Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Δείτε τον τύπο της δραστηριότητας που προστατεύει τον εγκέφαλο περισσότερο από όλες

Η φυσική δραστηριότητα (είτε πρόκειται για περπάτημα, είτε για άσκηση, είτε για δουλειές στο σπίτι κ.α.) διαπιστωμένα μας βοηθά να συντηρούμαστε καλύτερα, σε συνολικό επίπεδο, όπως περνούν τα χρόνια.

Μας προφυλάσσει και από διάφορες ασθένειες των οποίων ο κίνδυνος της εμφάνισης τους αυξάνεται με το γήρας.

Κατά καιρούς προκύπτουν μελέτες για το είδος και την ένταση της δραστηριότητας που μας δίνει τα περισσότερα οφέλη.

Έως τώρα, δεν είχε γίνει κάποια έρευνα για το είδος της δραστηριότητας που βοηθά τον εγκέφαλο μας ή τον βλάπτει.

Ώσπου τη Δευτέρα 23/1 δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health τα αποτελέσματα των σχετικών προσπαθειών που έκαναν επιστήμονες του University College London.

Συνέδεσαν συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας στους μηρούς σχεδόν 4.500 ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία και έτσι παρακολούθησαν τις 24ωρες κινήσεις τους, για επτά ημέρες.

Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς η συμπεριφορά των συμμετεχόντων επηρέασε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και επεξεργασίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι περνούσαν “ακόμα και μικρό χρονικό διάστημα (από 6 έως 9 λεπτά) σε πιο έντονες δραστηριότητες, συγκριτικά με το κάθισμα, τον ύπνο ή τις ήπιες δραστηριότητες, είχαν υψηλότερα γνωστικά σκορ.

Βελτίωσε τη μνήμη εργασίας των συμμετεχόντων και είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εκτελεστικές διαδικασίες, όπως ο σχεδιασμός και η οργάνωση.

Η γνωστική βελτίωση ήταν μέτρια, αλλά όταν αφιερωνόταν επιπλέον χρόνος και γινόταν πιο ενεργητική προπόνηση, τα οφέλη αυξάνονταν”.

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα συνήθως ορίζεται ως γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο ή τρέξιμο στις σκάλες.

Οι έντονες δραστηριότητες, όπως ο αερόβιος χορός, το τζόκινγκ, το κολύμπι και η ποδηλασία σε λόφο, ενισχύουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή μας.

Όπως δήλωσε ο John Mitchell, μέλος του ιατρικού ερευνητικού συμβουλίου στο Ινστιτούτο Σπορ, Άσκησης και Υγείας του University College of London “δεδομένου ότι δεν παρακολουθούμε τη γνώση των συμμετεχόντων για πολλά χρόνια, αυτό μπορεί απλώς να οφείλεται στο ότι τα άτομα που κινούνται περισσότερο τείνουν να έχουν υψηλότερη γνωστική ικανότητα, κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, ναι, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ακόμη και ελάχιστες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να έχουν κατάντη συνέπειες για τη γνωστικότητά μας”.

Η μελέτη παρείχε και νέα εικόνα για το πώς η δραστηριότητα αλληλεπιδρά με την καθιστική συμπεριφορά και τον ύπνο.

Μολονότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης γνώσης για την υγεία των συμμετεχόντων, τα ευρήματα δείχνουν πώς η συσσώρευση μοτίβων κίνησης σε μια ημέρα έως μια εβδομάδα έως έναν μήνα, είναι εξίσου -αν όχι πιο σημαντική- από μια μόνο συνεδρία άσκησης.

Η έρευνα αποκάλυψε και ότι το να περνάμε περισσότερο χρόνο στον ύπνο, την καθιστική ζωή και τις ήπιες κινήσεις έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο -της τάξεως του 1 έως 2%.

Προφανώς και χρειάζονται πρόσθετες μελέτες, για την επαλήθευση των ευρημάτων και την κατανόηση του ρόλου κάθε τύπου δραστηριότητας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι...

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί...

Κολπική μαρμαρυγή: Προκαλεί “αθόρυβες” βλάβες στον εγκέφαλο

Η κολπική μαρμαρυγή, η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ακανόνιστο και...

Πώς επηρεάζεται η εγκεφαλική λειτουργία μετά από COVID

Η υγεία του εγκεφάλου είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται έπειτα από νοσηλεία για τον COVID-19. Ωστόσο,...