Το ξέρατε ότι υπάρχει φυσικό αντικαταθλιπτικό στη χώρα; Είναι ένα βακτήριο Mycobacterium vaccae που βρίσκεται στο χώμα που οι άνθρωποι καταπίνουν ή εισπνέουν όταν περνούν χρόνο στη φύση και την κηπουρική.
Αυτό το βακτήριο διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης. Οι πιο παθιασμένοι κηπουροί θα σας πουν ότι ο κήπος τους είναι το «χαρούμενο μέρος» τους και ότι η πραγματική φυσική πράξη της κηπουρικής μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.
Το Mycobacterium vaccae βελτιώνει επίσης τη γνωστική λειτουργία, έχει επίδραση στη νόσο του Crohn ακόμη και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι φυσικές επιδράσεις αυτών των αντικαταθλιπτικών βακτηρίων στο έδαφος μπορούν να γίνουν αισθητές για έως και 3 εβδομάδες. Κάτσε κάτω, λερώσε τα χέρια σου με χώμα και να είσαι πιο υγιής
Φυσικό βακτήριο του εδάφους
«Το mycobacterium vaccae είναι ένα φυσικό βακτήριο του εδάφους που οι άνθρωποι πιθανόν να καταπιούν ή να αναπνεύσουν όταν περνούν τον χρόνο τους στη φύση» επισημαίνει η Dorothy Matthews η οποία πραγματοποίησε την έρευνα με τη συνάδελφό της Susan Jenks σε ένα Πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη.
Προηγούμενες ερευνητικές μελέτες σχετικά με το m. vaccae έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με αυτό το βακτήριο σε ποντίκια διεγείρει την ανάπτυξη ορισμένων νευρώνων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και τη μείωση άγχους.
«Δεδομένου ότι η σεροτονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση έχουμε αναρωτηθεί εάν τα ζωντανά m.vaccae θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη μάθηση στα ποντίκια» λέει η Matthews.
Για τον λόγο αυτό η Matthews και η Jenks τάισαν ζωντανά βακτήρια σε ποντικούς και αξιολογήθηκε η ικανότητά τους να βρουν τον δρόμο σε έναν λαβύρινθο και συγκρίθηκε παράλληλα με την ικανότητα ποντικών που δεν είχαν τραφεί με τα βακτήρια. «Βρήκαμε ότι τα ποντίκια που είχαν τραφεί με ζωντανά m.vaccae πλοηγήθηκαν στο λαβύρινθο δύο φορές πιο γρήγορα και με λιγότερο άγχος σε σχέση με τα ποντίκια ελέγχου» λέει η Matthews.
Σε ένα δεύτερο πείραμα τα βακτήρια απομακρύνθηκαν από τη διατροφή των πειραματικών ποντικιών και επανεξετάστηκαν. Ενώ τα ποντίκια έτρεξαν στον λαβύρινθο πιο αργά από ό, τι έκαναν με τη λήψη βακτηρίων, κατά μέσο όρο βρέθηκε ότι ήταν ακόμα πιο γρήγορα από τα ποντίκια ελέγχου.
Μια τελική δοκιμή πραγματοποιήθηκε μετά από ανάπαυση των ποντικών τριών εβδομάδων. Ενώ τα πειραματικά ποντίκια συνέχισαν να περιηγούνται στον λαβύρινθο γρηγορότερα από τα ποντίκια ελέγχου, τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά συγκεκριμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα είναι προσωρινό.
«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το m.vaccae μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο άγχος και στη μάθηση των θηλαστικών» τονίζει η Matthews. «Είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε τη δημιουργία περιβαλλόντων μάθησης στα σχολεία σε εξωτερικούς χώρους, όπου το m.vaccae είναι παρόν. Όπως αποδείχθηκε μέσα από την έρευνα μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ικανότητα των μαθητών να συλλαμβάνουν τις νέες γνώσεις με ευκολία.»