ΔΕΙΤΕ το συμπληρωματικό Μνημόνιο, τα νέα μέτρα και τον «κόφτη»

49
προεκλογικούς ρυθμούς, Ευρώπη,

Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα κείμενα από το συμπληρωματικό Μνημόνιο, τα νέα μέτρα και το «κόφτη» που υπέγραψε η κυβέρνηση. Προβλέπονται μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και «κόφτης» ώστε να εκταμιευτεί η δόση. Επίσης μέσα στο κείμενο φαίνεται ότι τελικά δεν απαλείφθηκε το «πάγωμα» των μισθών σε γιατρούς και ένστολους ενώ υπάρχει και επικαιροποιημένη λίστα ιδιωτικοποιήσεων.

Σε 41 σελίδες περιγράφεται το «μνημόνιο 3» ή αλλιώς συμπληρωματικό μνημόνιο στο οποίο περιγράφονται οι νέες υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει, επικαιροποιημένη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα καθώς και τα πρόσφατα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η Βουλή αλλά και ο «κόφτης» δαπανών.

Στόχος του συμπληρωματικού μνημονίου είναι:

-Η επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,
-Η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
-Η στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και
-Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Να θυμίσουμε πως το συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental MoU) για την Ελλάδα ενέκρινε ομόφωνα σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Διαβάστε επίσης:  Πότε ενεργοποιούνται τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας

Μέσα στο κείμενο τονίζεται πως ο περίφημος «κόφτης» δαπανών (έως 3,6 δισ. ετησίως) δεν υποκαθιστά τους τριμηνιαίους ελέγχους και δεν αποκλείει και άλλα προληπτικά μέτρα. Υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», οι περικοπές που θα κάνει, θα πρέπει να είναι μόνιμες και όχι «ad hoc». Αν κοπούν «έκτακτες» δαπάνες κάποιας χρονιάς, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες περικοπές, που θα είναι μόνιμες.

Να θυμίσουμε ότι ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται κάθε Μάιο σε περίπτωση που έχουν «πέσει έξω» όλα τα άλλα μέτρα που θα έχουν ως τότε ληφθεί.

Μέσα στο κείμενο καταγράφονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όλα τα υπουργεία και συμφωνείται πως η συνεπής μακροχρόνια εφαρμογή των πολιτικών απαιτεί πολιτική δέσμευση.

Επιπλέον, στα μέτρα που καταγράφονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπονται και δεν έχει απαλειφθεί το πάγωμα των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί κλπ) ως το 2018.