Debate: Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

206

Α’ Κύκλος: Οικονομία-Ανάπτυξη

Αλέξης Τσίπρας: «Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν τομές που δυνάμωσαν το ηθικό του λαού, αλλά και λάθη τα οποία διορθώθηκαν. Δεν υλοποιήσαμε όλα όσα υποσχεθήκαμε αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Εξασφαλίσαμε δέσμευση για το χρέος. Σταθεροποιούμε την οικονομία με τη νέα συμφωνία, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, πήραμε 35 δισ. από το πακέτο Juncker.  Σε αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη για το δίκαιο του ελληνικού λαού»

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: “Είπαμε πολλά το 2012 – Πολλά τα πράξαμε, άλλα επιδιώξαμε να τα πράξουμε αλλά δεν είχαμε την αυτοδυναμία. Ζητάμε την ψήφο των Ελλήνων για να φέρουμε επενδύσεις”

Παναγιώτης Λαφαζάνης: “Δεν είναι καταστροφή το εθνικό νόμισμα – Εθνικό νόμισμα έχουν δέκα χώρες στην ΕΕ – Θα ενισχύσει τις εισαγωγές και την απασχόληση. Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για κάτι που δεν έχει συζητηθεί καθόλου – Η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι τίποτα το παράξενο – Μπορεί να εξασφαλιστεί με την εκτύπωση νομίσματος – Η υποτίμηση του νομίσματος θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση – Το μνημόνιο είναι η καταστροφή”.

Σταύρος Θεοδωράκης: “Στις 21 Σεπτεμβρίου χρειάζεται μια τολμηρή κυβέρνηση με νέα πρόσωπα, με τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα μνημόνια –  Θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των μεγάλων χαμένων των Μνημονίων – Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, όταν κάποιος βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό παίρνει δύσκολες αποφάσεις.”

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η πρόταση μας για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι σαφώς καλύτερη από την πρόταση του κ. Λαφαζάνη. Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η  Ελλάδα έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Μπορούμε να διαγράψουμε και μονομερώς το χρέος και να αναπτύξουμε την οικονομία της.

Πάνος Καμμένος: “Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη – Όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. – Σε κάποιες επενδύσεις θα πρέπει να είναι μηδενικοί οι συντελεστές φορολόγησης – Στα νησιά δεν θα έπρεπε να μπει ΦΠΑ. Να γίνουν τα ελληνικά νησιά η Καραϊβική της Ευρώπης – Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ – Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή”

Φώφη Γεννηματά: “Εμείς έχουμε εμπειρία, γνώση και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορηθεί πολύ, αλλά είναι ένα κόμμα πατριωτικό που δεν βάζει πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον”.

Β’ Κύκλος: Διοίκηση και Κοινωνική Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: (αντιδράσεις για την ερώτηση) “Στον εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ – Όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Με απόλυτη διαφάνεια έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας (ΠΑΣΟΚ) – Δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει ποτέ. Απαιτείται διαφάνεια, αλλά πάνω από όλα βρίσκεται το κράτος”

Πάνος Καμμένος: “Οι ΑΝΕΛ είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες στην ψήφιση της συμφωνίας – Είμαστε 13 και μείναμε 13. Στηρίξαμε την πρόταση που ρύθμισε το χρέος – Δεν πυροβολήσαμε τη χώρα αλλά τα πόδια μας – Θα ψηφίσουμε τους εφαρμοστικούς νόμους. Πιστεύω στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και στο δημόσιο – Πρέπει να συνεργάζονται και σε αυτό συντελούν προγράμματα της ΕΕ “

Δημήτρης Κουτσούμπας: « Έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν Δημόσιο τομέα που έχει σαπίσει – Πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο τον διεφθαρμένο, αλλά και τον διαφθορέα.  – Πρέπει ο λαός  να ελέγχει τον κρατικό τομέα μέσα από την παραγωγή, από τις συνελεύσεις, μέσα από μορφές πραγματικής λαϊκής εξουσίας – Αν δούμε τα νοσοκομεία, είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Το ίδιο και στα σχολεία. Δεν χρειάζεται να αναπληρωθούν αυτά τα κενά;»

Σταύρος Θεοδωράκης: “To δημόσιο έχει 1.614 οργανισμούς, δεκάδες γραμματείες – Μπορούμε δραστικά να μειώσουμε το κόστος και τα πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας- Το Ποτάμι προτείνει να καταργηθούν οι πολεοδομίες – Να μειωθεί το κομματικό κράτος και η γραφειοκρατία. Ναι στην αξιολόγηση υπαλλήλων και δομών, πρέπει το δημόσιο να εξυπηρετεί το ιδιωτικό συμφέρον”.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: ” Θέλουμε ένα κράτος να υπηρετεί τον πολίτη, τον λαό και την ανάπτυξη – Θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος και όχι κομματικό φέουδο. Αυτό το κράτος όμως δεν μπορεί να υπάρξει με τα μνημόνια. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι της διαπλοκής – Αλλά αυτό προϋποθέτει να φύγουμε από τα μνημόνια – Να μπει πρώτα ο άνθρωπος”.

Ευάγγελος Μειμαράκης: “Θα φέρουμε επενδύσεις – Θέλουμε συνεργασία, σε αντίθεση με τον Τσίπρα – Θα διαπραγματευτούμε”

Αλέξης Τσίπρας: “Υλοποιήσαμε τις εξαγγελίες για ρύθμιση 100 δόσεων και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η νέα συμφωνία περιέχει και ορισμένους συμβιβασμούς οι οποίοι ήταν αναγκαίοι – Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό, παράλογος φόρος ο ΕΝΦΙΑ που θεσμοθετήθηκε επί των ημερών της ΝΔ, θα αντικατασταθεί – Ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου και δεν ξεχνά”

Γ’ Κύκλος: Παιδεία και Υγεία

Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να γίνει διάλογος για την παιδεία και συναινέσεις – Να υπάρχουν πειραματικά σχολεία παντού – Σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα η παιδεία και το έμψυχο προσωπικό – Όχι στην παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αγορά – Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία”

Ευάγγελος Μειμαράκης : “Θέλουμε πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό – Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρεί την ιδιωτική παιδεία με το ΦΠΑ –  Ό,τι ιδιωτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το τιμωρήσει”

Παναγιώτης Λαφαζάνης: “Υπάρχει η ανάγκη επανάστασης στην παιδεία όπως και στην υγεία – Δεν είναι επανάσταση, όμως, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Επανάσταση σημαίνει να χρηματοδοτήσουμε την παιδεία και την υγεία που έχει ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και γιατρούς.”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους “σαμποτέρ” – Ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια – Ναι στον διάλογο, αλλά όχι υπό τη σημαία των κομμάτων. Εξωφρενικά τα όσα έκανε στην παιδεία ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους. Το Ποτάμι θέλει υπουργό Παιδείας έξω από τα κόμματα, θέλουμε σχολεία του μέλλοντος, όχι του παρελθόντος. Για την παιδεία χρειάζεται εθνική επιλογή”

Δημήτρης Κουτσούμπας: « Το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα τα προαπαιτούμενα, άρα και στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – Πλήττεται πάλι η λαϊκή οικογένεια – Μμε την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια – Πρέπει να καταργηθεί, είναι άδικο μέτρο – Με τον κ. Λαφαζάνη έχουμε πολλές διαφορές, η άποψη του κόμματός του δεν οδηγεί σε μία νέα κοινωνία όπου την εξουσία θα την έχει ο λαός»

Πάνος Καμμένος: “Στο θέμα της παιδείας έχουμε πολλές φορές αρπάξει το τρενάκι του ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνήσαμε και στο θέμα με τους αιώνιους φοιτητές – Δεν θα έχουμε 25.000 κενά γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε να προσληφθούν 19.000 – Είμαι υπέρ των προτύπων σχολείων -Είναι απαράδεκτο το 23% του ΦΠΑ στην παιδεία – Θα απολυθούν 8.000 άνθρωποι, αυτό είναι ισοδύναμο με το 23% στην παιδεία.”

Φώφη Γεννηματά:  “To μεγάλο πρόβλημα με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος – Πρέπει να προχωρήσουμε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Πρέπει να ζωντανέψουμε ξανά το εθνικό σύστημα υγείας. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία – Η κυβέρνηση έχει δεχθεί πολύ σκληρούς όρους στο μνημόνιο – Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με αξιοπιστία”.

Δ Κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική και προσφυγικό

Φώφη Γεννηματά: “Πρέπει να δράσουμε για το μεταναστευτικό – Το πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αδράνεια – Πρέπει να πειστεί η ΕΕ πως το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Να αλλάξει ριζικά η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό και να προστατευθούν τα ελληνικά νησιά”

Πάνος Καμμένος: “Αν είχα το δικαίωμα βέτο θα ήταν για το θέμα της ιθαγένειας – Στο τέλος, όμως, η κυβέρνηση έπραξε σωστά. Η πρόταση με τα πλοία ήταν και δική μας – Το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες που θα πάνε στην Ευρώπη αλλά οι λαθρομετανάστες. Πρέπει να επιστρατεύσουμε κι άλλα πλοία για να αποφορτιστούν τα νησιά – Η Ευρώπη μέσω Γερμανίας μας απείλησε με τους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:  Σήμερα το «ραντεβού» Κοτζιά - Πομπέο στην Ουάσιγκτον