Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Χρυσοχοΐδης: Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές και άσκοπες μετακινήσεις ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού με πυκνές χιονοπτώσεις που θα πλήξουν και την Αττική έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά τη νέα συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Πολιτική Προστασία.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, για την οποία ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, σημείωσε στο πλαίσιο της σύσκεψης, ότι αποτελεί το σφοδρότερο σε ένταση και όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας δωδεκαετίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αποφασίστηκε να ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας μέχρι τις 19.00 κυρίως προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα. Στις 19.00 θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός γιατί προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα και μέχρι τις 19.00 αύριο το απόγευμα.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «θα αξιολογηθεί η κατάσταση αύριο το πρωί στις 11.00, να δούμε πώς εξελίσσονται τα φαινόμενα, διότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα συνεχιστούν με πολύ ακραίο τρόπο στην Εύβοια, στην Αττική και λίγα νοτιότερα προς την Πελοπόννησο».

Αναφερόμενος στα έντονα καιρικά φαινόμενα το πρωί είπε ότι η χιονόπτωση  ήταν  πολύ έντονη με πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους. «Υπάρχουν τοπικά φαινόμενα που πολλές φορές καθιστούν απαγορευτική ακόμα και την επέμβαση των μηχανημάτων.  Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί σας, σας παρακαλούμε να κάνετε υπομονή. Θα περάσει κι αυτό. Η δική μας πρόνοια είναι να υπάρχει πάντα προστασία και αποτροπή από ζημιές, από ατυχήματα, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Σε ποιους δρόμους υπάρχουν προβλήματα

Σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος σημείωσε: «Προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στα 20 χλμ. από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Σείριο, επί της Εθνικής Οδού, στα παραδοσιακά σημεία, στο Κάστρο, την Υλίκη και στο Μαρτίνο, αλλά αυτήν τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός. Και γι’ αυτόν τον λόγο, τον δίνουμε για να κυκλοφορήσουν δεκάδες φορτηγά που θέλουν να μπουν και να βγουν από την Αττική και τα Ι.Χ. – ασφαλώς με αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι αυτονόητο.

Σας παρακαλούμε και πάλι, μην κάνετε περιττές μετακινήσεις, αυτές τις ώρες, πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας. Υπάρχει μια μεγάλη προτεραιότητα για μας που είναι οι εμβολιασμοί. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, όλες οι υπηρεσίες εδώ στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων υπηρεσιών για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι να πάνε να εμβολιαστούν».

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Καλύτερα να κλείνει κανείς συντεταγμένα και να ανοίγει συντεταγμένα, γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή και η προστασία των πολιτών κατά τις μετακινήσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή, κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  ανέφερε:  «Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Επιλέξαμε συντεταγμένα και οργανωμένα στις 05:30 να κλείσουμε την Εθνική Οδό, ακριβώς γιατί είναι προτιμότερο να έχουμε μικρές ταλαιπωρίες, παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους, όπως γινόταν στο παρελθόν, καθώς και ανθρώπους όπου υπήρχε αδυναμία πρόσβασης ενώ βρίσκονταν σε ανάγκη. Άρα ό,τι κάνουμε, το κάνουμε οργανωμένα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή είναι η διεθνής πρακτική για την αντιμετώπιση των καιρικών αυτών φαινομένων και θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε και εδώ στην Ελλάδα. Κι από την πρώτη στιγμή, όλος ο μηχανισμός, όλο το βράδυ, ήταν έξω και στα Κέντρα Επιχειρήσεων.

Κάτι ακόμη που θέλω να τονίσω. Επειδή ακούω μια κριτική σε σχέση με το 112. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Το 112 δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Το 112 είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή και μόνο. Στις 06:08 είχαν ενημερωθεί οι διαπιστευμένοι συντάκτες για τις ανακοινώσεις, για τις αποφάσεις της Τροχαίας και της Νέας Οδού, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κτήμα και των ανθρώπων οι οποίοι με τα οχήματα τους χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό. Άρα, συντεταγμένα, παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις της Τροχαίας και όλα θα πάνε καλά».

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο Νίκος Χαρδαλιάς  σημείωσε: «Το παρακολουθούμε από το πρωί. Ανοίξανε τα εμβολιαστικά κέντρα, συντεταγμένα, ειδικότερα και στη Βόρεια Ελλάδα. Νομίζω ότι όλα πηγαίνουν καλά και ο δείκτης επισκεψιμότητας είναι υψηλότατος και θα παραμείνει έτσι ως τέλος».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, καθώς και οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Παρόντες ήταν ακόμη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος  Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός ΠΣ Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής ΑστυνομίαςΕλευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τα έργα επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

«Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη. Θωρακίζουμε τα σύνορα στον Έβρο και είμαστε εδώ για...

Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες για πέντε νησιά

«Γίνεται μια σημαντική εργασία. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρώτη φάση...

Το κράτος δεν μπορεί να ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν για ένα χειρουργείο

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τον τιμοκατάλογο των χειρουργικών επεμβάσεων που θα πραγματοποιούνται στα απογευματινά…...

Αγρότες: Συμφώνησε υπό όρους ο Χρυσοχοΐδης για την κάθοδο 100 τρακτέρ στο Σύνταγμα

Στην σημερινή σύσκεψη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε το «πράσινο φως» να επιτραπεί...