Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για το ορφανοτροφείο – κολαστήριο στην Αθήνα

Σύμφωνα με καταγγελία τριών άμεσα εμπλεκομένων, που δημοσιοποίησε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου, τρόφιμοι ηλικίας 7-11 ετών, παρουσία εργαζομένων στη δομή, προχωρούσαν σε ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ τους. Το σκηνικό της φρίκης συνθέτουν και περιστατικά παραμέλησης, σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκων, καθώς και παράνομες υιοθεσίες.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στον Αθήνα 984 αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση, για την οποία έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα, ενώ στο ΔΣ του Ορφανοτροφείου είχε γίνει σχετική καταγγελία από τον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως το παραμικρό αποτέλεσμα.

«Οι δικαιολογίες που παρουσιάστηκαν στους ανθρώπους του γραφείου μου, κατά την επικοινωνία μαζί τους, ήταν ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου. Ό,τι και να πω είναι λίγο για αυτά που δεν έκαναν…Είναι μια διαδικασία που μας ταρακούνησε τρομερά. Έπρεπε να δράσουμε άμεσα, να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο» ενώ διεμήνυσε πως «όλοι όσοι έχουν τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να φοβούνται τις συνέπειες»

Κάνοντας λόγο για «μια υπόθεση που προκάλεσε φρίκη και θυμό σε όλους, επειδή παιδιά αναγκασμένα να απομακρυνθούν από τις κακοποιητικές φυσικές τους οικογένειες, έπεσαν για δεύτερη φορά θύματα αποτρόπαιων συμπεριφορών στα ιδρύματα όπου μεταφέρθηκαν προκειμένου να είναι -υποτίθεται- ασφαλή» η υφυπουργός Πρόνοιας επισήμανε πως ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι η καταγγελία δεν χάθηκε μέσα στον όγκο των επιστολών και στο γραφειοκρατικό δαίδαλο.

Το σκάνδαλο παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και μικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή παιδιάτρων, παιδοψυχιάτρων και εκπροσώπων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ανέλαβε δράση. «Πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων ώστε να περάσουν από ενδεδειγμένες εξετάσεις, σε ασφαλές περιβάλλον» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, αποκαλύπτοντας στο σταθμό της πόλης, πως «οι ψυχιατρικές εξετάσεις ολοκληρώνονται σήμερα».

Σε σχέση με την τύχη των υπολοίπων παιδιών της δομής τόνισε ότι για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων, βάσει νόμου ψηφισμένου προ διμήνου, δεν χρειάζεται αυτοί να έχουν καταδικαστεί προηγουμένως, καθώς σταματούν άμεσα να εργάζονται, ενώ μπαίνει από τον κοινωνικό σύμβουλο της Περιφέρειας πρόστιμο στο ορφανοτροφείο τερματίζοντας τη χρηματοδότηση. «Οι διαδικασίες τρέχουν σε συνεννόηση με την Αστυνομία και την Εισαγγελία και μέσα στον επόμενο μήνα, αντί για ενάμισι χρόνο, ευελπιστούμε σε ένα πρώτο αποτέλεσμα».

Ωστόσο, σημείωσε πως δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος απομάκρυνσης των υπευθύνων από το χώρο εργασίας, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους. «Παρόλα αυτά, προσπαθούμε η διευθύνουσα και η διοίκηση της δομής να βγάλουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε υποχρεωτική άδεια τα συγκεκριμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουμε το επιθυμητό επίπεδο κατανόησης και συνεργασίας».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε αποκαλύψεις και σχετικά με παράνομες δράσεις υιοθεσίας στο ορφανοτροφείο, με ανοικτή εισαγγελική έρευνα για αυτό το λόγο.

«Το συγκεκριμένο ίδρυμα, έχει ήδη ανοικτή εισαγγελική έρευνα για παράνομες υιοθεσίες. Υπάρχει γι’ αυτό μηνυτήρια αναφορά και την εξετάζει η εισαγγελία» ανέφερε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπήρχε υποκαταγραφή των παιδιών στο σύστημα και ήρθε στην επιφάνεια λόγω της πανδημίας. «Όταν εμφανίστηκαν κρούσματα covid, ο ΕΟΔΥ εντόπισε περισσότερα παιδιά θετικά στον κορωνοϊό από το σύνολο που είχε δηλώσει η δομή».

Τέλος, σε σχέση με τις υιοθεσίες, η κυρία Μιχαηλίδου εξήγησε πως «από το 2019 και μετά το σύστημα έχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σύγκριση με το παρελθόν, στη διάρκεια του οποίου, κάθε δομή δήλωνε κατά το δοκούν τα παιδιά που είχε στην ευθύνη της».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είναι το μικρό χωριουδάκι της πρωτεύουσας που έκαναν τις διακοπές τους οι παλιοί Αθηναίοι

Στις μέρες μας ψάχνουμε εκτός Αθηνών για μέρη να πάμε διακοπές, κάποτε όμως οι...

Μιχαηλίδου: Στις 27 Μαρτίου η τελική απόφαση για τον κατώτατο μισθό – Επηρεάζει 19 επιδόματα

«Aύριο στέλνουμε την εισήγηση μας στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη...

Σήμερα μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα

Μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να πετάξουν αύριο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στον ουρανό της Αθήνας. Σύμφωνα με...

Στο τέλος Απριλίου θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την...