Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
25.1 C
Athens

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών ούτε προθεσμιών

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο επί παντός επιστητού και ότι δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών ούτε υπό το κράτος προθεσμιών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Κοτταρίδη για την ΕΡΤ, ο κ. Δένδιας προέταξε πως η έλλειψη παραβατικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δύο χώρες να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες και κατέστησε σαφές ότι «η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μία πολύ συγκεκριμένη: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες», και ότι επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα είναι διατεθειμένη απολύτως να συζητήσει». Περαιτέρω επισήμανε πως εδώ υφίστανται θέματα διεθνούς δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας και επ’ αυτών δεν μπορεί κανείς να θέτει προθεσμίες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και κατανόηση για διάλογο με την τουρκική πλευρά. «Συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, μέχρι εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε άλλο μέρος της συνέντευξής του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αν η Τουρκία διακόψει τις προκλήσεις της και δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει να υπάρξει διάλογος, «βεβαίως θα είναι πολύ καλό να υπάρξει, και εν ευθέτω χρόνο θα είναι πολύ καλό να συναντηθώ με τον κ. Τσαβούσογλου», αλλά μέσα στο κατάλληλο κλίμα που να επιτρέψει συγκλίσεις και συναινέσεις. Επανέλαβε πως εφόσον δεν καταλήξουν οι δύο χώρες σε μια συμφωνία, μπορούν να κάνουν κάλλιστα ένα συνυποσχετικό και να πάνε στη Χάγη να λύσουν τις διαφορές τους.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας και αν πρόκειται περί αναδίπλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «είχαμε μια εκλογίκευση από την τουρκική πλευρά, τίποτα παραπάνω από αυτό».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι ήταν παραβατική, η οποία δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και προσέθεσε πως αυτή είναι η πραγματικότητα μέχρι σήμερα, αναφέροντας επί παραδείγματι τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας είπε πως αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία ως προς την Κύπρο είναι παντελώς απαράδεκτο και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της ΕΕ, που είναι βέβαιο ότι θα φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα θα τη στηρίξει. «Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια της να λυθεί το Κυπριακό και στην προσπάθεια της να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα» διαμήνυσε ξεκάθαρα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να υπάρξει ένας κατάλογος βαρύτατων οικονομικών μέτρων, τα οποία θα επιβάλει η ΕΕ σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα, και σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί από την έλλειψη στήριξης από τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν θα το χαρακτήριζε έλλειμμα στήριξης, γιατί διά του Στέιτ Ντιπάρντμεντ επανειλημμένως έχουν τοποθετηθεί με τον πιο καθαρό τρόπο υπέρ του διεθνούς δικαίου στις ελληνοτουρκικές διαφορές και επισήμανε πως και ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει καταστεί παράδειγμα τοποθετήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στον «αυτοτελή ρόλο που έχει αναπτύξει στην περιοχή πέρα της ΕΕ» η Γαλλία, σημειώνοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε διαχρονικά ένας σοβαρός και σταθερός σύμμαχος της πατρίδας μας. Εξίσου, σημείωσε, ρόλο σημαντικό και αυτοτελώς πέραν της Προεδρίας της και της συμμετοχής της στην ΕΕ, παίζει και η Γερμανία.

Όσον αφορά τις συζητήσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε μεν πως είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ανέφερε δε ότι έχει υπάρξει πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει και ένα αποτέλεσμα. Είναι λίγο νωρίς ακόμα να το πω, προσέθεσε. Κληθείς να απαντήσει αν η συμφωνία με την Αίγυπτο ενδέχεται να είναι κλιμακωτή και σε φάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως θα μπορούσε να έχει φάσεις και θα μπορούσε η πρώτη φάση να είναι μια μερική οριοθέτηση ενός τμήματος των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή προς το συμφέρον και της ελληνικής και της αιγυπτιακής πλευράς, συμπλήρωσε.

