Δένδιας: Η Τουρκία επικαλείται ανεδαφικά πράγματα

12
Δένδιας: Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τυνησίας

Ανεδαφικά χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, τα όσα επικαλείται η Τουρκία. Εκτίμησε πάντως πως «δεν βρισκόμαστε σε κρίση» και σημείωσε πως εκείνος δεν… παίρνει γιαταγάνι.

Λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Άγκυρα επιχειρεί να «περάσει» πως και τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μία αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα» τόνισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (02.12.2019) στον ΣΚΑΙ.

«Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως η Άγκυρα «καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».

Ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν λίγες μέρες νωρίτερα Τουρκία και Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, τόνισε πως το ήξεραν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν έως την Παρασκευή, όταν λήγει η διορία που έχει δοθεί από την Αθήνα, ο πρέσβης της Λιβύης δεν παρουσιάσει τη συμφωνία, θα κηρυχθεί persona non grata. Πρόσθεσε δε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ουδέποτε υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή δεν θα υπογραφεί, εν αντιθέσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης.

Ερωτηθείς για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο και την απόφαση να επισπευσθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας είπε πως εξετάστηκαν τα τελευταία γεγονότα «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια».

Δένδιας: Εγώ δεν παίρνω γιαταγάνι

Σε ερώτηση για το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο ερευνών από την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Νίκος Δένδιας είπε: «εγώ δεν παίρνω γιαταγάνι», αλλά προειδοποίησε πως αν η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, θα πάρει την απάντηση που πρέπει.

Διαβάστε επίσης:  Σύμβουλος για θέματα αθλητισμού του Τάκη Θεοδωρικάκου ο Δημ. Παπανικολάου

«Δεν έχουμε δικαίωμα να εκχωρήσουμε κυριαρχία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός ορκίζονται στο Σύνταγμα και έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν την ακεραιότητα της χώρας. «Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα υποστεί τις κυρώσεις», επεσήμανε.

Ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε πως «η Τουρκία είναι και θα είναι εξαιρετικά προσεκτική», σημειώνοντας όμως πως δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις της αφού μετά το ’16 ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος.

«Η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε κρίση μόνη της. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να έχει στο πλευρό της στους συμμάχους. Δεν λέω ότι θα είμαστε μόνοι μας», είπε επίσης ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως «το ΝΑΤΟ έχει δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του», εν αντιθέσει με την Ε.Ε., που έχει πάρει θέση και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών.

Κατά τον Νίκο Δένδια, αν υπάρχει αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας, αυτή είναι η οικονομία της. Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι έχει ήδη μιλήσει, σήμερα το πρωί μάλιστα, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο και δήλωσε πως είναι στη διάθεση των κομμάτων για ενημέρωση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο ή ανάγκη για τη σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «νομίζω δεν βρισκόμαστε σε κρίση».

Δείτε όλα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας