Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
9.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1903.... Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου. Αποκαλύπτεται ολόκληρο το κτίριο, αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

“Χειρουργικός” ανασχηματισμός ή τίποτα

 

Έναν “χειρουργικό” ανασχηματισμό φέρεται να προκρίνει για την παρούσα φάση ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας δομικές αλλαγές ή μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς εκτιμά ότι στην παρούσα φάση εκείνο που προέχει είναι το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών του, ενώ μόνο τυχαίο δεν δείχνει να είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν κόβει μαχαίρι την ανασχηματολογία, η οποία παραλύει την πολιτική ηγεσία πολλών υπουργείων, αλλά και τα ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Ωστόσο, φέρεται ήδη να κλείνει προς την κατεύθυνση ενός ανασχηματισμού που χαρακτηρίζεται “χειρουργικός”, καθώς σε αυτόν θα αντικατασταθούν υπουργοί που σήμερα -όπως έγραψαν οι “Ειδήσεις” του Σαββάτου- βρίσκονται “στο κόκκινο”, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι τομείς του κυβερνητικού έργου.
Όπως, μάλιστα, όλα δείχνουν, σε μια τέτοια περίπτωση, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πραγματοποιηθούν πριν -ή το πιθανότερο- μετά τη ΔΕΘ και θα ακολουθήσει το καλοκαίρι ένας νέος ανασχηματισμός που θα είναι “εκλογικός”.

Το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα συγκροτηθεί, δηλαδή, θα είναι το σχήμα που θα εξυπηρετεί τη στρατηγική και θα σηματοδοτεί τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα στη “μετά μνημόνιο” εποχή, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ο στόχος της επιστροφής στην κανονικότητα το καλοκαίρι του 2018 είναι απολύτως ρεαλιστικός.

Το σχήμα αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι το σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στην τελική ευθεία των εκλογών, οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των οποίων θα ληφθούν- όπως είχε αποκαλύψει ο Νίκος Βούτσης στη Realnews- το φθινόπωρο του 2018.
Ένα από τα μεγάλα διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα, επίσης, στην παρούσα περίοδο, όπως έγραψε η «R» την Κυριακή, αποτελεί ο συντονισμός των παραγωγικών υπουργείων, όπως το Οικονομικών, το Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Εργασίας κ.λ.π.

Ο συντονισμός “σκοντάφτει” στον συγκεχυμένο ρόλο που έχουν ο Γιάννης Δραγασάκης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον “τσάρο” της οικονομίας, μάλιστα, να διεκδικεί και την ευθύνη των τραπεζών που σήμερα ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Τυχόν ανάθεση του συντονισμού από το Μαξίμου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο περιθωριοποιεί ουσιαστικά έτι περαιτέρω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς στην ουσία θα καταργεί το ΚΥΣΟΙΠ, κάτι που δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός.
Αντιθέτως, τυχόν ανάθεση του συντονισμού των παραγωγικών υπουργείων στον Γιάννη Δραγασάκη ουσιαστικά υποβαθμίζει τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, κάτι επίσης που θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς θα διαμορφωθούν, έπειτα από ενδεχόμενο ανασχηματισμό, οι ισορροπίες στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, πολύ περισσότερο καθώς το προηγούμενο διάστημα -και με δεδομένη την καθημερινή έως πρόσφατα ενασχόληση του πρωθυπουργού με τα δημοσιονομικά θέματα λόγω της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση- το πρόβλημα του συντονισμού υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό.
Σε περίπτωση μετακίνησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος εμφανίζεται -μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη- ως “φαβορί” για τη θέση του “τσάρου” της οικονομίας- ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποτελεί τον ισχυρό άνδρα του Μαξίμου και τον πλέον ίσως στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει αναβαθμισμένα καθήκοντα συντονισμού το τελευταίο διάστημα και ο Αλέκος Φλαμπουράρης απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα.

Κάποια στελέχη, ωστόσο, έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο, θέτουν θέμα “συλλογικής λειτουργίας” τασσόμενοι υπέρ της τακτικής λειτουργίας της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Το παράδειγμα Αχτσιόγλου και οι πρώην
Σε τυχόν ανασχηματισμό, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ως επιτυχημένο και ελπιδοφόρο “προηγούμενο” την τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας, θα χρησιμοποιήσει αρκετά νέα στελέχη σε υπουργικές θέσεις.

Μεταξύ αυτών, ακούγονται τα ονόματα του Δημήτρη Παπαγιαννάκο, του Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ σχεδόν βέβαια θεωρείται η αναβάθμιση επιτυχημένων νέων κυβερνητικών στελεχών όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιώργος Βασιλειάδης.
Ενδιαφέρον, επίσης, έχει το αν θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση πρώην υπουργοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Νίκο Φίλη, αλλά και τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ενώ στο σχήμα θα προωθηθούν και δραστήριοι βουλευτές.
Πηγή: Real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς  κατά 3 μήνες,  αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση Του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Έτσι  εξισώνεται η διάρκεια της...
Την ΕΑΒ επισκέφθηκε ο Χρ. Σταϊκουρας

Την ΕΑΒ επισκέφθηκε ο Χρ. Σταϊκουρας

Επίσκεψη στην ΕΑΒ πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας,  όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Ιωάννης Κούτρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος...
Η κακοκαιρία «Λέανδρος» ανέβασε έως το 30% τη χιονοκάλυψη της χώρας

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» ανέβασε έως το 30% τη χιονοκάλυψη της χώρας

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» προκάλεσε εκτεταμένη χιονοκάλυψη, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 16 ετών για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το meteo του...
Τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών: Τρία επιμέρους ζητήματα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών: Τρία επιμέρους ζητήματα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα τρία επιμέρους ζητήματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης....
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη...

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια και οποτεδήποτε το κρίνει σκόπιμο» ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος του...
Με "βαριά" ατζέντα πάει αύριο στο υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός

Με “βαριά” ατζέντα πάει αύριο στο υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός

Στην προμετωπίδα της κυβερνητικής ατζέντας αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης τοποθετούνται οι εξελίξεις ως προς την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Αύριο, στις...
Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκριθεί το...

Βρείτε μας

7,720ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπουργείου Μεταφορών: Διασύνδεση με τη βάση δεδομένων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων

Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης Έκτακτων Αναγκών «112» με τη δυνατότητα αποστολής περισσότερων...

Κορωνοιός: 509 κρούσματα τα 234 στην Αττική – 25 νέοι θάνατοι

123.347 οι Έλληνες που έχουν εμβολιασθεί Άλλα 509 νέα κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα...

Βορίδης: Αποκαθιστούμε την εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης

Εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με ποσοστό «πέριξ του 42%» αναμενεται να προβλέπει το νέο...

Αύριο “κληρώνει” για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων δήλωσε εχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή