Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Χαμός στο κέντρο της Λάρισας: «Κατάληψη» από τρακτερ (βίντεο)

Κλιμακώνουν καθημερινά τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες: Ήδη από το απόγευμα είναι κλειστή επ’ αοριστον η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη Νίκαια και τον Πλατύκαμπο, ενώ οι αγρότες προχώρησαν λίγο νωρίτερα σε εντυπωσιακό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας «καταλαμβάνοντάς το» με τα τρακτέρ τους.

Μπλόκα έχουν στήσει και οι συνάδελφοί τους στο Αίγιο και το Κιάτο, ενώ τους αποκλεισμούς της κυκλοφορίας θα τους επαναλάβουν και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Σε αρκετά μπλόκα, ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός για τον τρόπο που θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους, ενώ τα πρώτα προβλήματα έχουν αρχίσει να καταγράφονται.

Είναι χαρακτηριστική η έκκληση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος προς τους αγρότες και την κυβέρνηση για σωφροσύνη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν τον «ετήσιο θεσμό» των κλειστών δρόμων που προκαλούν μεγάλες ζημιές στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και στις εισαγωγές.

Κατά τον ΣΕΒΕ, κάθε ακραία διαμαρτυρία με γνώμονα το ατομικό και όχι το γενικό συμφέρον είναι αδιέξοδη. Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι το κλείσιμο των εθνικών και σιδηροδρομικών οδών, των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών όπως -προς το παρόν- των Ευζώνων που παραμένει κλειστός για 4η ημέρα, είναι αυτοκαταστροφικό.

Ο ΣΕΒΕ καλεί Κυβέρνηση και αγρότες – καθώς και κατά περίπτωση οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα – να αναζητήσουν με σύνεση και ψυχραιμία μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο την καλύτερη δυνατή λύση, με ανοιχτούς όμως δρόμους ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες της περασμένης χρονιάς. Λίγο νωρίτερα, πάντως, οι αγρότες είχαν ουσιαστικά αποκλείσει τη Θεσσαλονίκη κλείνοντας την κυκλοφορία τόσο στα διόδια των Μαλγάρων, όσο και στα Πράσινα Φανάρια, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο.

Κλείνουν την Κυριακή και τα Τέμπη

Από το μπλόκο της Νίκαιας την Κυριακή, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα προχωρήσουν τελικά σε αποκλεισμό και της κοιλάδας των Τεμπών. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, από το βήμα της σημερινής αγροτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας.

Στη Λάρισα
Δημιουργώντας μία εκρηκτική και εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο, εικόνα στο κέντρο της Λάρισας, δεκάδες τρακτέρ αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας πλημμύρισαν την Κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο πλαίσιο συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Τα τρακτέρ διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης και κορνάροντας, έφθασαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στην πλατεία, με πλήθος Λαρισαίων να προσπαθούν να απαθανατίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα αυτές τις εικόνες.
Στο πλευρό των αγροτών πολλοί φορείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «κλιμακώνουμε σήμερα την κινητοποίηση μας με αυτή τη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, μαζί με τους φορείς που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα μας, στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε. Συνεχίζουμε ακάθεκτη δυναμώνοντας τα μπλόκα κι αυτή η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι δε θα ξεμπλέξει τόσο εύκολα με εμάς. Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, με πανελλαδική σύσκεψη και συντονισμό όλων των μπλόκων».

 

Απαντώντας νωρίτερα, σε σχετική ερώτηση του onlarissa.gr για την αποχώρηση των αγροτών από το μπλόκο της Γυρτώνης, ο κ. Μαρούδας τους προέτρεψε «από το να πάνε στα σπίτια τους, να βγουν και να παλέψουν μαζί μας με αυτά τα αιτήματα που έχουμε, τα οποία ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές, σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του πως «αυτόν τον δρόμο του κοινού αγώνα, της συμμαχίας εργατών-αγροτών, που ανοίξαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τις κοινές συγκεντρώσεις στο μπλόκο της Νίκαιας και αλλού, το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, με τις απεργίες και τα συλλαλητήρια ενάντια στα αντιασφαλιστικό έκτρωμα, ενάντια στην ανεργία, συνεχίζουμε απόψε και δεσμευόμαστε να δυναμώσουμε το επόμενο διάστημα.

Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση, να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να κάνουμε κουμάντο σ’ αυτόν τον τόπο και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Rolling Stones, πρώτη συναυλία, Marquee Club,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Απριλίου oι Rolling Stones στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1967 oι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

Άγιοι Ανάργυροι: Σε “ειδικό δωμάτιο” των φυλακών Κορυδαλλού ο 39χρονος

Στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να παραμείνει στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών, οδηγήθηκε τη Δευτέρα (15/4) ο δράστης της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα, την οποία...
Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Πασαλιμάνι: Κατέρρευσε κτίριο – 1 νεκρός και 3 τραυματίες

Τμήμα διώροφου κτιρίου, στο οποίο εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης, κατέρρευσε στην οδό Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, λίγο πριν τις 10 το πρωί. Νωρίτερα, η Πυροσβεστική ανέφερε σε...

Η φωτογραφία της ημέρας

Όταν ο φακός δημιουργεί τέχνη... 16 Απριλίου 2024

Γιάννης Φέρτης: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό 

«Την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι από το πρώτο κοιμητήριο των Αθηνών θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπημένο μας Γιάννη Φέρτη. Αντί στεφάνων η οικογένεια προτείνει να ενισχυθεί...

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...

Σαν σήμερα 16 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το κέντρο της Αθήνας έναν αιώνα πριν(βίντεο)

Μια διαφορετική πόλη! Μια τελείως διαφορετική πόλη ήταν το κέντρο της Αθήνας πριν από έναν...

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη ξανά η Nομική Σχολή του ΑΠΘ

Υπό κατάληψη τελεί εκ νέου η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λίγη μόλις ώρα μετά την επέμβαση των ΜΑΤ...

Μεσανατολικό: Βρήκαν κέντρο διοίκησης της Χαμάς κάτω από το αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων...

Το γνώριζες; Κάπου στο κέντρο της Αθήνας κελαρύζει ένα ποτάμι!

Ο Ηριδανός, παραπόταμος του Ιλισού που πηγάζει από τον Λυκαβηττό, κάποτε διέσχιζε το Κολωνάκι,...