Χατζηδάκης: Κοντά στα 900 εκατ. ευρώ οι ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ

Δεν θα υποχωρήσω στην κατάργηση των ΝΟΜΕ

16
Χατζηδάκης: Κοντά στα 900 εκατ. ευρώ οι ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ

Όλο και χειρότερα εξελίσσεται η κατάσταση της ΔΕΗ το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας, Γ.Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τα 750 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από 1,5 μήνα οι ανάγκες ταμειακής ενίσχυσης, πλέον το ποσό αυτό κινείται στα 900 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο νούμερο «φωτογράφισε» στην πορεία της ομιλίας του, όταν επισήμανε πως η κυβέρνηση θα καταβάλλει τα ΥΚΩ του 2011, τα οποία μελέτη της ΡΑΕ έχει προσδιορίσει στα 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε τα ΥΚΩ δεν αρκούν για να καλυφθεί η «τρύπα» στα οικονομικά της επιχείρησης. «Μας καλύπτουν το 1/5 του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:  Προσφορά ζωής από το Ίδρυμα Ωνάση – Ενισχύεται το σύστημα υγείας με 13,5 εκατ. μάσκες

«Όχι» στα ΝΟΜΕ

Αφότου ανέλυσε τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας της εταιρείας, σημείωσε πως δεν είναι αρκετή η εξυγίανση. «Δεν φτάνει η ΔΕΗ να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό, πρέπει να εκσυγχρονιστεί», σημείωσε.

Στα μέτρα εκσυγχρονισμού, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες όπως είπε έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα παραλογισμού.

Μάλιστα, έδειξε πως το σχετικό θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών», ανέφερε.