Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Cybersex και κορονοϊός: αυξάνονται οι εκβιασμοί σε site γνωριμιών και εφαρμογές dating!

Προσοχή προσοχή προσοχή! Αν χρησιμοποιείτε συχνά διάφορα σάιτ για να κάνετε νέες γνωριμίες…διαβάστε το παρακάτω:

Οι υπηρεσίες online dating γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τις τελευταίες ημέρες, όπου ο κορονοϊός επιβάλλει την καραντίνα στο σπίτι.

Διέξοδος για πολλούς άντρες και γυναίκες αποτελεί το online φλερτ το οποίο όμως χωρίς online “προφυλάξεις”, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων από τραπεζικούς λογαρασμούς. Στην αφέλεια άλλωστε βασίζονται οι απατεώνες που υποδύονται καλογυμνασμένους άντρες και γοητευτικές γυναίκες απο ψεύτικες φωτογραφίες προφίλ, για να αποπλανήσουν τα θύματα του και να βάλουν χέρι κυρίως στα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας.

Από τις δεκάδες εφαρμογές που λειτουργούν παγκοσμίως, οι δύο πιο δημοφιλείς είναι οι Tinder και Happn, μετρώντας πάνω από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες η κάθε μία.

Με μία τέτοια μεγάλη δυναμική, αυτές οι υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να μην μπουν στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι τις εκμεταλλεύονται για να εξαπολύσουν κακόβουλα scams στους ανυποψίαστους χρήστες.


Σύμφωνα με ερευνητές της ESET, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνοεγκληματίες μελετούν τα προφίλ των θυμάτων τους και συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, όπως η επαγγελματική δραστηριότητα, το εισόδημα ή ο τρόπος ζωής κτλ. Βάσει του προφίλ που έχουν σχηματίσει, χρησιμοποιούν και την πιο ταιριαστή μέθοδο στόχευσης στο θύμα. Μια από τις πιο κοινές μεθόδους είναι ο κυβερνοαπατεώνας να χειραγωγεί συναισθηματικά το θύμα του για να του στείλει χρήματα, δώρα ή προσωπικές πληροφορίες.
Μία άλλη κοινή μορφή εξαπάτησης είναι το λεγόμενο «sextortion», που ξεκινά ως μια συνηθισμένη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, που αρχίζουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, μέχρι ο απατεώνας να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού, π.χ. στο WhatsApp.Εδώ, θα προσπαθήσει να πείσει το θύμα να στείλει τολμηρές φωτογραφίες ή βίντεο, για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια αυτό το υλικό για να εκβιάσει το θύμα. Μια άλλη απάτη είναι το «catfishing», στην οποία ο απατεώνας παρουσιάζει μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική του, εξαπατώντας το θύμα να εμπλακεί σε μία σχέση που βασίζεται σε ένα πλασματικό προφίλ.


Όπως αναφέρει η ESET, πρόκειται για ένα θέμα με τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, πχ στην Αυστραλία πριν τον κορονοίό σημειώθηκαν 3.981 περιπτώσεις απάτης που σχετίζονται με το online dating μέσω κοινωνικών δικτύων, εφαρμογών ή ιστότοπων, συντελώντας σε ζημίες άνω των 24 εκατομμυρίων αμερικάνικων δολαρίων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο , σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία National Fraud Intelligence Office, κάθε τρεις ώρες αναφερόταν μια περίπτωση απάτης που σχετίζεται με το onlinedating.
Άρα χρειάζεται προσοχή τωρα που νέοι πελάτες θα μπούν στη διαδικασία να αποχτήσουν “παρέα” μεσα απο το Διαδίκτυο.Κάποιες συμβουλές της ESET για τους χρήστες των υπηρεσιών online dating είναι οι παρακάτω:


Ελέγχετε αν εμφανίζονται ανακόλουθες ή ασυνεπείς συμπεριφορές. Αν εντοπίσετε κάποια, να είστε προσεκτικοί.
Υπάρχει περίπτωση το πρόσωπο που έχετε γνωρίσει, μετά από λίγο καιρό (εβδομάδες ή μήνες), να σας πει μια περίτεχνη ιστορία και σας ζητήσει χρήματα, ένα δώρο ή κάτι παρόμοιο. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν στέλνουμε χρήματα σε κάποιον που γνωρίσαμε online, πριν τον συναντήσουμε προσωπικά.


Να υποπτεύεστε κάποιον που πάντα βρίσκει δικαιολογία για να μην συναντηθείτε από κοντά.
Ποτέ μην μοιράζεστε με το ένα άτομο που δεν ξέρετε καλά, υλικό και πληροφορίες που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση αν δημοσιοποιηθούν, όπως φωτογραφίες ή βίντεο.
Αν αποφασίσετε να συναντήσετε κάποιον που έχει γνωρίσει στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει η συνάντηση να γίνει σε έναν ασφαλή, δημόσιο χώρο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-4-2023

Ο Τύπος της Πέμπτης 25/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανεβαίνουν τα ποσά για τα εφάπαξ! Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΘΗΛΥΚΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρικυμία Κασσελάκη" ΕΣΤΙΑ: "Γροθιές στο...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο κορονοϊός έφτασε στην Βόρεια Κορέα έπειτα από… 2 χρόνια – “Θα τον εξαλείψουμε” δεσμεύτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Μπορεί να πήρε πάνω από 2 χρόνια στον κορονοϊό… να φτάσει στην Βόρεια Κορέα,...

Κορωνοϊός: 22.694 κρούσματα, 70 θάνατοι και 364 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.694 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους...

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια

Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 ενώ η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα,...

Κορωνοϊός: Πόση ώρα παραμένει μολυσματικός στον αέρα

O κορωνοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς...