυτό στόχο.

«Μια αγορά ομολόγων, όπως η ελληνική, που πριν κάποια χρόνια θεωρείτο «παρίας», είναι τώρα πιθανό να βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής στην κορυφή του κόσμου», τονίζει το Bloomberg.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να πετύχει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο Κάσπαρ Χενζ, διευθυντής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, ο οποίος είναι κάτοχος ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Ο Κάσπαρ Χενζ ήταν ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα το 2012 και αναγκάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια πριν καλύψει τις ζημιές του. Τώρα, όμως, βλέπει την Ελλάδα ως «βασική συμμετοχή» από τη BlueBay.

Η μεταβολή της αίσθησης της αγοράς έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας στο κράτος αυτό να πουλήσει το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο ομόλογο του για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περίπου δέκα χρόνια, και αφού προηγήθηκαν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καθαρισμός των ισολογισμών των τραπεζών, αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα ομόλογα, καθώς τα κεφάλαια υψηλής ποιότητας που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσαν να αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποτινάξει την εικόνα μιας χώρας όπου οι επενδύσεις δεν είναι αξιόπιστες, καθώς η χώρα έγινε αποδέκτης της μεγαλύτερης διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Η χώρα εκπλήρωσε το 2019 το στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα και προτίθεται να κάνει το ίδιο και το 2020, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που θα οδηγήσει στην έκκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2021.

Παρόλο που δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα ύψους 10,65 δισεκατομμύρια ευρώ για να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε στο 185% περίπου στο 2019 και, ενώ αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, η μείωση αποτελεί μια τάση που η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει. Η ελληνική οικονομία αναμένεται επίσης να αυξηθεί περίπου 2% σε σχέση με πέρυσι, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες μέσα σε ένα μόνο...