Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Brexit: Όλα έτοιμα σε περίπτωση «μη συμφωνίας» ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει όλο και πιο πιθανή στις 12 Απριλίου.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με την έναρξη μιας κρίσιμης εβδομάδας για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά το νέο χρονοδιάγραμμα του Brexit που αποφασίστηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Λονδίνου.

Προβλέπει, μεταξύ δύο επιλογών, μια αναβολή του διαζυγίου για τις 12 Απριλίου το νωρίτερο, αντί για την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

«Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη», δηλώνει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία «θα γίνει μια τρίτη χώρα» και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.

«Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.

«Οι βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ και θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ», προειδοποιεί η Επιτροπή.

Προειδοποιεί επίσης ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ «μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα».

Όσον αφορά το πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή εργάζεται πολύ στενά με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι «εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν», σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η δικλείδα ασφαλείας («backstop») που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου «δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας», η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί «ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις» για τους πολίτες της ΕΕ.

Τα θέματα που αφορούν ένα βίαιο διαζύγιο μπορούν να υποβάλλονται στο 00 800 6 7 8 9 10 11 όπου ειδική ομάδα ασχολείται με το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ετοιμάζεται για Βρυξέλλες ο Γιώργος Τσίπρας

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή ο Γιώργος...

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η μάχη για να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους της Ευρώπης

Στις Βρυξέλλες έχουν στραφεί σήμερα τα βλέμματα των Ελλήνων αγροτών, μαζί με τους ευρωπαίους...

Βρετανία – δημοσκόπηση: Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά η πλειοψηφία, επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit

Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης,...