Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

ΔΕΙΤΕ τι περιλαμβάνει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές, αλλά και στην επαναπροώθηση ατόμων στην Τουρκία εστιάζει το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Αν και στην αρχή τονίστηκε πως περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων, αυτό φαίνεται να μην ισχύει, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν.

Στις δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο η Κριστιάνε Βιρτς η οποία είναι εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «εικασίες» την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων η οποία φέρεται ότι περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και είπε χαρακτηριστικά:

Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε
Στο σχέδιο φαίνεται η χώρα μας αναμένεται να ασκήσει βέτο και να ζητήσει τη δημιουργία ενός νέου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο;

Τονίζει πως οι αρχηγοί των κρατών- μελών ανέτρεξαν στη Σύνοδο της 18-19 Φεβρουαρίου 2016, αλλά και στις αποφάσεις για πλήρη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν και έλαβαν υπόψιν τους, όμως, την ιδιαιτερότητα των θαλασσίων συνόρων.

Έτσι το κείμενο αναφέρει: «Οι παράτυπες ροές των μεταναστών μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή», ενώ εν συνεχεία επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει και συμπληρώνει πως θα την βοηθήσει «στη συνδιαχείριση».

Σε ποια σημεία χρειάζεται δράση;

Στην παροχή άμεσης και αποτελεσματικής απάντησης στην πολύ ανθρωπιστική κατάσταση που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ελλάδα και τονίζεται:

«Οι αρχηγοί καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιον για παροχή έκτακτης βοήθειας στο πλαίσιο της ΕΕ και καλούν το Συμβούλιο να το υιοθετήσει πριν από την επερχόμενη Σύνοδο του Μαρτίου, επεκτείνοντας το πλήθος των οικονομικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Το κείμενο αναφέρεται σε παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα έτσι ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και σε διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των hotspots, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφής και ελέγχους ασφάλειας και την παροχή επαρκών δυνατοτήτων υποδοχής.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κείμενο: «Η Frontex θα απευθύνει επιπλέον έκκληση για επισκέπτες αξιωματικούς όσο πιο σύντομα και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απαντήσουν ως την 1 Απριλίου το αργότερο. Η Europol θα τοποθετήσει άμεσα αξιωματικούς σε όλα τα hotspots για να ενισχύσει τον έλεγχο ασφάλειας και να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην καταπολέμηση των διακινητών. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί των κρατών καλωσορίζουν τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που ξεκίνησε σήμερα και καλούν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν ενεργά».

Βέβαια, η βοήθεια στην Ελλάδα, όπως σημειώνει το κείμενο πρέπει να εξασφαλίσει την αποτελεσματική και παράλληλα «ταχεία επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας βάση της συμφωνίας επανεισδοχης Ελλάδας- Τουρκίας και την από 1η Ιουνίου συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας».

Παράλληλα, επιταχύνεται η εφαρμογής του relocation για να ελαφρύνουμε το μεγάλο βάρος που πέφτει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σημειώνοντας πως «η EASO θα αναζητήσει επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό για να υποστηρίξει το σύστημα του ελληνικού άσυλου κι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και πλήρως. Ενώ, τα κράτη- μέλη καλούνται επίσης να παράσχουν περισσότερα μέρη για επανεγκατάσταση επειγόντως. Η επιτροπή θα αναφέρεται σε μηναία βάση σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μετεγκατάσταση.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασίας με τα μη μέλη κράτη των δυτικών Βαλκανίων έτσι ώστε να παρέχεται απαραίτητη βοήθεια. Ενώ το κείμενο κάνει αναφορά και «στην εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και συνέχιση της δουλειάς σε ένα αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχής με την Τουρκία» και εστιάζει «στην λήψη των απαραίτητων μέτρων άμεσα για τους νέους διάδρομους που ανοίγονται και να ενταθεί η μάχη κατά των διακινητών».

Επιπροσθέτως ως προτεραιότητα επίσης, τίθεται «η προώθηση όλων των στοιχείων του οδικού χάρτη της επιτροπής για να επιστρέψουμε στο δρόμο της Σένγκεν έτσι ώστε να σταματήσουμε τους προσωρινούς έλεγχους στα εσωτερικά σύνορα και να αποκαταστήσουμε τη σωστή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν το τέλος του έτους».

Κλείνοντας σημειώνεται ότι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπόσχεται την επανεξέταση όλων των προσφυγικών ζητημάτων στη Σύνοδο του Μαρτίου με στόχο να ενδυναμώσει την συλλογική εφαρμογή της στρατηγικής για το προσφυγικό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι. Είναι η...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της έκδοσης ευρωομολόγου για την άμυνα της Ευρώπης

Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου με την οποία θα καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της...

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το κείμενο της πολιτικής απόφασης

Μετά από τέσσερις ημέρες εντάσεων και ανατροπών το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε “όχι” σε νέες εσωκομματικές...