Επίσης, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατευτεί το μνημείο της Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει τοποθετηθεί σε όλα τα διεθνή φόρα. «Η Αγία Σοφία ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που θα μπορούσε να συμβολίζει την ενότητα όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών. Αντ’ αυτού η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί σε αυτή τη συγκυρία, μόνο αρνητικά λειτουργεί για την εικόνα της διεθνώς» σημείωσε επιπλέον.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε με σαφήνεια ότι για την ελληνική πλευρά, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, είναι παντελώς ανύπαρκτο. «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του 4ου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου και πολλών άλλων νησιών είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν αντέχει σε κριτική» εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε πως με κάποιες εξαιρέσεις, όχι πολλές, το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει επιδείξει μια πολύ μεγάλη ωριμότητα και σημείωσε ότι αυτό φάνηκε και κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό και η αντιπολίτευση τήρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό μια υπεύθυνα εθνική στάση, προσέθεσε και επισήμανε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να έχει ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Τέλος, στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για τη μάσκα που φορούσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως έχει μια προσωπική σχέση με την Ισπανίδα ομόλογό του, αναφέροντας ότι και αυτή και η οικογένειά της έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις με ομάδα που οι φίλαθλοι της έχουν σχέση με το Παναθηναϊκό και επισήμανε πως οι προσωπικές σχέσεις και η αθλητική διπλωματία έχουν σημασία στη διπλωματία. Στην αντίδραση του δημοσιογράφου να φορέσει μάσκα του Ολυμπιακού, ο υπουργός είπε πως αν τη φοράει ενόψει του αγώνα της άλλης εβδομάδας μεταξύ Ολυμπιακού και Γουλφς, «κι εγώ μαζί σας, παίζει ελληνική ομάδα, θα είμαστε με τον Ολυμπιακό». Καταληκτικά, σχολίασε πως «πρέπει να είσαι σοβαρός και να κάνεις τη δουλειά σου και να μην είσαι σοβαροφανής».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πράξη η δέσμευση Μητσοτάκη: 1.500 αστυνομικοί έφυγαν από VIP και ακολουθούν άλλοι 2.000

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχουν ήδη απομακρυνθεί από τους VIP 1.500 αστυνομικοί από τη φρουρά τους και τις επόμενες ημέρες θα...
Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο

Μητσοτάκης: 2,25 δισ. για την αποκατάσταση των καταστροφών – Έχουν γίνει 18.000 αυτοψίες –...

«Καλημέρα σας! Έχουμε πολλά να πούμε πάλι και σήμερα. Ομολογώ είναι ελάχιστες οι εβδομάδες που δεν έχουμε πολλά τελικά. Ίσως μόνο οι εβδομάδες των...

Χρυσοχοΐδης: Τέλος οι εργολάβοι από τα δημόσια νοσοκομεία

Με εντολή του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σταματούν όλοι οι διαγωνισμοί που αφορούν τους εργολάβους στα νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκονται. Τα παραπάνω...

Φρεγάτα «Κίμων»: Η εντυπωσιακή δοκιμαστική καθέλκυση της πρώτης ελληνικής Belh@rra

Πλάνα από τη δοκιμαστική καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belh@rra με την ονομασία «Κίμων» δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Naval News. Στις 4 Οκτωβρίου...

Προβάδισμα 20 μονάδων για ΝΔ σε δημοσκόπηση – Ξεφουσκώνει ο Κασσελάκης

Μεγάλο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, όπως καταγράφει νέα δημοσκόπηση. Στην έρευνα...
συνέλαβαν, Μπέο, Δημαρχείο Βόλου,

Μπέος κατά Κασσελάκη και Τάιλερ: Να πάρει τον “ράφτη” και να έρθουν να βοηθήσουν!

Μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, που απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη πως ο Αχιλλέας Μπέος δεν στηρίζεται από την Πειραιώς, ο δήμαρχος του Βόλου, αφοπλίζει...

Σύσκεψη στου Μαξίμου για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Η εξέλιξη της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών και της καταβολής αποζημιώσεων στη Θεσσαλία βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης  υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Μέγαρο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευκωσία – Δένδιας: Για την Ελλάδα των Belh@rra, των Rafale και των Viper, η Κύπρος δεν κείται μακράν

«Θέλω να πω από εδώ, από τη Λευκωσία, ότι για την Ελλάδα των  Belh@rra,  των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται...

Bloomberg: Η οικονομική κρίση στην Τουρκία βοηθάει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσειος

Δύο «παλιοί εχθροί» επιδίδονται σε μια ιστορική προσπάθεια να γίνουν φίλοι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός...

Δένδιας από την 355 Μοίρα των καναντέρ: Είμαστε ευγνώμονες – Θα υπογραφεί άμεσα ΚΥΑ για την αύξηση του πτητικού επιδόματος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Μοίρα πυροσβεστικών αεροσκαφών...

Δένδιας για Νέα Αγχίαλο: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο,...