ΔΕΙΤΕ τι περιλαμβάνει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

97
Σύνοδο Κορυφής, Νταβούτογλου, Ευρωπαίοι ηγέτες,

Στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές, αλλά και στην επαναπροώθηση ατόμων στην Τουρκία εστιάζει το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Αν και στην αρχή τονίστηκε πως περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων, αυτό φαίνεται να μην ισχύει, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν.

Στις δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο η Κριστιάνε Βιρτς η οποία είναι εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «εικασίες» την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων η οποία φέρεται ότι περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και είπε χαρακτηριστικά:

Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε
Στο σχέδιο φαίνεται η χώρα μας αναμένεται να ασκήσει βέτο και να ζητήσει τη δημιουργία ενός νέου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο;

Τονίζει πως οι αρχηγοί των κρατών- μελών ανέτρεξαν στη Σύνοδο της 18-19 Φεβρουαρίου 2016, αλλά και στις αποφάσεις για πλήρη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν και έλαβαν υπόψιν τους, όμως, την ιδιαιτερότητα των θαλασσίων συνόρων.

Έτσι το κείμενο αναφέρει: «Οι παράτυπες ροές των μεταναστών μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή», ενώ εν συνεχεία επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει και συμπληρώνει πως θα την βοηθήσει «στη συνδιαχείριση».

Σε ποια σημεία χρειάζεται δράση;

Στην παροχή άμεσης και αποτελεσματικής απάντησης στην πολύ ανθρωπιστική κατάσταση που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ελλάδα και τονίζεται:

«Οι αρχηγοί καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιον για παροχή έκτακτης βοήθειας στο πλαίσιο της ΕΕ και καλούν το Συμβούλιο να το υιοθετήσει πριν από την επερχόμενη Σύνοδο του Μαρτίου, επεκτείνοντας το πλήθος των οικονομικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Το κείμενο αναφέρεται σε παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα έτσι ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και σε διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των hotspots, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφής και ελέγχους ασφάλειας και την παροχή επαρκών δυνατοτήτων υποδοχής.

Διαβάστε επίσης:  Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κείμενο: «Η Frontex θα απευθύνει επιπλέον έκκληση για επισκέπτες αξιωματικούς όσο πιο σύντομα και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απαντήσουν ως την 1 Απριλίου το αργότερο. Η Europol θα τοποθετήσει άμεσα αξιωματικούς σε όλα τα hotspots για να ενισχύσει τον έλεγχο ασφάλειας και να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην καταπολέμηση των διακινητών. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί των κρατών καλωσορίζουν τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που ξεκίνησε σήμερα και καλούν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν ενεργά».

Βέβαια, η βοήθεια στην Ελλάδα, όπως σημειώνει το κείμενο πρέπει να εξασφαλίσει την αποτελεσματική και παράλληλα «ταχεία επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας βάση της συμφωνίας επανεισδοχης Ελλάδας- Τουρκίας και την από 1η Ιουνίου συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας».

Παράλληλα, επιταχύνεται η εφαρμογής του relocation για να ελαφρύνουμε το μεγάλο βάρος που πέφτει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σημειώνοντας πως «η EASO θα αναζητήσει επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό για να υποστηρίξει το σύστημα του ελληνικού άσυλου κι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και πλήρως. Ενώ, τα κράτη- μέλη καλούνται επίσης να παράσχουν περισσότερα μέρη για επανεγκατάσταση επειγόντως. Η επιτροπή θα αναφέρεται σε μηναία βάση σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μετεγκατάσταση.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασίας με τα μη μέλη κράτη των δυτικών Βαλκανίων έτσι ώστε να παρέχεται απαραίτητη βοήθεια. Ενώ το κείμενο κάνει αναφορά και «στην εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και συνέχιση της δουλειάς σε ένα αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχής με την Τουρκία» και εστιάζει «στην λήψη των απαραίτητων μέτρων άμεσα για τους νέους διάδρομους που ανοίγονται και να ενταθεί η μάχη κατά των διακινητών».

Επιπροσθέτως ως προτεραιότητα επίσης, τίθεται «η προώθηση όλων των στοιχείων του οδικού χάρτη της επιτροπής για να επιστρέψουμε στο δρόμο της Σένγκεν έτσι ώστε να σταματήσουμε τους προσωρινούς έλεγχους στα εσωτερικά σύνορα και να αποκαταστήσουμε τη σωστή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν το τέλος του έτους».

Κλείνοντας σημειώνεται ότι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπόσχεται την επανεξέταση όλων των προσφυγικών ζητημάτων στη Σύνοδο του Μαρτίου με στόχο να ενδυναμώσει την συλλογική εφαρμογή της στρατηγικής για το προσφυγικό.