Μέσα από τις συμπληγάδες της εκτίναξης τιμών σε φυσικό αέριο, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, περνούν το τελευταίο διάστημα οι προϋπολογισμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως και η τροφοδοσία των αγορών.
Η επάρκεια σε σιτηρά αναδεικνύεται και αυτή σε μέγιστο διακύβευμα, αξιώνοντας αποτελεσματικές λύσεις στήριξης κοινωνίας και αγοράς.
Υπέρ της λήψης μέτρων για διασφάλιση της επάρκειας σιτηρών στη χώρα, τoποθετήθηκε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Χαρίλαος Μάνος, με το ψωμί να έχει φτάσει να πωλείται 80 λεπτά η φραντζόλα.
Για τις τιμές των μαλακών αλεύρων είπε ότι «την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αύξηση της τάξης των 5 με 7 ευρώ το σακί», εξέφρασε φόβους ότι δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί, ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για την ανάγκη σχετικής πρόνοιας, με λήψη μέτρων.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας σε σιτηρά και τη σταθεροποίηση των τιμών τους, που διαρκώς μεταβάλλονται. Είναι ένα περιβάλλον ρευστότητας, για πρώτη φορά φοβάμαι αν και είμαι γεννημένος σε φούρνο….
Η τιμή στο σακί έχει διπλασιαστεί από το καλοκαίρι και δεν είναι μόνο αυτό… Υπερδιπλασιάστηκε η τιμή στο ρεύμα, τριπλασιάστηκε το κόστος για το φυσικό αέριο, όσο για το πετρέλαιο κίνησης, η αύξηση κοντεύει να φτάσει στο 60% με 70%, συμπαρασύροντας ανοδικά το κόστος σε σχέση με τις μαργαρίνες κι άλλα προϊόντα».
Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων, έκανε λόγο για αυξήσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν».
Ενδεικτικά, έφερε ως παράδειγμα τις τιμές του ηλιελαίου που όπως τόνισε «ενώ το αγοράζαμε προς 1.20 ευρώ το κιλό, πλέον κοντεύει να φτάσει τα 3 ευρώ. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να έχουμε ζαχαροπλαστική φούρνου».