Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

“Χαμόγελο του παιδιού”: Απειλείται με “λουκέτο”

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που στην ουσία οδηγεί άμεσα σε «λουκέτο» τον Οργανισμό, όπως καταγγέλθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου από τους ιθύνοντες του.

Ο πρόεδρος στο « Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο εισάγει νέους οικοδομικούς όρους που δεν καλύπτουν τα 11 κτίρια πρόνοιας και φροντίδας που διαθέτει πανελλαδικά το « Χαμόγελο», την επιβολή αυστηρών προστίμων , την κατάργηση του ΔΣ, και συνεπώς με συνοπτικές διαδικασίες οδηγείται άμεσα ο Οργανισμός σε κλείσιμο.
Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος εξαιρεί τα κρατικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα, κάτι- που όπως συμπλήρωσε- είναι εντελώς άδικο για το «Χαμόγελο του Παιδιού» που αντιμετωπίζεται ως ίδρυμα.

Στυλίδα: Εντοπίστηκε η 10χρονη που είχε εξαφανιστεί

Άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό 

Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τον οποίο θα ζητήσουν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε θεσμοθέτηση της λειτουργίας του, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ανέδειξε την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να κατανοήσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα, ειδικά δε της αρμόδιου υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου να συζητήσει για την επίλυση του.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το Χαμόγελο του Παιδιού», ενήλικα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα 14 Σπίτια του πανελλαδικά, επιστήμονες με συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό (Εισαγγελείς, Καθηγητές Πανεπιστήμιων κ.λπ.) πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις επιπτώσεις των διατάξεων για την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Συγκεκριμένα, οι ομιλούντες τόνισαν ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου τίθενται νέοι οικοδομικοί όροι που δεν καλύπτουν τα σπίτια που διαθέτει το «Χαμόγελο». Οι ιθύνοντες τονίζουν ότι με την εφαρμογή αυτού του νομοθετικού πλαισίου, το «Χαμόγελο» καλείται από αύριο κιόλας να κλείσει τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, μία δράση που βασικό στόχο έχει την αποφυγή ιδρυματοποίησης. Παράλληλα, όπως σημείωσαν, εντός του έτους θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν παιδιά που έχουν ζήσει στα σπίτια, όπως η Ανδριάνα Θεοχάρη και ο Αλέξανδρος Μπαλαμπάν, καλώντας τον πρωθυπουργό να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο όλο θέμα.

Να σημειωθεί ότι, ο οργανισμός διαθέτει συνολικά έντεκα σπίτια σε όλη τη χώρα, όπου μεγαλώνουν 241 παιδιά, από ημερών έως 18 ετών. Στα σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας βρίσκονται σήμερα συνολικά 40 παιδιά.
Τα παιδιά έχουν φτάσει στο «Χαμόγελο» καθώς έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι τους επειδή έχει διαπιστωθεί ακραία παραμέληση, κακοποίηση ή έχει συμβεί κάποιο γεγονός (θάνατος, φυλάκιση ή νοσηλεία γονέα). Προτού το παιδί περάσει το κατώφλι του «Χαμόγελου», έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο γίνεται η διερεύνηση της υπόθεσης από τους ιθύνοντες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παγκράτι: Συναγερμός για εξαφάνιση ανήλικης

Στις 19/12/2023, πρωινές ώρες εξαφανίστηκε από το Παγκράτι Αττικής, η Σάρα Μ. 16 ετών. «Το Χαμόγελο του...

Χαμόγελο του Παιδιού: Αρπαγή 15χρονης από την περιοχή του Ζωγράφου

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για την αρπαγή της 15χρονης Ελβίρας Χ. από την...

Κολωνός: Στο “Χαμόγελο του Παιδιού” τα ανήλικα αδέλφια της 12χρονης

«Στέγη και φροντίδα» στο «Χαμόγελο του Παιδιού» βρήκαν τα αδέλφια της 12χρονης από τα...

Εκδήλωση για τα 25 χρόνια του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Εκδήλωση για τα 25 χρόνια του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο...