Bloomberg: Ο «θησαυρός» που θα εκτοξεύσει την οικονομία της Ελλάδας και τι έλεγαν οι Αρχαίοι

267

Τα εγκώμια της Ελλάδος πλέκει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τονίζοντας ότι αυτό το προϊόν μπορεί ν’ ανανεώσει την παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδος.

Αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και εκλεπτυσμένα υλικά της παγκόσμιας γαστρονομίας και μάλιστα λίγο καιρό πριν είχε ανακαλυφθεί στην χώρα μας η μεγαλύτερη λευκή τρούφα (Tuber magnatum) βάρους 510 γραμμαρίων με τιμή άνω των 330.000 δολαρίων…

Ο Πλούταρχος και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούσαν ότι η τρούφα είναι αποτέλεσμα του φωτός, της ζέστης και του νερού στο υπέδαφος.

Ο Κικέρωνας ονόμαζε τις τρούφες παιδιά της γης, ο Διοσκουρίδης, πίστευε ότι ήταν οι κόνδυλοι της ρίζας των δέντρων, ενώ ο Αριστοτέλης τις ανέφερε πολύ συχνά στα γραπτά του.

Η τρούφα είναι ο ακριβότερος μύκητας στον κόσμο

‘Όπως και να ‘χει.. η τρούφα είναι ο ακριβότερος μύκητας, για τον οποίο, μερικά από τα διασημότερα εστιατόρια και καταστήματα ειδών διατροφής στον κόσμο, πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν τα κονδυλόσχημα μανιτάρια.

Η Ιταλία είναι η χώρα, όπου «κρατά τα ινία» με την καλύτερη τρούφα στον κόσμο, ενώ οι Ιταλοί θεωρούν ότι η τρούφα τους είναι το πιο πολυτελές τους προϊόν.

Η Ιταλία έχει 25 είδη τρούφας, η πώληση των οποίων καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το 99% της λευκής τρούφας που πωλείται παγκοσμίως προέρχεται από τη χερσόνησο.

Καθώς η τρούφα και η συλλογή της συνδέονται άμεσα με μια παράδοση και μυστικά καλά φυλαγμένα μέσα στις οικογένειες, η Ιταλία ζήτησε από την Unesco η καλλιέργειά της να συμπεριληφθεί στην ‘Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Η καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα

Παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι οι λευκές τρούφες Alba τρούφες-κονδύλου magnatum pico – μεγαλώνουν επίσης εξαιρετικά καλά και στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τις τρούφες της Ιταλίας, που έχουν εκσκαφεί και τρώγονται εδώ και αιώνες, οι τρούφες της Ελλάδας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητες. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία εξαγωγών Eklekto, με βάση την Αθήνα, είδε τις δυνατότητές τους για την αγορά των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:  Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των αιτήσεων του κοινωνικού μερίσματος - Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος για να δοκιμάσει κάποιος τις ελληνικές τρούφες. Συνήθως, αμέτρητοι μεσάζοντες αγγίζουν μια ιταλική τρούφα προτού φτάσει στην κουζίνα κάποιου εστιατορίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες, ο καταναλωτής να μην γευτεί όλη την ένταση του προϊόντος.

Οι ιδρυτές όμως της εταιρείας Eklekto, Πίτερ Βέλτμαν και Γιώργος Αθάνας, λένε ότι εργάζονται μόνο με μια μικρή ομάδα και γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται το προϊόν. Εκτός από το άτομο που εργάζεται με το πιστό του σκυλί στην αναζήτησή τους, ο Βελτμαν και ο Αθάνας, είναι οι μόνοι άνθρωποι που αγγίζουν τις τρούφες πριν από την εξαγωγή τους, λέει η εταιρεία.

Η τιμή της πολύτιμης λευκής τρούφας

Για το 2017, η τιμή της πολύτιμης λευκής τρούφας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα 60 ετών. Και χάρη στο γεγονός πως οι τιμές της ιταλικής τρούφας ανεβαίνουν λόγω ξηρασίας, η περίοδος για την ελληνική τρούφα είναι εξαιρετική. Πέρυσι, οι ιταλικές τρούφες πωλούνταν για 3.5000 δολάρια το μισό κιλό χονδρικής.
Οι ελληνικές τρούφες είναι ελαφρώς φθηνότερες, με κόστος 3.150 δολάρια το μισό κιλό. Αλλά και οι μαύρες τρούφες Perigord, που είναι εξίσου νόστιμες αλλά όχι τόσο σπάνιες, έφτασαν τα 840 δολάρια.

«Οι άνθρωποι πληρώνουν πολλά χρήματα για να την γευτούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διάσημος σεφ, Michael Tusk στο εστιατόριο Quince του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Tusk, ο οποίος χρησιμοποιεί χρόνια την ιταλική τρούφα στα πιάτα του, ανέφερε ότι δοκίμασε την ελληνική τρούφα μην μπορώντας να πιστέψει ότι ένα «προϊόν μιας άλλης χώρας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Ιταλία».
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος επέλεξε να δοκιμάσει το ελληνικό προϊόν, κυρίως λόγω της εκτοξευμένης τιμής της ιταλικής τρούφας.
«Ήταν ένα δύσκολο έτος με πολλά έξοδα και σκέφτηκα ότι τουλάχιστον θα μπορούσε να ρίξω μια ματιά», λέει ο Tusk, ενώ μόλις έφτιαξε και δοκίμασε ένα ριζότο με άφθονη ελληνική τρούφα από πάνω, κατέληξε:
«Τόσο η μυρωδιά όσο και η γεύση ήταν πολύ καλές».