Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
22.6 C
Athens

«Χωρίς κέρδος κέρατα» η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος για τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

και τις περί αυτόν κομματικές δυνάμεις των διάφορων «προεδρικών», ΡΕΝΕ και Πολακικών εξελίσσεται η προσυνεδριακή περίοδος στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θυμίζει έντονα μια πολιτική εκδοχή της ρήσης «και κερατάς και δαρμένος».

Η έμπνευση των επικοινωνιολόγων του κ.Τσίπρα να ξεπεράσουν τον παραδοσιακό κομματικό σκόπελο που διαμορφώνουν οι τάσεις, οι συνιστώσες, οι φράξιες, οι ομάδες και οι ομαδάρχες με την ντρίμπλα της εκλογής από το σώμα των μελών του κόμματος τόσο του Προέδρου όσο και της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να βγάλουν τον Αλέξη Τσίπρα από την φθορά της εσωτερικής κακομοιριάς και να τον «παραδώσουν» ακέραιο στην κοινωνία των πολιτών, αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Η αρρώστιες του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα του πολιτικού χώρου που παραδοσιακά εκφράζει είναι τόσες και με τέτοιο ειδικό βάρος, που κάθε απόπειρα να ιαθεί ο σκληρός πυρήνας του κόμματος με επικοινωνιακές ντρίμπλες, που ψάχνουν να μεταφέρουν το παιχνίδι στην άλλη περιοχή χωρίς να περάσει η μπάλα από τα χαφ, χωρίς ένα κανονικό και λογικό εσωκομματικό transition, είναι καταδικασμένη εξ ορισμού.
Ο λόγος είναι απλός: οι σταθερές και διαχρονικές κομματικές συνιστώσες, τάσεις, ομάδες, φράξιες κ.λ.π. έχουν, τελικά, πολύ μεγαλύτερη από την αρχικά εκτιμημένη δυναμική στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Δείχνουν ότι επηρεάζουν δυναμικά κάθε ιδέα διεύρυνσης με ευρεία κοινωνική αναφορά, οριοθετούν σκληρά και περιχαρακώνουν ασφυκτικά την εξουσία τους, μπλοκάρουν όλες τις απόπειρες να προσαρμοστεί η κομματική φυσιογνωμία στην κοινωνία και στην εποχή, παραμένουν πιστές στην τριτοδιεθνιστική κομματική πρωτοπορία κι ευκολότερα από ότι πιστεύεται είναι σε θέση να ακυρώσουν όλες τις διευρύνσεις, αν οι ίδιες δεν τις ελέγχουν.

Η συνταγή, επίσης, πασίγνωστη και ιστορικά επιβεβαιωμένη: η διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας ενός κόμματος σε διαρκή σύγκρουση, πολιτική και ιδεολογική, με καθημερινά μαχαιρώματα, περιοδικές αναταράξεις, σκληρές προσωπικές αντιπαραθέσεις και ακραίες επιθέσεις όλων εναντίον όλων είναι η ασφαλέστερη οδός για να αποτρέψει τον καθένα να δει με συμπάθεια το χώρο, υψώνει τείχη απέναντι στην κοινωνία και καταδικάζει σε αποτυχία κάθε εγχείρημα να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι από τις οποίες θα εισέλθει νέο αίμα στον γηρασμένο και σε αποσύνθεση κομματικό οργανισμό.

Στην ακραία εκδοχή τους αυτές οι κομματικές παθογένειες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, καμία ηθική ή πολιτική δέσμευση να υπονομεύσουν ευθέως τις εξαγγελθείσες καταστατικές τροποποιήσεις, να ακυρώσουν στην πράξη την όποια δυναμική τους και να τις καταστρέψουν στην γέννηση τους με μια απλή επιλογή: να οδηγήσουν την διαδικασία εκλογής από το σώμα των μελών σε παταγώδη αποτυχία, είτε δια της οργανωμένης αποχής των «δικών τους» από την συμμετοχή στις εκλογές, είτε με την ακραία πολιτική και ιδεολογική όξυνση και τις προσωπικές κόντρες, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ευρύτερη κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζει, μετά την δημοσιοποίηση των καταστατικών τροποποιήσεων, ένα δράμα σκληρότερο από αυτό που ξεκίνησε να ξεπεράσει: η εικόνα του καθημερινού ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο θολή και επισφαλής, οι προοπτικές του εγχειρήματος τόσο αόριστες και ο κίνδυνος να εκτεθεί ως Πρόεδρος εκλεγμένος από ένα εκλογικό σώμα δυο-τριών δεκάδων χιλιάδων μελών τεράστιος, που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα επιμείνει μέχρι το τέλος στη διαδικασία που εξήγγειλε περιχαρής πριν λίγο καιρό.

