Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Χαμηλότοκα δάνεια σε 90.000 επιχειρήσεις

Η μείωση του τζίρου τον περασμένο Μάρτιο και ο αριθμός των εργαζομένων ήταν τα βασικά κριτήρια μέσω των οποίων 90.000 μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις με 450.000 εργαζομένους επελέγησαν με βάση ειδικό αλγόριθμο, επί συνόλου 138.000 αιτηθέντων επιχειρήσεων, να λάβουν τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια 5ετούς διάρκειας από το πρόγραμμα της “επιστρεπτέας προκαταβολής” συνολικού ύψους 1 δις ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ανάλογο πρόγραμμα για άλλες ενδιαφερόμενες, προς δανειοδότηση, επιχειρήσεις όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα εφαρμοστεί και τον Μάιο λαμβάνοντας υπόψιν την μείωση του τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε στην εξειδίκευση των δικαιούχων,των κριτηρίων και του ύψους των χορηγούμενων δανείων μέσω της “επιστρεπτέας προκαταβολής”..

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Επιχειρήσεις που δικαιούνται στην πρώτη φάση επιστρεπτέα προκαταβολή είναι όσες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση με βάση τις πρόνοιες της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

α)για τις απλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

β)για τις διπλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Πρόνοια έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, με έναν βασικό αλγόριθμο ως εξής: Λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του κύκλου εργασιών του 2020 με τον κύκλο εργασιών της περιόδου αναφοράς που πολλαπλασιάζεται επί την ποσοστιαία διαφορά εκροών μείον τις εισροές του προηγουμένου έτους και στη συνέχεια από το γινόμενο αφαιρείται ένα ποσό που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εργαζομένων που έχει θέσει η επιχείρηση σε αναστολή την 21η Απριλίου 2020 επί 800 διά τρία.

Εξηγώ σύντομα τη λογική. Το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου, όχι ολόκληρη όμως, αλλά αυτή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το περιθώριο κέρδους της (όσο καλύτερα μπορούμε να τα προσεγγίσουμε). Δεν λαμβάνουμε υπόψη, δηλαδή, τα αγαθά και τις υπηρεσίες που συνήθως αγοράζει από τρίτους, για να προσφέρει τα δικά της αγαθά ή υπηρεσίες, όπως αυτά απεικονίζονται στη διαφορά εκροών-εισροών. Στη συνέχεια, αφαιρούμε μέρος του εργατικού κόστους που έχει αναλάβει το κράτος (τα 800άρια των εργαζομένων σε αναστολή δηλαδή, αλλά μόνο κατά το ένα τρίτο, αφού η μείωση του τζίρου αφορά κατά κύριο λόγο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου).

Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν σίγουρα πληγεί, αφού είναι κλειστές με κρατική εντολή ή γνωρίζουμε ότι θα έχουν σοβαρή μείωση τζίρου τον Απρίλιο, αφού έχουν ήδη αξιόλογη μείωση τον Μάρτιο, κάτι που ακόμα δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε από τα στοιχεία του κύκλου εργασιών, προβλέπουμε κάποια ελάχιστα ποσά ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020. Συγκεκριμένα, τα ελάχιστα ποσά είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους
δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,
ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα. Επισημαίνω εδώ ότι το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.

Επιστροφή – Επιτόκιο

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Διατήρηση ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

Μέτρα στήριξης και για τις υγειονομικές επιχειρήσεις

Ο κ.Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασκούν νοσοκομειακές δραστηριότητες (ΚΑΔ 86.10),ενώ για τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δήλωσε τα εξής..

“Χθες, 29.4.2020, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις εμπορικές τράπεζες καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 28 δισ. ευρώ (28.027 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια). Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες. Την 31η.3.2020 το αντίστοιχο ποσό ήταν ακριβώς 29,2 δισ. ευρώ.

Η χώρα έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες να αντεπεξέλθει στην κρίση. Η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται – όπως έχει καθήκον – τα δημόσια οικονομικά με σοβαρότητα και ευθύνη στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή περίοδο.”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: 651 έλεγχοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου- “Λουκέτο” για 48 ώρες σε έξι επιχειρήσεις

Μια συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων, σε 651 σημεία, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποίησαν 100...

Σημαντικές αλλαγές στα στεγαστικά δάνεια – Από πότε θα μπει πλαφόν στο ύψος δανεισμού και στις μηνιαίες δόσεις

Φρένο σε φαινόμενα υπερδανεισμού επιχειρεί να βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος που για πρώτη...

Δένδιας: Θα προτείνει την Λάρισα για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ε.Ε. «βάζει μπροστά» την επιχείρηση «Ασπίδες» (Aspides) κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα...

Υπουργικό Συμβούλιο: Συμπληρωματικός φόρος έως 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη...