Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Χανιά: Στη Βουλή το επεισόδιο με τους Αμερικανούς ναύτες που μπήκαν σε λάθος δωμάτιο ξενοδοχείου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας & Δικαιοσύνης με θέμα «Ποιο είναι το σχέδιο για τη ‘φιλοξενία’ όλων αυτών των στρατιωτικών πληρωμάτων στην πόλη των Χανίων;» με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με Αμερικανούς ναύτες στα Χανιά, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης αναφέρει «σύμφωνα με δημοσιεύματα το βράδυ της Κυριακής (20/3) Αμερικανοί ναύτες του αεροπλανοφόρου Truman που βρίσκεται στα Χανιά, υπό την επήρεια αλκοόλ, μπήκαν σε λάθος δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο βρισκόταν 14-χρονο κορίτσι.

Σύμφωνα με τον πατέρα του κοριτσιού το οποίο ήταν κλεισμένο στο μπάνιο και έκλαιγε, παρά τις φωνές και τις εκκλήσεις του να φύγουν, οι Αμερικανοί φέρεται να ξάπλωσαν στο κρεβάτι αγνοώντας της παρουσία της, για να απομακρυνθούν λίγο μετά από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, τον οποίο ενημέρωσε τηλεφωνικά ο πατέρας της 14-χρονης.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου πήρε τους 3 άνδρες και τη μια γυναίκα και τους πήγε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου . Οι δύο -άνδρας και γυναίκα- έφυγαν (μάλιστα ο άνδρας ζητούσε συνεχώς συγγνώμη, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη), ενώ τα άλλα δύο άτομα παρέμειναν εκεί.

Εκείνο που προξενεί απορία πάντως στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ήταν πώς τα 4 άτομα άνοιξαν την κεντρική πόρτα του ξενοδοχείου, καθώς απαιτείται κλειδί, και πώς άνοιξαν την πόρτα του δωματίου, αφού καμία από τις δύο πόρτες δεν είχε παραβιαστεί, κάτι που και ο ίδιος έχει καταθέσει στην αστυνομία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν στρατιωτικοί από τη βάση δημιουργούν εντάσεις και προβλήματα στην κοινωνία των Χανίων.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν από μικροεπεισόδια και πρόκληση φασαρίας μέχρι το αποκορύφωμα του περιστατικού του ξυλοδαρμού πολίτη των Χανίων στις 17 Νοεμβρίου 2017. Στην περίπτωση αυτή οι δύο Βρετανοί στρατιωτικοί μπήκαν στο πλοίο τους και αναχώρησαν ενώ 11 μέρες μετά το συμβάν καταδικάστηκαν σε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή.

Σχετικά με το προνόμιο της ετεροδικίας, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτό θεσπίζεται για το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό που λειτουργεί ως εκπρόσωπος αλλοδαπού κράτους στην χώρα μας και καταλαμβάνει πράξεις που τελούνται στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και συνιστούν δημόσιας φύσης πράξεις.

Ζήτημα όμως γεννάται σε περιπτώσεις εφαρμογής του από μέλη του ανωτέρω στρατιωτικού προσωπικού που καταγγέλλεται για τέλεση πράξεων εκτός πλαισίου άσκησης καθηκόντων του, πράξεων ιδιωτικής φύσης, που θα μπορούσαν δηλαδή να είχαν τελεστεί και από απλούς ιδιώτες, όπως συνιστούν εν προκειμένω οι καταγγελλόμενες πράξεις που φέρεται ότι τελέστηκαν από χαμηλόβαθμους, νεαρούς σε ηλικία, στρατιωτικούς που επισκέφθηκαν μια συγκεκριμένη περιοχή (Χανιά) για μερικές ώρες, ως έξοδο από την στρατιωτική τους υπηρεσία προκειμένου να διασκεδάσουν και να μεθύσουν με όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες. Στην περίπτωση αυτή, οι πράξεις είναι εξαιρετέες από το καθεστώς της ετεροδικίας.

Ο γενικός διευθυντής, του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου -που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24/3- για μεγάλες ενισχύσεις στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα.

Ήδη η παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στον χώρο του κόλπου της Σούδας είναι αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της παρουσίας αρκετών σκαφών, η γερμανική φρεγάτα “Kαρλσούη” έδεσε στο τμήμα του λιμανιού όπου προορίζεται για τα κρουαζιερόπλοια.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να βρεθεί στον κόλπο της Σούδας και το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” πάνω στο οποίο σκάφος βρίσκονται 1200 ναύτες, 24 αεροσκάφη εκ των οποίων 22 Rafale, τρία ελικόπτερα ενώ συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πυρηνικό υποβρύχιο και ένα σκάφος ανεφοδιασμού. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλά πλέον για «νέα κανονικότητα».

Ερωτώνται οι Υπουργοί

Ποιο είναι το σχέδιο για τη ‘φιλοξενία’ όλων αυτών των στρατιωτικών πληρωμάτων στην πόλη των Χανίων; Πως διασφαλίζεται η ειρήνη στην περιοχή αυτή της Κρήτης και πως μπορούν οι Χανιώτες να αισθάνονται ασφαλείς στην ίδια τους την πόλη;

Ποιες είναι οι ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το συμβάν;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία; Οι στρατιώτες κρατούνται μέχρι την εκδίκαση του αυτοφώρου ή αφέθηκαν ελεύθεροι όπως στην περίπτωση του ξυλοδαρμού το 2017; Εάν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα πότε θα δικαστούν οι ΝΑΤΟϊκοί που ευθύνονται για την εισβολή σε ιδιωτικό χώρο και την τρομοκράτηση της 14χρονης μαθήτριας;

Κατά την κυβέρνηση, η ετεροδικία ισχύει για επιθετικές ενέργειες Νατοϊκών στρατιωτών κατά τη βραδινή τους διασκέδαση στα Χανιά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Από 25 Απριλίου σε ισχύ το εορταστικό ωράριο του πάσχα

Πλησιάζει η έναρξη του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων για το Πάσχα. Οι επίσημες ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, συνήθως...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της στη γενέτειρά της! 20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ»,...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με...

Κακοκαιρία: Πυκνή χιονόπτωση στο Περτούλι Τρικάλων (φωτο/βίντεο)

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 20 Απριλίου αλλά ο καιρός θυμίζει Χριστούγεννα στα ορεινά των Τρικάλων. Το Περτούλι χαρακτηριστικά ξημέρωσε με ένα λευκό πέπλο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 20 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος.

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Πέθανε ξαφνικά 14χρονος ενώ ήταν στο σπίτι του

Σε σοκ είναι η τοπική κοινωνία στα Χανιά από τον αιφνίδιο θάνατο 14χρονου. Σύμφωνα...

Χανιά: Εντοπίστηκαν 60 μετανάστες στην Παλαιόχωρα

Εντοπίστηκαν το μεσημέρι από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Παλαιόχωρας, στα Χανιά, 60 μετανάστες στην...

Όσα συμφωνήθηκαν στα Χανιά στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή επιβεβαιώθηκε κατά την «εποικοδομητική» επίσκεψη όπως τη...

“Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί” – Ικανοποίηση Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις...