Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

ΔΕΗ: Στο 34% αναμένεται το ποσοστό του δημοσίου – Οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ από το άνοιγμα της συνεδρίασης στο ΧΑ, στον απόηχο της είδησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκ. ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στην Επιχείρηση κάτω από το 51%, γεγονός που δρομολογεί την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της.

Νωρίτερα η ΔΕΗ είχε δημοσιοποιήσει, την ανάλυση εσόδων και λειτουργικών δαπανών του Ομίλου, στην οποία καταγράφεται αύξηση της κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο της επιχείρησης, ενώ τα κεφάλαια άνω των 2,3 δις που θα εξασφαλιστούν, θα επιτρέψουν περαιτέρω επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξαγορές παραγωγικών μονάδων “πράσινης” ενέργειας στα Βαλκάνια.

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ

Αναλυτικότερα, όπως έγινε γνωστό εχθές,  σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά η ΔΕΗ με στόχο σύμφωνα με πληροφορίες την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Σήμερα, το Δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 51% των μετοχών (34,12% Υπερταμείο και 17% ΤΑΙΠΕΔ) . Στόχος της ΑΜΚ είναι η απομείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, ενώ για την ανάπτυξη της εταιρίας θα χρησιμοποιηθούντ α έσοδα που θα προκύψουν, θα υλοποιηθούν επενδύσεις και θα ενισχυθεί ο ισολογισμό της.

Μετά την ΑΜΚ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μεν ΤΑΙΠΕΔ το οποίο δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση, θα απομειώσει την συμμετοχη του, ενώ το Υπερταμείο, αναμένεται να ασκήσει κατά πάσα πιθανότητα μερικώς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση. Στόχος σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση είναι να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority) με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε νωρίτερα την ανάλυση εσόδων και λειτουργικών δαπανών του Ομίλου, καταγράφοντας αύξηση της κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.

Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4% σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου.

Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2021 από 171,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.

Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

Οι εξελίξεις στην ΔΕΗ σηματοδοτούν μιας  ιστορικής σημασίας διαδικασία η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών στην εταιρεία που βρισξεται στον πυρηνα του ενεργεικού συστηματος της χωρας . Η χθεσινή ανακοίνωση της ΑΜΚ υλοποιείται προκειμένου το κολοσσιαίο επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης να χρηματοδοτηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη ΔΕΗ και τον ισολογισμό της.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεμελιά Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της 

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο «ακριβά ασημικά» της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ , με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με ‘παραίτησή’ του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατριδας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ.  

«Η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Πρόταση νόμου για τη φύλαξη των ΑΕΙ

ΚΙΝΑΛ:  Η Κυβέρνηση παραδίδει τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα

Η Κυβέρνηση παραδίδει τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής οπου σημειώνεται:

” Στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας”.

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας

ΚΚΕ: Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους

 «Η κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Chiquita συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Romero Britto και λανσάρει την καμπάνια...

Η Chiquita λανσάρει τη νέα της καμπάνια “Pop by Nature” και προσκαλεί όλους τους φανατικούς θαυμαστές της, να συμμετάσχουν σ’ ένα μαγικό ταξίδι, μια ζωντανή σύνθεση τέχνης και...
ΚΑΛΑΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με...

Σούπερ μάρκετ: Κάνουν χρυσές δουλειές – Αυξήθηκε ο τζίρος τους κατά 9,5% το 2023

Την αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ έφερε ο πληθωρισμός το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν φθηνότερες επιλογές...

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα εντάσσονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποιες περιοχές αφορά

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα (υφιστάμενα και νέα), εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός...

Θα είναι η Vodafone ο επόμενος στόχος της ΔΕΗ;

H εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ έχει νόημα μόνον αν η τελευταία μπει στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η άποψη αυτή κυκλοφορεί τις...

H ΔΕΗ εξαγοράζει Κωτσόβολο

Την υπογραφή συμφωνίας με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να...

Τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ισραήλ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα από την εισβολή των δυνάμεων της Χαμάς στο Ισραήλ και με την αιματοχυσία να συνεχίζεται, ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ: Ζαλίζει το εξωπραγματικό ποσο

Στα «χέρια» της ΔΕΗ περνάει η εταιρεία Κωτσόβολος. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, την Τετάρτη,...

Τράπεζας της Ελλάδος: Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης "φωτογραφίζει" ως βασική παράμετρο του μείγματος πολιτικής...

Τιμολόγια ρεύματος: Καμία μείωση μέσα στον Απρίλιο για να πληρωθούν τα σπασμένα από τις ρευματοκλοπές

Μπροστά σε ένα περίεργο χαράτσι που έρχεται από το «παράθυρο» βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικού...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...