Debate: Απαντήσεις Β. Μεϊμαράκη σε θέματα εσωτερικής πολιτικής

205

Α’ Κύκλος: Εσωτερική πολιτική

Περί συγκυβέρνησης – συνεργασίας

«Πρέπει να υπάρξει μία μίνιμουμ συνεργασία σε επίπεδο προγραμματικής βάσης, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση.
Ζήτησα με τον κ. Τσίπρα να έχουμε κοινό προγραμματισμό σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως στην εφαρμογή των όρων που ο ίδιος υπέγραψε. Η συνεργασία δεν είναι θέμα προσώπων.
Δεν ζητάει κανείς να αφομοιώσει ο ένας τον άλλον. Μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εθνική ομάδα, απαιτείται περισσότερη συνεργασία.
Οφείλουμε να έχουμε ανθρώπους που θα στηρίξουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.  Μπορούμε να προτείνουμε σε ανθρώπους από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από την κυβέρνηση Τσίπρα, να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση».

Περί διαφάνειας

«Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή.  Μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας ένα μέτρο που έφερε; Το μόνο που έκανε είναι ότι κατάργησε τη διαύγεια. Έφερε στη Βουλή έναν νόμο για τα ΜΜΕ χωρίς να τον περάσει.
Τι περιμένει; Θέλει απλά να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας έχει ρίξει χαμηλά το επίπεδο, επειδή ενδεχομένως έχει γίνει μνημονιακός.
Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είστε διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι. Εμείς εισπράξαμε 35 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς μηδέν».

Ανάπτυξη

«Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας έδιωξε κάθε επένδυση.
Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα.
Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό. Ο κ. Τσίπρας μπερδεύει τα στοιχεία για την ανάπτυξη. Παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων.
Εμείς δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο. Στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Το μνημόνιο φέρει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Μόνο επί Τσίπρα έπεσαν στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις και τις υπέγραψε».

Διαβάστε επίσης:  Ζάεφ: Συμφωνήσαμε σε λύση, μένει η έγκριση στο εσωτερικό

«Πρέπει να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα. Γα την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει δύο βουλευτές, αλλά 32. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια ήταν στο 3%. Εφόσον η χώρα μπει στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ποσοστά»

«Άδεια ταμεία»

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα ότι τον Ιανουάριο βρήκαν άδεια ταμεία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «λέει ψέματα. Γιατί  ζήτησε παράταση, χωρίς να πάρουμε ρευστό; Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα το Grexit.  Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έκανε πίσω».

«Εμείς διδαχθήκαμε από τα λάθη μας. Με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις.

ΕΝΦΙΑ

«Η ΝΔ έχει παραδεχθεί πως πράγματι περιέχει αδικίες και πρέπει να φορολογηθούν κάποιες μεγάλες εκτάσεις.  Ήμασταν έτοιμοι αλλά ήρθαν οι εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα τον καταργήσει και τελικά, τον εφάρμοσε.
Εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα. Θέλω να σας κοιτάω στα μάτια μετά τις εκλογές.
Με το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, οι πόροι που θα αποδεσμευτούν από το πιθανό πλεόνασμα, θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των φόρων».