Χίος: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς

33
Αμαλιάδα, συνελήφθη, πολίτης, πυρκαγιά,

Για την άμεση αποζημίωση στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου οι οποίοι επλήγησαν από την μανία της φωτιάς, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο.

Ότι θα ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες, πιο γ΄ρηγορες και πιο αποτελεσματικές για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών από ότι ακολουθήθηκαν στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012 υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Χίου κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο. Ο υπουργός εξήγησε πως θα ακολουθηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και για την χαμένη παραγωγή στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ.  Επίσης ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτηση φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

Διαβάστε επίσης:  Μυτιλήνη: Χιλιάδες πιστοί στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Χαρακτήρισε δε ως «δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά».

Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια.