Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
25.7 C
Athens

Χρυσή εποχή Σερβίας-Τουρκίας & Bayraktar για το Βελιγράδι… βρε τ’ “αδέρφια”

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για όλα τα σημαντικά θέματα, για τη βελτίωση της συνεργασίας, την κατάσταση στην Ουκρανία και την ενέργεια, σημειώνει η σερβική Ραδιοτηλεόραση.

Ζήτησε από τον Ερντογάν βοήθεια για την παροχή ρεύματος στη Σερβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ποσότητες που λείπουν.

Η Σερβία ενδιαφέρεται να αγοράσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα «Bayraktar», εκφράζοντας την ευχή να τα καταφέρει του χρόνου. Ο Ερντογάν εκτίμησε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να επιτευχθεί λύση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαντώντας στην ερώτηση για να σχολιάσει την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη και ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια καταστροφή, είπε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ κρύος για τους Σέρβους και ότι πιστεύει ότι ο επόμενος θα είναι πολικός για όλη την Ευρώπη.

Ερντογάν: Οι σχέσεις μας με τη Σερβία είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, αναπτύσσονται περαιτέρω καθημερινά

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σερβίας για τη φιλοξενία στην τουρκική αντιπροσωπεία και δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες ήταν πολύ καρποφόρες. «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας θίξαμε τα θέματά μας λεπτομερώς και δεσμευτήκαμε πραγματικά για τα βήματα που θα κάνουμε στο μέλλον. Όσον αφορά τα γεγονότα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα. Οι σχέσεις μας με τη Σερβία, που βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, συνεχίζει να αναπτύσσεται καθημερινά και το πρωτόκολλο που μόλις υπογράφηκε σχετικά με τα ταξίδια και τη χρήση μόνο ταυτοτήτων θα βελτιώσει περαιτέρω τις σχέσεις μας σε ένα νέο επίπεδο και από φέτος αφού έχουν έρθει 300.000 τουρίστες. Η Σερβία στη χώρα μας», είπε ο Ερντογάν.

Εκτίμησε ότι αυτό σημαίνει ότι από την καθιέρωση της διέλευσης των συνόρων μόνο με δελτίο ταυτότητας, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω και πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη πρόοδος που έχει επιτευχθεί. «Οι επιχειρηματίες μας που ταξιδεύουν θα μπορούν να συναντιούνται πολύ πιο εύκολα και με καλύτερο τρόπο», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι η Σερβία είναι η έκτη χώρα με την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει πρωτόκολλο για ταξίδια με ταυτότητες.

Ανέφερε ότι το επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας και Σερβίας, στο οποίο θα παρευρεθεί σήμερα, αποτελεί ένδειξη της βούλησης για αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών. «Οι εταιρείες μας έχουν περίπου 50 έργα στη Σερβία αξίας 847 εκατομμυρίων δολαρίων και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον αγαπημένο μου φίλο Βούτσιτς για την υποστήριξη που παρείχε στους εργολάβους και τους επιχειρηματίες μας τόσο στο όνομά του όσο και στο όνομα του λαού μου », είπε ο Ερντογάν.

Βούτσιτς: Το υψηλότερο επίπεδο σχέσεων στη σύγχρονη ιστορία

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι αυτή είναι η χρυσή εποχή των σερβοτουρκικών σχέσεων. «Καταφέραμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας στο υψηλότερο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία. Είμαστε σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουμε αυτό που μου φαινόταν αδύνατος στόχος – η κλίμακα του εμπορίου να φτάσει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Βούτσιτς.

Επισημαίνει ότι οι τουρκικές εταιρείες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη Σερβία γιατί απασχολούν σχεδόν 10.000 άτομα και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις από την Τουρκία εξακολουθούν να έρχονται. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα μπορούν σύντομα να δουν στην πράξη τι έγινε το προηγούμενο διάστημα, γιατί εκτός από την τουρκική αποκατάσταση πολλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών μνημείων, υπάρχει και η κατασκευή του δρόμου Νόβι Παζάρ – Τουτίν, που όπως λέει, ήταν κάποτε «ο δρόμος του θανάτου», καθώς και η γέφυρα στη Ράτσα, η οποία είναι υπό κατασκευή από τουρκική εταιρεία.

Όπως λέει, συζήτησε με τον Ερντογάν για όλα τα σημαντικά θέματα, για τη βελτίωση της συνεργασίας, για τη σταθερότητα στην περιοχή και πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ειρήνης, καθώς και για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ενέργεια. Ζήτησε από τον Ερντογάν να μας βοηθήσει η Τουρκία στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Να δώσουμε χώρο για την ηλεκτρική ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν που θα μεταφερθεί στη Σερβία μέσω Βουλγαρίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που μας λείπουν, είπε ο Βούτσιτς.

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Σερβία να έχει πολλά περισσότερα έργα με την Τουρκία. «Μιλήσαμε για μεγαλύτερη συνεργασία στα υπουργεία Άμυνας και μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία, αλλά και για μεγαλύτερη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών», είπε ο Βούτσιτς.

Bayraktar και η …τουρκική γλώσσα

Δήλωσε επίσης ότι η Σερβία ενδιαφέρεται να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και ότι ελπίζει να το πετύχει τον επόμενο χρόνο. «Χαίρομαι που ακούμε την τουρκική γλώσσα όλο και πιο συχνά, που βλέπουμε τους Τούρκους φίλους μας, καλώς ήρθατε στη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς. Ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της στα «Ανοιχτά Βαλκάνια», τις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Λέει, επανέλαβαν επίσης τις δηλώσεις για την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι μπορεί να πει ανεπιφύλακτα ότι «ζούμε στην χρυσή εποχή των σερβοτουρκικών σχέσεων».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Ερντογάν εφαρμόζει το «madman strategy» του Κίσινγκερ λίγο πριν επιτεθεί στην Ελλάδα

Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τον ορατό κίνδυνο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιχειρήσει το...

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Ερντογάν;

Θα ρισκάρει ο Τούρκος Πρόεδρος μία ολική στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα; Από το 1973, η Τουρκία αναπτύσσει σταθερά μία επιθετική πολιτική αναθεώρησης των...

Δυστυχώς όλες οι προφητείες θα βγουν αληθινές.

Τα καυσόξυλα, λέει, πήγαν 230 ο τόνος και θα φτάσουν στα 300 ευρώ. Το πέλετ ήδη κοστίζει διπλάσια τιμή από πέρυσι. Πάει και η ενέργεια. Τέλος χρόνου “πρόνοιας”...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Οι δέξιοι ψηφοφόροι έχουν αποδείξει διαχρονικά την επαναστατικότητά τους. Ήτοι, το εκλογικό μαύρισμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις λανθασμένες πολιτικές που εφάρμοσαν...

Κύριοι, έχετε γίνει οι μεγαλύτεροι κάφροι…

Από το κακό στο χειρότερο κι από κει στο χείριστο, ένα ζευγάρι παρωπίδες δρόμος. Σσσς, πριν πείτε το οτιδήποτε- ακούστε: ένα συνεχές χριτς-χριτς-χρατς-χριτς, το οποίο μπορεί κανείς...

Ο διάβολος και το λιβάνι

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε τη συνέντευξη του στο Βελλίδειο αμήχανα και μουδιασμένα. Έπρεπε να ομολογήσει κάτι που δεν είχε πει στην προ ημερησίας διατάξεως...

Και μη χειρότερα…

Πρελούδιο κακών μαντάτων σε μία εβδομάδα ιστορικών αποφάσεων στο μέτωπο της ενέργειας και της νομισματικής πολιτικής; Πιθανόν ναι, αν και οι εξελίξεις έχουν πάρει…...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η σκοπιμότητα της Τουρκίας

Υπάρχει ένα πολύ κακό σενάριο. Η τοξικότητα και η λεκτική βία που εκπέμπεται σταθερά...

“Μπαρουταποθήκη” της Τουρκίας η Αλβανία και ασκήσεις με Αζέρους που “στοχεύουν” Ελλάδα

Η λίστα των “δώρων” των Τούρκων στους Αλβανούς, περιλαμβάνει από αυτόματα τυφέκια, όλμους, ρουχισμό,...

Η θεωρία συνωμοσίας εναντίον της Τουρκίας και η παρουσία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων

Η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και...

Η αμφισβήτηση του ρόλου της Τουρκίας παίρνει διαστάσεις

Ο ρόλος και η αξία της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα ήταν για πολύ καιρό...