Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη μαρτυρική Μοσούλη

13
Παιδί εκτοπισμένης οικογένειας από τη Μοσούλη, πίσω από φράχτη, στο στρατόπεδο Χαμάμ Αλ Αλίλ

Η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει, καθώς οι μάχες στη δυτική Μοσούλη αναγκάζει καθημερινά 15.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Εκατοντάδες πολίτες ξεχύνονται όλη μέρα από λεωφορεία  που τους αποβιβάζουν στο στρατόπεδο εκτοπισμένων, Χαμάμ Αλ Αλίλ νότια τηςΜοσούλης.  Φρουροί ασφαλείας τους συνοδεύουν στο στρατόπεδο, από όπου με άλλα λεωφορεία ή ταξί, θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε άλλα στρατόπεδα στην «απελευθερωμένη» ανατολική Μοσούλη, ή σε συγγενείς τους. Αλλά οι πιο φτωχοί μένουν στο Αλ Αλίλ, που τώρα φιλοξενεί γύρω στα 30.000 άτομα. Τέσσερις ή και πέντε οικογένειες μένουν σε μια σκηνή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης. Και ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που επισκέφθηκε στρατόπεδο στα νοτιοανατολικά της Μοσούλης την περασμένη εβδομάδα, είπε πως η διεθνής στήριξη στη Μοσούλη, είναι τραγικά ανεπαρκής.

Διαβάστε επίσης:  Έβρος: Η λάσπη «κατάπιε» τα τουρκικά τανκς
. Στο χάρτη του Ινστιτούτου Μελετών Πολέμου, οι γραμμές ελέγχου στη Μοσούλη, όπου οι τζιχαντιστές μάχονται για το τελευταίο τους προπύργιο στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο προσωπάρχης του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε στον Ιντιπέντεντ ότι ο ηγέτης του ISIS ίσως διέφυγε από τη Μοσούλη περίπου πριν δύο μήνες, με προκάλυμμα πολλαπλές εκρήξεις αυτοκινήτων από βομβιστές αυτοκτονίας. Κατά τον Φουάντ Χουσείν, ο Αλ Μπαγκντατί έχει καταφύγει στη Συρία όπου οι τζιχαντιστές ελέγχουν τμήματα στα ανατολικά και βόρεια της χώρας. Ο Χουσείν είπε ότι κουρδικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν καταγράψει ραδιοεπικοινωνίες τζιχαντιστών και παρατήρησαν μια πανηγυρική διάθεση σε μονάδες τους που επέστρεφαν στη Συρία, όπου βρίσκεται η ντε φάκτο πρωτεύουσα του λεγόμενου χαλιφάτου, στη Ράκα.