Ο θάνατος του Μίμη Δαρειώτη και η αποθέωση της προσφοράς του στην ανανεωτική κομουνιστική αριστερά ήταν το τελευταίο ( εν πολλοίς αναγκαστικό) γεγονός στην αποτίμηση του οποίου «ο όλος ΣΥΡΙΖΑ» συνενώθηκε και ομονόησε.

Μετά τον Μίμη και χωρίς αυτόν η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, ο εκλιπών είχε σημαντικά περάσματα σε όλες τις συνιστώσες και στις τάσεις του κόμματος, ο λόγος του μετρούσε παντού και είχε τον τρόπο του να κρατάει τα μπόσικα.

Ο μήνας που απομένει μέχρι την διεξαγωγή του συνεδρίου χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές «η τελευταία ευκαιρία». Η ερμηνεία του όρου ποικίλλει, η κάθε τάση την αποτιμά με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της, όλες συμφωνούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε για τα καλά σε μια περίοδο μεγάλων αναταράξεων, το τέλος της περιόδου αυτής είναι εξαιρετικά πιθανό να σημάνει και τη λήξη αυτής της πολιτικής μετάλλαξης που έζησε η χώρα από το 2012 μέχρι και φέτος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για όσα τους περιμένουν και παίρνουν νερό μαζί τους, το μέλλον τους προβλέπεται να έχει πολλή ξηρασία!!!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στρατηγός Φράγκος: Nα έχουμε το νου μας! Ο Ερντογάν αναζητά νομιμοποίηση από το Συμβούλιο...

”Ο Ερντογάν λειτουργεί απολυταρχικά” Τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής των Τούρκων εξέφρασε στην ΕΡΤ ο Φράγκος Φραγκούλης, στρατηγός ε.α. και επίτιμος...

Ο Ερντογάν εφαρμόζει το «madman strategy» του Κίσινγκερ λίγο πριν επιτεθεί στην Ελλάδα

Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τον ορατό κίνδυνο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιχειρήσει το...

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Ερντογάν;

Θα ρισκάρει ο Τούρκος Πρόεδρος μία ολική στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα; Από το 1973, η Τουρκία αναπτύσσει σταθερά μία επιθετική πολιτική αναθεώρησης των...

Δυστυχώς όλες οι προφητείες θα βγουν αληθινές.

Τα καυσόξυλα, λέει, πήγαν 230 ο τόνος και θα φτάσουν στα 300 ευρώ. Το πέλετ ήδη κοστίζει διπλάσια τιμή από πέρυσι. Πάει και η ενέργεια. Τέλος χρόνου “πρόνοιας”...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Οι δέξιοι ψηφοφόροι έχουν αποδείξει διαχρονικά την επαναστατικότητά τους. Ήτοι, το εκλογικό μαύρισμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις λανθασμένες πολιτικές που εφάρμοσαν...

Κύριοι, έχετε γίνει οι μεγαλύτεροι κάφροι…

Από το κακό στο χειρότερο κι από κει στο χείριστο, ένα ζευγάρι παρωπίδες δρόμος. Σσσς, πριν πείτε το οτιδήποτε- ακούστε: ένα συνεχές χριτς-χριτς-χρατς-χριτς, το οποίο μπορεί κανείς...

Ο διάβολος και το λιβάνι

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε τη συνέντευξη του στο Βελλίδειο αμήχανα και μουδιασμένα. Έπρεπε να ομολογήσει κάτι που δεν είχε πει στην προ ημερησίας διατάξεως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,227ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τηλεφωνικές υποκλοπές: Στην Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν κάτι ακόμη…

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για...

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ

Στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ,...

Θεοδωρικάκος: Στον ΣΥΡΙΖΑ ήπιαν το “αμίλητο νερό” για τους 38 στον Έβρο

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την σιωπή του μετά το «συγγνώμη κάναμε λάθος» της...

Υποκλοπές: Υπουργοί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο υπουργός είχε συνάντηση με ιδιώτη σε εστιατόριο τον Ιούλιο του 2016…». Το νέο...