Δεν πείθονται να φύγουν οι πρόσφυγες-μετανάστες από Πειραιά

31
προσλήψεις, δήμους, hot spot,

Δεν φαίνεται προς το παρόν να πείθονται οι μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς παρά τις σημερινές προσπάθειες που κατέβαλαν στελέχη του λιμενικού σώματος, με τη βοήθεια μεταφραστή, στην πύλη Ε-2, κανέναν δεν έδειξε πρόθυμος να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει από το σημείο, όπου ήδη βρίσκεται ένα πούλμαν, το οποίο αν γεμίσει τελικά θα αναχωρήσει με προορισμό την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ο διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Πλωτάρχης Λ.Σ. Αριστοτέλης Γιαννιώτης, με τη βοήθεια μεταφραστή κάλεσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να μαζέψουν τις σκηνές τους, καθώς, όπως ανέφερε, το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι μόνιμη δομή φιλοξενίας και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένο κέντρο αλλού. Πρόσφυγας σε αναπηρικό καροτσάκι, μιλώντας στον διοικητή του πρώτου λιμενικού τμήματος, κατήγγειλε ότι ένας ομοεθνής του, τού είπε ότι αν μετακινηθεί σε κέντρο φιλοξενίας και δεν του αρέσει ο χώρος δεν θα τον αφήσουν να φύγει και μπορεί να τον απειλήσουν.

Ο κ.Γιαννιώτης είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η ελληνική πολιτεία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, τα κέντρα που δημιουργεί να γίνουν όσο το δυνατόν με καλύτερες υποδομές. Την ίδια ώρα, ένας Αφγανός μετανάστης με ντουντούκα ζητούσε από τους πρόσφυγες και τους ομοεθνείς του να διαδηλώσουν φωνάζοντας “ανοίξτε τα σύνορα”.

Ανάλογη προσπάθεια ενημέρωσης από το Λιμενικό σώμα έγινε το πρωί και σε μετανάστες και πρόσφυγες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1.

Διαβάστε επίσης:  Τι έγινε σαν σήμερα, 19 Μαρτίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

Αφγανοί ανέφεραν στα στελέχη του λιμενικού ότι ομοεθνείς τους που “απέδρασαν” από τις οργανωμένες δομές, τους είπαν ότι εκεί είναι χειρότερα και να μείνουν στο λιμάνι. Το ίδιο γεγονός ανέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες και στην πύλη Ε-2.

Χθες στη διάρκεια του συσσιτίου μοιράστηκε από κάποια άτομα, που δήλωσαν αλληλέγγυοι, ένα χαρτί στα αραβικά και φαρσί που σύμφωνα με τον επίσημο μεταφραστή του λιμενικού στην πύλη Ε-2 έλεγε τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει πούλμαν για να πάρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από εδώ στην Αθήνα με προορισμό τα βουνά. Μην πάτε και μην μπαίνετε μέσα στο λεωφορείο. Να μείνετε σταθερά στις θέσεις σας εδώ στον Πειραιά για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε. Θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά θα πολεμήσουμε για τη ζωή μας και την ελευθερίας μας».

Το κείμενο φέρεται να υπογράφει η κίνηση “Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες”. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείου του λιμενικού σώματος προχώρησε στη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) και από το πρωί της Δευτέρας 11 Απριλίου, θα ξεκινήσει να μοιράζεται στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